Αλλαγή στάσης για τη Λευκωσία έναντι του Μινσκ από το 2020. Την επιβολή κυρώσεων στη Λευκορωσία θα ζητήσει αυτή τη φορά η Κύπρος στη Σύνοδο Κορυφής.Υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Λευκορωσία αναμένεται να ταχθεί απόψε η Κύπρος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που συγκάλεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά την εκτροπή πτήσης και την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ, προκειμένου οι αρχές της χώρας να συλλάβουν τον αντικαθεστωτικό δημοσιογράφο Ρόμαν Προτάσεβιτς.

Την πρόθεση της Κύπρου διατύπωσε ξεκάθαρα μιλώντας στην DW o υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος δήλωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μπλοκάρει οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο». Αντίθετα δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «η Κύπρος θεωρεί ότι είναι ώρα να επιβληθούν σοβαρές κυρώσεις στην Λευκορωσία, οι οποίες να έχουν απτά αποτελέσματα».

Αλλαγή στάσης

Το πρωί το Κυπριακό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την εκτροπή και την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ. Η ανακοίνωση καλούσε επίσης τις αρχές της Λευκορωσίας να διασφαλίσουν την άμεση απελευθέρωση όλων των επιβατών συμπεριλαμβανομένου και ενός Κύπριου επιβάτη του αεροσκάφους.

Η ανακοίνωση του κυπριακού Υπουργείου αναζωπύρωσε την συζήτηση σχετικά με την στάση της Κύπρου στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου του 2020 για το θέμα των κυρώσεων κατά του καθεστώτος Λουκασένκο. Τότε η κυπριακή κυβέρνηση αρνήθηκε να υπογράψει κοινή δήλωση εκτός εάν η ΕΕ προχωρούσε στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η Κυπριακή στάση είχε υποχρεώσει τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ να δηλώσει ότι η ομοφωνία δεν επετεύχθη, «αφού μία χώρα δεν συμμετείχε στην συναίνεση».

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ