Για πρώτη φορά στη Γερμανία στελέχη των κυβερνώντων Χριστιανοδημοκρατών (CDU) υποστηρίζουν την έκδοση ευρωομολόγου για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του κορωνοϊού, αν και το Βερολίνο παραμένει αρνητικό.”Ένας για όλους, όλοι για έναν”. Μ’ αυτό το σύνθημα οι τρεις σωματοφύλακες στο γνωστό μυθιστόρημα του Αλεξάνδρου Δουμά εκφράζουν την άνευ όρων αλληλεγγύη μεταξύ τους. Στην ευρωζώνη τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα, πάντως το Βερολίνο απορρίπτει την έκδοση ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που έχουν τα μέτρα κατά της επιδημίας του κορωνοϊού.

Με δηλώσεις τους ωστόσο στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAS) υψηλόβαθμα στελέχη από το κόμμα της ´Ανγκελα Μέρκελ στέκονται απέναντι στην επίσημη κομματική γραμμή και λένε ότι υποστηρίζουν την έκδοση ευρωομολόγων ειδικού σκοπού, χωρίς πάντως να συμφωνούν με τη λογική της κοινοτικοποίησης χρέους. Τα στελέχη αυτά είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Ράινερ Βίλαντ, ο ´Ελμαρ Μπροκ, άλλοτε συνεργάτης του Χέλμουτ Κολ σε θέματα ευρωπαικής πολιτικής, καθώς και ο Φρέντεριχ Κιζεβέτερ, συντονιστής της Κ.Ο. του κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικης.

Μάλιστα ο Κιζεβέτερ ύπενθυμίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι καταφεύγουν στη λύση αυτή. Το 1974 η τότε ΕΟΚ είχε εκδώσει ομόλογο σε μία εξαιρετικά κρίσιμη περίσταση, για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές συνέπειες της πετρελαϊκής κρίσης. Σε ανάλυσή της η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα «είναι διχασμένο» στο ζήτημα του ομολόγου.

«Δεν φαντάζεστε τι γίνεται στον Νότο»

Ο ´Ελμαρ Μπροκ, από τους πλέον έμπειρους Γερμανούς πολιτικούς σε ευρωπαικά ζητήματα, δηλώνει ότι, με δεδομένο τον υψηλό αριθμό θυμάτων στον ευρωπαικό Νότο, οι Γερμανοί δεν μπορούν ούτε νε φανταστούν τι συμβαίνει «στις ψυχές των Ιταλών, των Ισπανών, των Γάλλων». Κατά την άποψή του, το ομόλογο για τον κορωνοϊό είναι αναπόφευκτο και αν η Γερμανία αρνηθεί να συνεργαστεί για την έκδοσή του, οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι οι λαϊκιστές. «Η Λεπέν με τον Σαλβίνι θα πετάνε από τη χαρά τους», προειδοποεί ο ´Ελμαρ Μπροκ.

Σε πιο ήπιους τόνους ο Φρέντεριχ Κιζεβέτερ λέει ότι ναι μεν εξακολουθεί να έχει αντιρρήσεις στην κοινοτικοποίηση χρέους, αλλά από την άλλη πλευρά «η Ιταλία και η Ισπανία θα πρέπει να εξασφαλίσουν ρευστότητα, χωρίς την υποχρέωση να αποπληρώσουν τα οφειλόμενα με υψηλά επιτόκια». Στον αντίποδα ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των χριστιανοδημοκρατών Αντρέας Γιουνγκ εκφράζει στην ίδια εφημερίδα την αντίθεσή του στο ευρωομόλογο.

Παραμένει η επίσημη θέση του Βερολίνου

Η επίσημη θέση της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει αρνητική απέναντι στην έκδοση ευρωομολόγου για να αμβλυνθούν οι οικονομικές συνέπειες του κορωνοιού. Ως εναλλακτική λύση το Βερολίνο προτείνει να προσφύγουν οι ενδιαφερόμενες χώρες στον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ώστε να λάβουν δάνεια με προνομιακό επιτόκιο, αλλά με όρους που δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη. Πάντως ο Αντρέας Γιουνγκ επισημαίνει ότι η πρόταση του κόμματός του προβλέπει να χορηγούνται δάνεια, χωρίς να επιβάλλονται αυστηροί όροι δημοσιονομικής πειθαρχίας, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Παράλληλα προτείνεται η διάθεση κονδυλίων ύψους έως 70 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.

Γιάννης Παπαδημητρίου (FAZ, N-TV)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ