Είναι η πέμπτη μεγάλη διαδήλωση που γίνεται στη Γαλλία κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, που είχε εξαγγελθεί τον Ιανουάριο. Επίκεντρο, αυτή τη φορά, η επαρχιακή πόλη Αλμπί.Το καινούργιο στοιχείο, που έχει εντυπωσιάσει στις κινητοποιήσεις αυτές, είναι οι μαζικές διαδηλώσεις στην επαρχία και στις μικρομεσαίες πόλεις της Γαλλίας, πράγμα που δεν συνηθιζόταν στο παρελθόν. Από τον Ιανουάριο όμως οι κινητοποιήσεις στην επαρχία προστέθηκαν σε εκείνες των μεγαλουπόλεων. Για τα συνδικάτα, αυτό είναι δείγμα ότι η απόρριψη της μεταρρύθμισης έχει για τα καλά ριζώσει στην επικράτεια και στα λαϊκά στρώματα.

Έτσι, για τη σημερινή πέμπτη διαδήλωση, με στόχο να δώσουν μεγαλύτερη ορατότητα στην επαρχία, οι επικεφαλής των οκτώ συνδικάτων έδωσαν ραντεβού στη μικρή πόλη Αλμπί, πλησίον της Τουλούζ και όχι στο Παρίσι. Όπως λένε, θέλουν «όλη τη Γαλλία στο πόδι». Έτσι, η μικρή πόλη των 30.000 κατοίκων γίνεται σήμερα «η πρωτεύουσα των διαδηλώσεων» και οι κάτοικοι έχουν δραστηριοποιηθεί από νωρίς το πρωί για την υποδοχή των διαδηλωτών.

Νομοθετικό «φρένο» στη μεταρρύθμιση;

«Η σημερινή μέρα είναι ένα τεστ για τη στρατηγική σκλήρυνσης του κινήματος», δήλωσε νωρίς το πρωί ο Φιλίπ Μαρτινέζ, αρχηγός του δεύτερου σε ισχύ συνδικάτου CGT. Μια στρατηγική που δεν έχει ακόμα αποφασισθεί εντελώς, «θα μπορούσε όμως» προειδοποίησε ο συνδικαλιστής, «να κορυφωθεί με στόχο την 7η Μαρτίου». Είναι η ημέρα που έχει ήδη ορισθεί ως το επόμενο ραντεβού με διαδηλώσεις και απεργίες, που θα μπορούσαν να μπλοκάρουν τη χώρα και να την οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Σε αδιέξοδο μοιάζει να οδηγείται και η επεξεργασία της νομοθεσίας για τις συντάξεις στη Βουλή. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής λήγει ο χρόνος για τους βουλευτές, οι οποίοι όμως έχουν ακόμη ένα μεγάλο αριθμό τροπολογιών (που μετριούνται σε χιλιάδες) να εξετάσουν. Βλέποντας το αδιέξοδο η Μαρίν Λεπέν υπέβαλε χθες νέα πρόταση μομφής, την οποία η πλειοψηφία και η υπόλοιπη αντιπολίτευση δήλωσαν ήδη ότι δεν σκοπεύουν να υπερψηφίσουν. Κατηγόρησαν μάλιστα τη Λεπέν για «θέατρο», λόγω της μάλλον «σιωπηλής στάσης» που τήρησε στις συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση. Εφόσον επιβεβαιωθεί το αδιέξοδο και δεν επιτευχθεί κανονική ψηφοφορία για τη νομοθεσία, το κείμενο θα μεταφερθεί στην αρχική του μορφή για εξέτασή του στη Γερουσία.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ