Καζάνι που βράζει και πάλι η Εγγύς Ανατολή μετά την απόφαση Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Το Βερολίνο, όπου εκκρεμεί ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, παρακολουθεί αμέτοχο.Πώς θα πρέπει να αντιδράσει όμως τώρα στην αξίωση του αραβικού κόσμου προς τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως ανεξάρτητο κράτος με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ; Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ:

«Οι αποφάσεις αναγνώρισης έχουν νόημα όταν αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής. Στην αμερικανική απόφαση αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας δεν διακρίνω μέχρι στιγμής κάποια στρατηγική […]. Προφανώς σχετίζεται με την υλοποίηση προεκλογικών υποσχέσεων. Γι΄ αυτό θα ήταν λάθος εάν άλλοι προσπαθούσαν τώρα να απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα και να προχωρήσουν σε αποφάσεις αναγνώρισης χωρίς να υπάρχει μια συνολική στρατηγική […]».

Ο ίδιος εκτιμά μάλιστα πως όταν σε 3,5 ή 7 χρόνια εγκαινιαστεί η νέα αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, ο Τραμπ δεν θα είναι καν πλέον Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Παθητική η στάση της Bundestag

Ο Γερμανός διπλωμάτης ασκεί την ίδια ώρα έντονη κριτική στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Το γεγονός ότι το Βερολίνο δεν έχει αποκτήσει ακόμη νέα κυβέρνηση δεν δικαιολογεί επ΄ ουδενί λόγω την άκρως παθητική στάση της Bundestag στα τρέχοντα μείζονα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπως λέει.

«Το θεωρώ περίεργο και λυπηρό ότι η γερμανική Βουλή, η οποία εξελέγη πριν δυο μήνες και η οποία έχει τη νομιμοποίηση να εκφράζει τη βούληση του λαού, να διστάζει να πραγματοποιήσει μια συζήτηση για την εξωτερική πολιτική. […] Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί για παράδειγμα, η Βουλή δεν μπορεί να καλέσει τον Εμανουέλ Μακρόν για να παρουσιάσει τις θέσεις του και να γίνει μια συζήτηση επ΄ αυτών. Το θεωρώ λάθος που ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επικρίνεται για τις προτάσεις του. Θεωρώ επίσης λάθος ότι ο Μάρτιν Σουλτς εισέπραξε τόση κριτική για το ευρωπαϊκό του όραμα, η οποία παρότι δεν είναι απολύτως ρεαλιστική δείχνει μια κατεύθυνση. Δεν διακρίνω την αυτοπεποίθηση της γερμανικής Βουλής να συγκαθορίσει αυτή την κατεύθυνση. Δεν επιτρέπεται η Γερμανία, ως σημαντικότερη ευρωπαϊκή χώρα, να είναι επί μήνες απούσα στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια εκτιμά ότι η ομοσπονδιακή Βουλή θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το διάστημα μέχρι το σχηματισμό νέας κυβέρνησης προκειμένου να συζητήσει και να αποσαφηνίσει προς ποια κατεύθυνση θέλουν να οδηγήσουν οι εκλεγμένοι βουλευτές την Ευρώπη. Αυτό είναι θεμιτό και αναγκαίο, όπως λέει.

DLF / Κώστας Συμεωνίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ