Το μέλλον του “μεγάλου συνασπισμού” δεν κρίνεται από τις απώλεις Συντηρητικών και Σοσιαλδημοκρατών στις εκλογές στην Έσση. Ζητούμενο για τη Μέρκελ η παραμονή του χριστιανοδημοκρατη τοπικού πρωθυπουργού στην εξουσία.Με δεδομένο ότι οι δημοσκοπήσεις στη Γερμανία επιβεβαιώνονται συνήθως σε μεγάλο βαθμό από τα αποτελέσματα των εκλογών, θα πρέπει και σήμερα να αναμένεται ότι οι απώλειες των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών στο κρατίδιο της Έσσης θα είναι της τάξεως του 8% με 10% και ότι οι Πράσινοι θα αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη κατά 9% σε σχέση με τις εκλογές του 2013. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να αναμένεται ότι και στην Έσση θα επιβεβαιωθεί η καθοδική εκλογική πορεία που σημείωσαν στη Βαυαρία τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο, καθώς και η ανοδική πορεία των Πρασίνων.

Επιπτώσεις για τα κυβερνητικά κόμματα

Από μόνα τους πάντως τα αποτελέσματα δύσκολα θα έχουν από μόνα τους συνέπειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό των δύο χριστιανικών κομμάτων CDU και CSU με τους Σοσιαλδημοκράτες στο Βερολίνο. Και ούτε θα πρέπει να αναμένεται στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις να παραιτηθεί η Άγκελα Μέρκελ από καγκελάριος και πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών. Πολύ πιο σημαντικό κριτήριο για το πολιτικό μέλλον της κ. Μέρκελ είναι, αν θα καταφέρει να παραμείνει πρωθυπουργός του κρατιδίου της Έσσης ο νυν χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός Φόλκερ Μπουφιέ.

Στους δε Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι προβληματίζονται για την παραμονή τους στο “μεγάλο συνασπισμό”, σημαντικό κριτήριο είναι το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν σήμερα στην Έσση να μην είναι χαμηλότερο από αυτό των Πρασίνων. Ή ακόμη, αν βγουν τρίτο κόμμα μετά τους Πράσινους, η διαφορά να είναι τουλάχιστον οριακή. Αν το καταφέρουν τότε θα μπορέσουν χωρίς μεγάλους εσωκομματικούς κραδασμούς να παραμείνουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος.

Προκήρυξη εκλογών;

Ανεξάρτητα όμως από το ποια θα είναι τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών στην Έσση και ποια κυβέρνηση θα προκύψει σε αυτό το κρατίδιο, η πιθανότητα να διαλυθεί άμεσα ο κυβερνητικός συνασπισμός και να προκηρυχθούν εκλογές θα πρέπει να θεωρείται περιορισμένη. Οι συνέπειες για τα δύο χριστιανικά κόμματα CDU και CSU όπως και για τους Σοσιαλδημοκράτες θα ήταν ολέθριες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid που δημοσιεύει η κυριακάτικη εφημερίδα Bild το CDU και oι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές του CSU συγκεντρώνουν σε εθνικό επίπεδο μόλις ένα 24%. Δεύτερο κόμμα είναι οι Πράσινοι με 20%, τρίτο το λαϊκίστικο και ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) με 16% και μόλις τέταρτο κόμμα σε ολόκληρη την γερμανική επικράτεια είναι οι Σοσιαλδημοκράτες με 15%.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ