Ο πρόεδρος της Γερμανίας επισκέπτεται το Χάναου και καλεί σε κοινό αγώνα κατά του μίσους και του ρατσισμού. Ανθρώπινη αλυσίδα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, νουθεσίες από όλα τα κόμματα (εκτός της ξενοφοβικής AfD).Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαιερ επισκέφθηκε τον χώρο της πολύνεκρης επίθεσης στο Χάναου, μαζί με τη σύζυγό του, καλώντας τους πολίτες να επιδείξουν ευαισθησία και αλληλεγγύη. “Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι. Θέλουμε να ζήσουμε μαζί και θα το δείχνουμε συνεχώς αυτό, είναι το πιο ισχυρό μέσο για να καταπολεμήσουμε το μίσος”, ανέφερε ο Γερμανός πρόεδρος, μιλώντας σε τελετή στη μνήμη των θυμάτων το βράδυ της Πέμπτης. “Ο ρατσισμός είναι δηλητήριο”, προειδοποιεί η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Παρόμοιες δηλώσεις και από τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος ακύρωσε όλα τα ραντεβού του στο Βερολίνο για να επισκεφθεί τον χώρο της τραγωδίας στην πόλη Χάναου, περίπου 30 χλμ. έξω από τη Φρανκφούρτη. “Χρειάζεται μία αποφασιστική απάντηση”, προειδοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Το βράδυ της Τετάρτης ένας ένοπλος εισέβαλε σε δύο μπαρ με ναργιλέδες στο κέντρο του Χάναου και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως, με αποτέλεσμα να σκοτώσει εννέα ανθρώπους και να τραυματίσει τουλάχιστον άλλους τέσσερις. Στη συνέχεια, όπως όλα δείχνουν, σκότωσε τη μητέρα του και αυτοκτόνησε. Σχεδόν όλα τα θύματα είναι μετανάστες, τα περισσότερα με τουρκική ή κουρδική καταγωγή. Όπως έγινε γνωστό το απόγευμα της Πέμπτης, ένας από τους νεκρούς είναι Βούλγαρος υπήκοος, ο οποίος είχε έρθει πριν από δύο χρόνια στη Γερμανία και μόλις πριν λίγες μέρες έπιαστε δουλειά στο Χάναου. Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πέτερ Φρανκ που ανέλαβε την έρευνα κάνει λόγο για επίθεση με ρατσιστικά κίνητρα, τα οποία γίνονται εμφανή σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που άφησε ο δράστης, μαζί με “συγκεκχυμένες σκέψεις και παράλογες θεωρίες συνομωσίας”.

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Το βράδυ της Πέμπτης περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Χάναου για να τιμήσουν τα θύματα. Νέα κινητοποίηση προγραμματίζεται για το Σάββατο. Με εντολή του υπουργού Εσωτερικών οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες στα δημόσια κτίρια σε όλη τη Γερμανία. Πoλιτικοί, πρωτοβουλίες πολιτών και αντιφασιστικές οργανώσεις καλούσαν σε εκδηλώσεις μνήμης μέχρι αργά το βράδυ. Στο κέντρο του Βερολίνου εκατοντάδες πολίτες σχημάτισαν μία ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, το πιο εμβληματικό μνημείο της γερμανικής πρωτεύουσας. Το παρών έδωσαν πολιτικοί από όλα τα κόμματα- μεταξύ αυτών ο γενικός γραμματέας των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Πάουλ Τζέμιακ, ο ομόλογός του από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) Λαρς Κλίνγκμπαιλ, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, καθώς και η συμπρόεδρος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ. Την οδύνη τους για την πολύνεκρη επίθεση στο Χάναου εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα καθώς και ο Μπέρνι Σόντερς, υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ.

“Επιθέσεις με ρατσιστικά κίνητρα είχαν γίνει και τους προηγούμενους μήνες, σήμερα πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται ασφάλεια και περιμένουν από το κράτος να παρέμβει αποτελεσματικά”, δηλώνει ο επικεφαλής της Κουρδικής Κοινότητας στη Γερμανία, Αλί Ερτάν Τοπράκ, στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. “Είμαστε συγκλονισμένοι από τα χθεσινοβραδυνά γεγονότα στο Χάναου” δήλωσε ο πρόεδρος του American Jewish Committee στο Βερολίνο Ρέμκο Λέμχουις, για να προσθέσει ότι “μήνες μετά τη δολοφονία του επικεφαλής των διοικητικών υπηρεσιών Βάλτερ Λύμπκε στο Κάσσελ, ούτε μισό χρόνο μετά την αντισημιτική τρομοκρατική επίθεση στο Χάλε και μόλις λίγες μέρες μετά την εξάρθρωση ενός ακροδεξιού τρομοκρατικού πυρήνα από τις αρχές ασφαλείας, ένας ρατσιστής δολοφονεί και πάλι”.

“Αλλού” η AfD

Σε διαφορετικό μήκος κύματος το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις εκτιμήσεις περί ρατσιστικών κινήτρων του δράστη. “Δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε αριστερή τρομοκρατία, είναι η παρανοϊκή πράξη ενός τρελού”, σχολιάζει ο επικεφαλής της AfD Γιεργκ Μόιτεν μέσω Twitter. “Για τρομοκρατία μιλάμε συνήθως όταν υπάρχει ένας πολιτικός στόχος, αλλά σε κάποιον που είναι εμφανώς διαταραγμένος δεν βλέπω πολιτικό στόχο”, υποστηρίζει ο επικεφαλής της Κ.Ο. Αλεξάντερ Γκάουλαντ.

Υψηλοί τόνοι από τον γενικό γραμματέα του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, που χαρακτηρίζει την AfD “πολιτικό βραχίονα της Ακροδεξιάς” και απευθύνει έκκληση στους πολίτες για μία “εξέγερση της ευπρέπειας”. Είναι τα ίδια λόγια που είχε χρησιμοποιήσει το 2000 ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ μετά από εμπρηστική επίθεση σε συναγωγή στο Ντίσελντορφ. Αλλά και ο χριστοανοδημοκράτης Νόρμπερτ Ρέτκεν, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στην ομοσπονδιακή Βουλή και υποψήφιος για την ηγεσία της CDU, δηλώνει στην Bild: “Πρέπει να εξουδετερώσουμε το δηλητήριο που έχουν φέρει στην κοινωνία μας η AfD και άλλοι…”

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ