Η Γερμανία δεν έχει ακόμη κυβέρνηση, η Αυστρία το ίδιο. Πως θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στο διήμερο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών; Μάλλον θα μετατεθούν στο επόμενο.Η ΕΕ αντιμετωπίζει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα, που αντί να τα συζητά και να τα λύνει, τα τρενάρει. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα εμφανές στο διήμερο Συμβούλιο Κορυφής, σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, όπου επί τάπητος θα τεθεί ευρεία θεματολογία, από την αναθεώρηση της διαδικασίας ασύλου και έναν μελλοντικό υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης μέχρι την ίδια την αρχιτεκτονική της Ένωσης.

Υπηρεσιακή Μέρκελ

Βέβαια, ούτε κι αυτήν τη φορά δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις. Τα χέρια της καγκελαρίου Μέρκελ είναι δεμένα. Τέσσερις εβδομάδες μετά τις εκλογές δεν υπάρχει νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Άρα δεν υπάρχουν και οι προϋποθέσεις για να δεσμευτεί σε μεταρρυθμιστικά σχέδια που προωθεί μεταξύ άλλων και ο Εμανουέλ Μακρόν. Ο αρχηγός του πιθανού εταίρου της από το Κόμμα των Φιλελευθέρων, ο Κρίστιαν Λίντνερ, είπε ξεκάθαρα σε συνέντευξή του στην FAZ, ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αυτό το διάστημα υπηρεσιακή και δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις χωρίς πολιτική νομιμοποίηση. Ο γάλλος πρόεδρος Μακρόν ασκεί πιέσεις περισσότερο προς την κατεύθυνση δημιουργίας ενός ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, με δικό του προϋπολογισμό για επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και της Γαλλίας. Το FDP δεν καλοβλέπει όμως τα σχέδια αυτά, όπως και η γερμανίδα καγκελάριος.

Στην ίδια θέση «αδυναμίας» βρίσκεται και η Αυστρία. Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών ονομάζεται Σεμπάστιαν Κουρτς από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και θα είναι πιθανότατα ο μελλοντικός καγκελάριος της χώρας. Οι διαπραγματεύσεις για αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου μπορεί να διαρκέσουν ακόμη και μήνες. Η Αυστρία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ΕΕ, επειδή οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που κρατούν επικριτική στάση απέναντι στις Βρυξέλλες, ευελπιστούν σε μια εθνικιστική κυβέρνηση στη Βιέννη, που θα τους διευκόλυνε στον περιορισμό της μετανάστευσης και την περιφρούρηση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Προσφυγικό, μεταρρυθμίσεις

Και να ήταν μόνο αυτά…Υπάρχει και το Brexit. Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα καταστήσουν και πάλι σαφές στη βρετανίδα πρωθυπουργό ότι χωρίς προόδους σε θέματα οικονομίας, πολιτικών δικαιωμάτων και σύνορων με την Ιρλανδία, δεν μπορούν να γίνουν διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με την ΕΕ. Η προσπάθεια της Τερέζα Μέι την τελευταία στιγμή να πάρει με το μέρος της τον πρόεδρο της Κομισιόν σε δείπνο στις Βρυξέλλες απέτυχε.

Αλλά και η αναθεώρηση της διαδικασίας ασύλου σε σχέση με τον Κανονισμό του Δουβλίνου έχει κολλήσει. Οι ανατολικοευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να αρνούνται επανεγκατάσταση προσφύγων στην επικράτειά τους, ενώ η Ιταλία και η Ελλάδα ζητούν να μεταφερθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ πρόσφυγες που ζητούν άσυλο και βρίσκονται στις χώρες τους. Ο μεταρρυθμιστικός οίστρος του Μακρόν δεν ενθουσιάζει όλες τις χώρες, όπως ούτε το σχέδιο για μιαν ΕΕ διαφορετικών ταχυτήτων. Ειδικά χώρες που ανθίστανται στην κηδεμονία των Βρυξελλών θέλουν να το εμποδίσουν. Εν ολίγοις, τα προβλήματα διογκώνονται, οι προκλήσεις μεγαλώνουν και δεν αποκλείεται οι αποφάσεις να μεταφερθούν σε επόμενο Συμβούλιο Κορυφής.

Μπερντ Ρίγκερτ/Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ