Πάνω από 130 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το καλοκαίρι στις πλημμύρες στην κοιλάδα του Άαρ. Ο καθολικός ιερέας Γεργκ Μάιερε λέει στην DW ότι οι εθελοντές είναι «φως στο σκοτάδι».Πώς να γιορτάσεις Χριστούγεννα μετά από μια φυσική καταστροφή; Στις χωρίς προηγούμενο πλημμύρες στην περιοχή του ποταμού Άαρ, τριάντα περίπου χιλιόμετρα νότια της Βόννης, έχασαν τη ζωή τους στα μέσα Ιουλίου περισσότεροι από 130 άνθρωποι. Ακόμα και σήμερα οι μικρές πόλεις και τα χωριά της ευρύτερης περιοχής θυμίζουν εργοτάξιο με εκατοντάδες συνεργεία να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις τεράστιες υλικές ζημιές.

Η DW συνομίλησε με τον καθολικό ιερέα Γεργκ Μάιρερ για το πώς οι πληγέντες, πολλοί από τους οποίους έχασαν τα πάντα στις πλημμύρες, γιορτάζουν τα φετινά Χριστούγεννα: «Τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά. Οι τρεις μεγαλύτερες εκκλησίες της περιοχής επισκευάζονται. Οι πλημμύρες ρίχνουν ακόμα βαριά σκιά στους ανθρώπους. Πολλοί δεν ζουν στα σπίτια τους, αλλά σε κοντέινερ, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή σε φίλους. Οι γιορτές θα είναι μια δύσκολη περίοδος φέτος».

«Οι εθελοντές ήταν το φως μέσα στο σκοτάδι»

Ο καθολικός ιερέας μιλά και για το πώς οι καταστροφικές πλημμύρες επηρεάζουν και σήμερα τον πληθυσμό: «Πέντε μήνες μετά ο κόσμος είναι κουρασμένος ψυχολογικά. Εργάζεται νυχθημερόν για την αποκατάσταση των ζημιών και για να μπορέσει να επιστρέψει στα σπίτια του. Λόγω εορτών τα έργα σταματούν αναγκαστικά για μερικές μέρες. Τότε όμως είναι που επιστρέφουν οι μνήμες όσων συνέβησαν στις 14 Ιουλίου. Είναι σίγουρα μια ακόμα πρόκληση για πολλούς από εμάς».

Πόσο σημαντικός ήταν ο ρόλος των εθελοντών που βρέθηκαν από την πρώτη κιόλας στιγμή στο πλευρό των πληγέντων, ρωτά τέλος η DW τον ιερέα Γεργκ Μάιρερ: «Χωρίς τη βοήθεια των συνανθρώπων μας δεν θα μπορούσαμε να επιζήσουμε. Μας έδωσαν ελπίδα. Ήρθαν εδώ άνθρωποι απ΄όλη τη Γερμανία και βοήθησαν. Δημιουργήθηκαν πολλές φιλίες το τελευταίο διάστημα. Οι εθελοντές ήταν το φως μέσα στο σκοτάδι και εξακολουθούν να είναι. Η οικονομική βοήθεια του κράτους είναι σημαντική, χωρίς αμφιβολία. Όμως η βοήθεια των συνανθρώπων μας είναι πολύ σημαντικότερη διότι συνοδεύεται από ανθρώπινη ζεστασιά και το μήνυμα: δεν είστε μόνοι, είμαστε κοντά σας».

Κρίστοφ Στρακ

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ