Με προσοχή άρχισε να γίνεται η επιστροφή των Γάλλων στις θέσεις εργασίας τους. Καλή σχετικά η κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το 72% των Γάλλων φοβάται ωστόσο ένα δεύτερο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού.Οι φόβοι ότι κατά τη σημερινή πρεμιέρα της επιστροφής των Γάλλων στις δουλειές τους θα προκαλούσε το αδιέξοδο σε μετρό ταχείες και λεωφορεία μοιάζει να διαψεύδονται.

Στον σταθμό του Βορρά, Gare du Nord, όπου φθάνουν οι εργαζόμενοι από τα προάστια, υπήρξαν κάποιες δυσκολίες στις έξι το πρωί, κατά τις οκτώμισι όμως τα πράγματα ηρέμησαν.

Στην πολυσύχναστη γραμμή 13 του μετρό, που διασχίζει τη γαλλική πρωτεύουσα, λόγω των χθεσινοβραδινών καταιγίδων μέρος του δικτύου πλημμύρισε με συνέπεια 20λεπτη καθυστέρηση της εκκίνησης και συνωστισμό στις πρώτες αμαξοστοιχίες. Κατά τ’ άλλα οι εικόνες από πρωινά ρεπορτάζ σε κομβικά σημεία της πρωτεύουσας είναι αποδεκτές.

Το 72% των Γάλλων φοβάται δεύτερο κύμα

Όλοι οι επιβιβαζόμενοι φορούν μάσκα και στις αποβάθρες κρατούν τις αποστάσεις με βάση τις υποδείξεις στο έδαφος. Σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων στα μαζικά μέσα μεταφοράς οι επιβάτες σήμερα ήταν λιγότεροι από το 1/3 του συνήθους αριθμού, τα δε μποτιλιαρίσματα γύρω από την περιφέρεια των Παρισίων (Ile de France ) ήταν 10 φορές μικρότερα από το σύνηθες.

Είναι προφανές ότι όσοι μπορούσαν προτίμησαν τη συνέχιση της τηλεργασίας, ύστερα μάλιστα από τις δύο νέες εστίες που ανακοινώθηκαν πριν από τρεις μέρες σε άτομα που συμμετείχαν σε κηδεία (Dordogne) και σε δασκάλους (Vienne) που ετοίμαζαν το άνοιγμα σχολείου (κολέγιο Ζεράρ Φιλίπ).

Οι φόβοι για δεύτερο κύμα του ιού παραμένουν ισχυροί για το 72% των Γάλλων σύμφωνα με σφυγμομέτρηση Haris Interactive της Παρασκευής για το τηλεοπτικό δίκτυο LCI.

Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ