Οι μέρες των Χριστουγέννων φέρνουν πολλούς στο πατρικό τους, στον τόπο όπου πέρασαν την παιδική τους ηλικία. Το φαγητό είναι κάτι παραπάνω από άφθονο, ενώ δεν λείπουν και οικογενειακές εντάσεις και αντιπαραθέσεις.Όποιος επισκέπτεται την περίοδο των Χριστουγέννων τους γονείς του κατά κάποιον τρόπο επιστρέφει και στην παιδική του ηλικία. «Επτά κιλά σε τρεις μέρες», είναι ο τίτλος ενός γερμανικού μπεστ σέλερ του συγγραφέα Κρίστιαν Χούμπερ, ο οποίος περιγράφει την περίπτωση ενός άτεκνου τριαντάρη που επιλέγει να περάσει τις γιορτές στο πατρικό του, κοιμάται στο παλιό παιδικό του δωμάτιο και… μασουλάει διαρκώς κάθε είδους νοστιμιά που σερβίρεται στο εορταστικό τραπέζι. «Στα ενδιάμεσα γεύματα, τα οποία σερβίρονται ανάμεσα στα κυρίως γεύματα, στους γονείς μου προσφέρονται πάντα σνακ και κέικ», γράφει μεταξύ άλλων σε χιουμοριστικό ύφος.

Το βιβλίο του Χούμπερ περιγράφει την πραγματικότητα εκατομμυρίων Γερμανών που μπαίνουν στο αυτοκίνητο, το τρένο ή το αεροπλάνο για να ταξιδέψουν στον τόπο της ενηλικίωσής τους. Περιγράφει συνηθισμένες εθιμοτυπικές συναθροίσεις με παλιούς φίλους και συμμαθητές.

Ο γερμανός συγγραφέας έγραψε φέτος και ένα δεύτερο σχετικό βιβλίο. Αυτή τη φορά επιχειρεί να εξηγήσει τι κάνει τις οικογενειακές συναθροίσεις των γιορτών τόσο περίπλοκες συναισθηματικά. «Οι εορταστικές ημέρες είναι ένα είδος διαλείμματος από τα άγχη της ζωής. […] Ένα τέτοιο διάλειμμα επιβάλλεται βεβαίως να είναι άψογο. Ωστόσο, σπάνια συμβαίνει αυτό. Οι μέρες φορτώνονται με κιτς στοιχεία, υπερβολικά πολλές επισκέψεις, δώρα και χίλια δυο πράγματα, αντί να κάνει κανείς ένα βήμα πίσω και να απολαύσει αυτό που έχει: ελεύθερο χρόνο», τονίζει ο Κρίστιαν Χούμπερ.

Ένταση αντί χαλάρωσης

Στο δεύτερο βιβλίο του μιλάει για επίκαιρα θέματα που συζητιούνται στο οικογενειακό τραπέζι και μπορούν να γίνουν αιτία διαφωνιών και καυγάδων. Για παράδειγμα, η μεταναστευτική πολιτική στη Γερμανία. «Θεωρώ πολύ διασκεδαστικό το γεγονός ότι όλοι προσπαθούν να διασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή αρμονία τις μέρες των γιορτών και να αποφύγουν πολιτικά θέματα, όπως στο δημοφιλή επιτραπέζιο παιχνίδι ταμπού – μέχρι κάποιος να ξεστομίσει μια λάθος λέξη», σχολιάζει.

Ο κοινωνικός επιστήμονας Ζάχα Ζάμπο, ο οποίος έχει ερευνήσει ενδελεχώς το ζήτημα των χριστουγεννιάτικων γιορτών και των εθίμων τους, επισημαίνει ότι τις …άγιες αυτές ημέρες δεν είναι όλα άγια. «Τα Χριστούγεννα παρουσιάζονται σήμερα στα μίντια με τη μεγάλη οικογένεια-πρότυπο που συναθροίζεται γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο», παρατηρεί, για να επισημάνει ότι «με το να μην δείχνει κανείς τις αντιθέσεις, αυτές βεβαίως δεν παύουν να υπάρχουν». Ο Ζάχα Ζάμπο αναφέρει το παράδειγμα της «σύγκρουσης ρόλων, δεδομένου ότι τα παιδιά έχουν πλέον ενηλικιωθεί, ίσως είναι πλέον γονείς και τα ίδια. Εκτός αυτού πάντα υπάρχουν οικογενειακές διαφωνίες που κανείς δεν τολμά να συζητήσει και για τα οποία αρκεί ένας σπινθήρας […] για να εκραγεί η κατάσταση».

Ο Κρίστιαν Χούμπερ πάντως συνιστά σε όλους να έχουν πάνω από όλα χιούμορ όταν περνούν τις γιορτές με τους συγγενείς. «Θα πρέπει κανείς -όσο είναι δυνατόν- να γείρει προς τα πίσω χαλαρωτικά και να αφήσει όλη αυτή τη σύζευξη οικογένειας, εορταστικής διάθεσης και άφθονου φαγητού να δράσουν μέσα του σαν μια μεγάλης διάρκειας κωμική ταινία».

Γκρέγκορ Τολ (dpa)

Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ