Χωρίς έδρα στο βρετανικό κοινοβούλιο μένει τελικά το κόμμα του Brexit. O Νάιτζελ Φάρατζ για 700 μόνο ψήφους ήρθε δεύτερος, αποτυγχάνοντας να αποκτήσει μια σημαντική φωνή υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ στη βουλή.Η εκλογή σε μια πόλη με τεράστια προβλήματα φτώχειας και ανισότητας, τα οποία την οδήγησαν στο περιθώριο και την ξενοφοβία ειδικά απέναντι στους ευρωπαίους μετανάστες, ήταν το μεγάλο στοίχημα για τον Φάρατζ και το νεότευκτο κόμμα Brexit. Το 30% και η πρώτη θέση στις Ευρωεκλογές αναπτέρωσαν τις ελπίδες του για μία είσοδο στη Βουλή. Παρεμπιπτόντως στο δημοψήφισμα του 2016 κατεγράφησαν στο Peterborough από τα μεγαλύτερα ποσοστά Brexit στην Αγγλία, ενώ για την εκλογή της Πέμπτης, δημοσκόποι και γραφεία στοιχημάτων θεωρούσαν μάλιστα φαβορί για την πρώτη θέση το κόμμα του Φάρατζ.

Το αποτέλεσμα και η συγκρότηση των δυνάμεων των Εργατικών σε μια παραδοσιακά δική τους έδρα διέψευσε για άλλη μια φορά την προσδοκία του Φάρατζ να εισέρθει το κόμμα του στο κοινοβούλιο. Ήταν πεπεισμένος για την εξασφάλιση έστω και μιας έδρας στη βουλή, με στόχο να διατηρήσει την δυναμική του έως τις επόμενες εκλογές με την γνωστή γι αυτόν μέθοδο προβολής στα ΜΜΕ με συνθήματα μίσους κατά της Ευρώπης και των μεταναστών.

Η πραγματικότητα καταρράκωσε το όνειρό του και οδήγησε στην πρόωρη έξοδό τους -από την πίσω πόρτα της αίθουσας- πριν καν την ανακοίνωση του αποτελέσματος. Η αποτυχία του κόμματος Brexit να εκλέξει βουλευτή, υπό συνθήκες μάλιστα που το ευνοούσαν, δείχνει πως μονοθεματικά κόμματα, δίχως πρόγραμμα και εμπειρία είναι καταδικασμένα να μείνουν στο περιθώριο και να φθαρούν με την πάροδο του χρόνου. Το παράδειγμα του UKIP, του πρώτου κόμματος του Φἀρατζ, προδικάζει και την πορεία του νέου κόμματος Brexit. Μια ακόμα πτυχή της εκλογής στο Peterborough είναι το κατά πόσο το αποτέλεσμα θα επηρεάσει την εκλογή ενός νέου ηγέτη και επόμενου πρωθυπουργού των Τόριδων.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ