Ο Μπαχ είναι συνδεδεμένος άρρηκτα με τη Λειψία – το ετήσιο φεστιβάλ Μπαχ επίσης. Φέτος ωστόσο ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Οι διοργανωτές ετοίμασαν έναν ψηφιακό «μαραθώνιο» με εκκίνηση στις 13 Ιουνίου.Το Bach Fest, ένα φεστιβάλ, που όπως μαρτυρά και το όνομά του έχει αφιερωθεί στο έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, είναι από τις πιο διάσημες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στη Λειψία – αν όχι σε ολόκληρη την Γερμανία με την ιστορία του να ξεκινά ήδη το 1904.

O Μίχαελ Μάουλ, καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, δεν είναι μόνο άριστος γνώστης του Μπαχ, αλλά και εξαιρετικά εφευρετικός. Και πλέον είναι και ένας από τους ειδικούς σε θέματα streaming συναυλιών.

«Είχα μεγάλα όνειρα για το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Ήθελα να φέρω κοντά όλους εκείνους τους ανθρώπους ανά τον κόσμο που ταυτίζονται με τον Μπαχ», αναφέρει σε συνέντευξή του στην DW. Με το σύνθημα «Μπαχ: Είμαστε όλοι μία οικογένεια» θα εμφανίζονταν στις εκδηλώσεις πάνω από 50 χορωδίες από όλο τον κόσμο – η ανακοίνωση της ακύρωσης του Bach Fest ήταν και για τον ίδιο τον Μάουλ μία πολύ οδυνηρή εμπειρία.

Ένα 24ωρο Bach-Streaming ως υποκατάστατο

Όπως όμως δείχνει και η εμπειρία μέχρι στιγμής, (σχεδόν) όλα είναι δυνατά μέσω ίντερνετ, ακόμη και από το σπίτι. Ο Μάουλ έκανε το πρώτο του μεγάλο πείραμα στον ψηφιακό κόσμο ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής, προσκαλώντας τη διεθνή κοινότητα Μπαχ να ψάλει μαζί με τη χορωδία του Αγίου Θωμά μέσω livestream τα «Κατά Ιωάννην Πάθη».

H ανταπόκριση του κοινού ήταν συγκλονιστική: Πάνω από 500.000 χρήστες από 79 χώρες παρακολούθησαν το livestream, ενώ στον απόηχο οι διοργανωτές έλαβαν πάνω από 300 βίντεο χρηστών, οι οποίοι έψελναν από το σπίτι τους. «Βάλσαμο για την ψυχή», αποκάλεσε την απήχηση του κόσμου ο Μάουλ, ο οποίος τώρα θέλει να εξελίξει αυτό που ξεκίνησε την Μ. Παρασκευή.

Κατά τα δύο σαββατοκύριακα, στις 13-14 και 20-21 Ιουνίου, ο ναός του Αγίου Νικολάου, o κύριος χώρος του φεστιβάλ, θα φιλοξενήσει φέτος πάνω από 24 ώρες μουσικής, με το ζενίθ του προγράμματος να τοποθετείται στις 14 Ιουνίου: Μία “extended version” από τα «Κατά Ιωάννην Πάθη» θα συμπεριλαμβάνει μερικές από τις βιντεοσκοπήσεις που έλαβαν οι διοργανωτές από τους λάτρεις του Μπαχ κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

Εκτός από τα «Κατά Ιωάννην Πάθη» όμως, ένα ακόμη highlight του προγράμματος είναι η εναρκτήρια εκδήλωση με την χορωδία του Αγίου Θωμά υπό τη διεύθυνση του Γκόντοχολντ Σβαρτς και με την συνοδεία του Ούλρχιχ Μπέμε στο εκκλησιαστικό όργανο.

Ο βασικός στόχος του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι να στηρίξει τους ανεξάρτητους μουσικούς στη Λειψία, δικαιώνοντας ταυτόχρονα και την παγκόσμια φήμη της «πόλης της μουσικής». «Αν το φεστιβάλ δεν είχε ακυρωθεί, θα είχαμε ανάμεσά μας μουσικούς και χορωδίες από όλο τον κόσμο» – τώρα όλοι αυτοί οι μουσικοί και οι καλλιτέχνες είναι μία από τις κύριες ομάδες που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού. Τα 70.000 ευρώ που κατάφερε να συγκεντρώσει ο Μάουλ από δωρεές και με τη βοήθεια χορηγών θα τα επενδύσει στον φετινό μαραθώνιο, αποζημιώνοντας τους μουσικούς για τις προσπάθειές τους να πραγματοποιηθεί ακόμη και υπό αυτές τις δύσκολες συνθήκες ένα… διαφορετικό και… new age Φεστιβάλ Μπαχ.

Ώρα έναρξης του φεστιβάλ είναι το Σάββατο, 13 Ιουνίου, στις 13.30 ώρα Ελλάδας. Εκτός από την επίσημη σελίδα με το πρόγραμμα του μαραθώνιου, πληροφορίες και συνδέσμους για το livestream μπορεί να βρει κανείς εδώ:

https://www.facebook.com/bacharchiv

https://www.youtube.com/user/BachArchivLeipzig

Γκάμπι Ρόιχερ, Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ