Στιγμιότυπο από το φινάλε των εκδηλώσεων της ενορίας Backnang. Από αριστερά Αμανάτης Ταγκαλιδης, κ. Balzer, Γιάννης Δελόγλου, Ιωάννα Wersching, Ιωάννης Moυρατίδης, Θεοδώρα Τιφτίκογλου, Michael Balzer, π. Γεώργιος Μουρατίδης, Αρχιεπίσκοπος Γερμανίας κ.κ. Αυγουστίνος, Dr. Frank Nopper και Κώστας Κεσίδης.

Η θεμελίωση του πνευματικού κέντρου στο Backnang.

Γιάννης ΔελόγλουΓράφει ο Γιάννης Δελόγλου.

BACKNANG. Φωτεινό αστέρι στον ορίζοντα της πόλεως Backnang του νομού Rems-Murr της Βάδης Βυρτεμβέργης οδηγεί τον ακούραστο μαχητή της Ορθοδοξίας αιδεσιμότατο εφημέριο Γεώργιο Μουρατίδη, που καθοδηγεί τους πιστούς της ενορίας Αγίου Βασιλείου της πόλεως, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, για την δημιουργία ενός πνευματικού κέντρου, που θα προσφέρει την μόνιμη στέγαση για τις λατρευτικές ανάγκες των Ελλήνων που ζουν εκεί από την δεκαετία του 1960.

Όραμα αρκετών χρόνων γίνεται πραγματικότητα. Κάλλιο αργά παρά αργότερα. Τώρα όμως που ωρίμασε η σκέψη έγιναν τα πρώτα σημαντικά βήματα. Λένε βέβαια ότι και ο μακρύτερος δρόμος αρχίζει με ένα βήμα. Αλλά και ο συντομότερος δρόμος τελειώνει με ένα βήμα. Αυτές οι επιλογές έδωσαν φτερά στον αέρα της αισιοδοξίας και έγινε το μεγάλο βήμα στην ωραία πορεία που ευλόγησε ο Θεός.

Και το ευλόγησε για του Χριστού την πίστη την Αγία και των Ελλήνων την ευημερία! Μια πολίχνη Ελλήνων στήριξε τον ιερέα τους π. Γεώργιο Μουρατίδη και ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες βρέθηκε το κατάλληλο οικόπεδο για τη στέγαση μιας καινούργιας πατρίδας, μιας ακόμα μικρής Ελλάδας, όπως τονίζει πάντα ο Αρχιεπίσκοπος Γερμανίας και Έξαρχος Κεντρώας Ευρώπης κ.κ. Αυγουστίνος, που επί των ημερών του απόκτησε στέγη, εκκλησίες και πνευματικά κέντρα όλη η Γερμανία.

Έτσι με την λαμπερή, σεμνή και άγια παρουσία του ευτύχισε να βάλει έναν ακόμα θεμέλιο λίθο για την ευλογία των Ελλήνων της ενορίας Backnang.

Στην τελετή παραβρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Στουτγάρδη κ. Δημήτρης Ξενιτέλλης, οι αιδεσιμότατοι Βασίλειος Μελικίδης και Βασίλειος Παπαγεωργίου της ενορίας Πέτρου και Παύλου Στουτγάρδης, Αναστάσιος Ζερτελίδης της ενορίας Κωνσταντίνου και Ελένης Waiblingen και Γεώργιος Μακρής της ενορίας Ιακώβου του Αδελφοθέου Mühlacker, ο αρχιδήμαρχος Dr. Frank Nopper, ο δήμαρχος Michael Balzer, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Κώστας Κεσίδης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης Γιάννης Μπουρσανίδης, η δημοτική σύμβουλος Θεοδώρα Τιφτίκογλου, ο πολυσχιδής ευπατρίδης Αμανάτης Ταγκαλίδης, αντιπροσωπείες διαφόρων φορέων και πλήθος πιστών της πόλεως και της περιοχής.

Στην περιοχή του Maubacher, όπου στήνεται το υπέροχο αυτό έργο, ψέλλισαν πολλοί “Σήμερον σωτηρία τη πόλει τούτη εγένετο”.

Απλός, σεμνός και γαλήνιος ο Άγιος Γερμανίας αγκάλιασε με πατρική στοργή την προσπάθεια, το έργο και την προσφορά τόσο του δραστήριου ιερέα π. Γεωργίου Μουρατίδη, όσο και των φορέων και του χριστεπώνυμου ποιμνίου της ενορίας Αγίου Βασιλείου Backnang.

Η επόμενη ημέρα αφιερώθηκε στην αγάπη του Θεού, όπου στον Καθολικό Ιερό Ναό Johannes Kirche χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Γερμανίας με συλλειτουργό τον εφημέριο Γεώργιο Μουρατίδη και χορό ιεροψαλτών. Στο θείο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, φανερά συγκινημένος από την ευλάβεια που προσήλθε ο Ελληνισμός, τόνισε μεταξύ άλλων:

“Αν χάσεις την ψυχή σου, η ζωή σου και αποκτήσεις τα αγαθά, τι θα τα κάνεις; Βλέπουμε ένα χάος στην κοινωνία. Μείναμε στην επιφάνεια, δεν πήγαμε στο βάθος. Ο άνθρωπος είναι μόνος, νιώθει μόνος, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αγάπη, η ζωή είναι αγάπη. Πήραμε λάθος δρόμο. Χρειαζόμαστε ένα κλειδί για το δρόμο της αγάπης.

Αυτό το κλειδί είναι ο Χριστός, είναι το αιώνιο φως που φωτίζει τα σκοτάδια της ζωής. Η ζωή είναι ο Χριστός. Είναι το πνευματικό κέντρο που θα αγκαλιάσει όλο τον κόσμο. Σε αυτή τη μικρή πατρίδα θα καλλιεργούμε την αθάνατη γλώσσα μας, θα υπηρετούμε την Ελλάδα μέσα από τραγούδια και διάφορες γιορτές και εκδηλώσεις.

Ο π. Γεώργιος, που προσφέρει θετικό έργο για όλους, έχει ανάγκη την στήριξή σας για την ολοκλήρωση αυτού του τόσο σημαντικού έργου που ξεκίνησε στην πόλη σας. Με όλους εσάς έχει τη δύναμη να τελειώσει το έργο, όπως και σε άλλες πόλεις, όπου η Ορθοδοξία απόκτησε δικές της εκκλησίες. Και όχι μόνο. Στο Μόναχο έχουμε Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή. Ότι και όσα έγιναν τα κάναμε με εσάς, με την αγάπη σας”.

Στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος, με το χριστεπώνυμο πλήρωνα, παραβρέθηκαν στην Dorfhalle του Steinbach, όπου μια χαρούμενη ομάδα γυναικών της Διακονίας ετοίμασε το δείπνο και μια θαυμάσια γιορτή που είχε τη σφραγίδα της αγάπης, της συνεργασίας και της άριστης επικοινωνίας όσων αγκαλιάζουν την προσπάθεια που γίνεται στην ενορία. Ήταν μια ξεχωριστή εκδήλωση που είχε όλα τα στοιχεία μιας αγνής ελληνικής συνάντησης.

Η πολυμελής χορωδία της ενορίας, με μαέστρο “τον συνήθη ύποπτο” ποιον άλλο; Τον ιερέα της ενορίας π. Γεώργιο Μουρατίδη, τραγούδησε με θαυμάσιο τρόπο και πληρότητα επιτυχίες των Απόστολου Καλδάρα, Ρασούλη και Ξαρχάκου.

Ο Π. Μιχελάκης με αφιερωμένες μαντινάδες στον Κρητικής καταγωγής Αρχιεπίσκοπο, πλούτισε την εκδήλωση, ενώ η χορωδία συνέχισε το λαμπρό της πρόγραμμα με τραγούδια που αφιέρωσε στον Αρχιεπίσκοπο και τον ιερέα, τραγούδια για την Πόλη. Ο Δημήτρης Αθανασιάδης, επιτελικό στέλεχος της ενορίας, παρουσίασε το όλο πρόγραμμα στα ελληνικά και η Ιωάννα Τοπαλίδου-Wersching, επίσης επιτελικό στέλεχος της Διακονίας, στα γερμανικά.

Μια σύντομη αναφορά στο έργο και την προσφορά του δημοσιογράφου Γιάννη Δελόγλου έκαναν ο ιερέας και οι δύο ομιλητές, που παρουσίασαν το πρόγραμμα, λόγω επαναπατρισμού του. Τις ευχαριστίες τους ακολούθησε το αφιερωμένο στον κ. Δελόγλου τραγούδι “Γειά σου χαρά σου λεβεντιά”.

Στη συνέχεια ένιωσαν όλοι το άρωμα της αγάπης στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου που αθόρυβα και δημιουργικά επιτελεί τα ύψιστα στο βωμό της Ορθοδοξίας ως προκαθήμενός της στη Γερμανία. Ο αιδεσιμότατος π. Γεώργιος ενεχείρησε στο σεπτό ιεράρχη εικόνα του Αγίου Αυγουστίνου, έργο ενορίτη της πόλεως, ενώ η καθηγήτρια Καλλιόπη Ζαρογιάννη, αφού έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου και αναφέρθηκε σε λεπτά σημεία της ζωής του και της 50χρονης υπηρεσίας του στον ελληνισμό της Γερμανίας, του ενεχείρισε έργο των μαθητών της, μια επίπονη προσπάθεια που περιλαμβάνει την παρουσία, τις αγωνίες και τα οράματα των ελληνόπουλων της πόλεως και της περιοχής.

Η συνέχεια αυτού του μαγευτικού οράματος της ενορίας Backnang θα κλείσει, Θεού θέλοντος, στα εγκαίνια αυτού του υπέροχου πνευματικού κέντρου.



ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ