Από τη Λέσβο η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρντ, στέλεχος των γερμανών Πρασίνων, καλεί τη γερμανική προεδρία να μπει μπροστά με προτάσεις και να εκμεταλλευτεί την προθυμία των Γερμανών να υποδεχθούν πρόσφυγες από τη Μόρια.Η Κάτριν Γκέρινγκ- Έκχαρντ, συμπρόεδρος της Κ.Ο των Πρασίνων, ήταν από τους πρώτους ξένους πολιτικούς που έσπευσαν στην Λέσβο λίγες ώρες μετά τον εμπρησμό στη Μόρια. Στο διάστημα της παραμονής της είχε την ευκαιρία να δει την κατάσταση, να έρθει σε επαφή με ανθρωπιστικές οργανώσεις και ντόπιους. Μιλώντας στο Γερμανικό Ραδιόφωνο DLF περιέγραψε τις εικόνες που είδε, με τους χιλιάδες πρόσφυγες, άνδρες γυναίκες και παιδιά, να διανυκτερεύουν στα πεζοδρόμια και στους δρόμους, με λίγο νερό και τροφή, και να προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα.

Να μπει μπροστά η γερμανική προεδρία

Εκείνο που επεσήμανε η γερμανίδα πολιτικός ήταν ότι εκτός από τα 400 ασυνόδευτα ανήλικα υπάρχουν, σύμφωνα με την ΄Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, κι αλλά 4.000 παιδιά, που χρειάζονται άμεση βοήθεια. «Το πιο σημαντικό τώρα είναι να επισπευτεί η βοήθεια, να δημιουργηθούν δομές για όλους τους άστεγους πρόσφυγες» τονίζει. Η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρντ έθεσε τη Γερμανία προ των ευθυνών της.

«Πρόκειται για ευρωπαίους πρόσφυγες» επισημαίνει. «Γι αυτό περιμένω από τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών, την καγκελάριο Μέρκελ, τη γερμανική προεδρία, να μπουν μπροστά και να κάνουν σαφές, ότι η ετοιμότητα υποδοχής αυτών των ανθρώπων σημαίνει στην πράξη ότι μπορούν να έρθουν σε μας υπό δύσκολες συνθήκες βέβαια λόγω κορωνοϊού. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να οργανωθούν δυνατότητες για τεστ και καραντίνα, και ότι άλλο χρειάζεται. Αλλά το σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά την ετοιμότητα για βοήθεια που έχει εκδηλωθεί στη Γερμανία. Προεδρία στην ΕΕ σημαίνει προεδρία και όχι τρέξιμο πίσω από τα γεγονότα. Η Γερμανία πρέπει να μπει μπροστά».

«Πρόφαση η επίκληση ευρωπαϊκής λύσης»

Στο επιχείρημα που προβάλλει η γερμανική πλευρά ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να δράσει μόνη της υποδεχόμενη πρόσφυγες, αλλά από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Κάτριν Γκέρινγκ-Έκχαρντ υπενθυμίζει ότι προθυμία να πάρουν πρόσφυγες έδειξαν κι άλλες χώρες. «’Ήταν ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ που έκανε λόγο για έναν συνασπισμό των προθύμων. Αυτόν τον συνασπισμό χρειάζεται να κινητοποιήσουμε τώρα. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο. Διότι νομίζω ότι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Δεν πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους μόνους. Νομίζω ότι η επίκληση ευρωπαϊκής λύσης ως επιχείρημα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο και ως πρόφαση για να μην γίνει στο τέλος τίποτα. Θα πρέπει να δουλέψουμε με πίεση, σκληρά, με προτάσεις προς την Ελλάδα, με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά να μην περιμένουμε για να έρθουν».

Τι προτείνει το στέλεχος του κόμματος των γερμανών Πρασίνων; Μια διαδικασία ασύλου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου που να οδηγεί σε δύο δυνατότητες, ή στην παραμονή των προσφύγων ή στην επιστροφή στις πατρίδες τους. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται πρώτα μια γρήγορη ταυτοποίηση των προσφύγων.

Κρίστοφ Χάινεμαν/DLF

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ