Η Τερέζα Μέι έθεσε σήμερα δίλημμα στους βουλευτές της. Είτε στις 12 Μαρτίου ψηφίζετε την συμφωνία με τις Βρυξέλλες είτε πάμε για αναβολή του άρθρου 50.Υπό την απειλή της παραίτησης τουλάχιστον 15 υπουργών που τάσσονται υπέρ της πρότασης δύο βουλευτών, της Υβέτ Κούπερ των Εργατικών και Όλιβερ Λέτγουιν των Συντηρητικών για αναβολή του άρθρου 50, εφόσον απορριφθεί και πάλι η όποια συμφωνία έλθει στη βουλή, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός στρέφεται προς την αναβολή. Ωστόσο, για να μην προκαλέσει τη μήνιν των οπαδών του σκληρού Brexit, επανέλαβε πως το δίλημμα είναι ή άτακτη έξοδος ή αναβολή.

Οι Βρυξέλλες, δια στόματος Ντόναλντ Τουσκ, δεν κρύβουν την ανησυχία της εξόδου δίχως συμφωνία και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της αναβολής. Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκάλεσε την αντίδραση μελών της Ευρωπαϊκής Ομάδος Έρευνας (ERG), η οποία αποτελείται από 60 σκληροπυρηνικούς βουλευτές που επιθυμούν την διακοπή κάθε δεσμού με την Ευρώπη.

Πιθανότατα θα υπάρξει συμφωνία

Όμως η ώρα της αλήθειας έφθασε για την Τερέζα Μέι. Αντιμέτωπη με τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, κατανοεί πως δεν χωρούν τα παιχνίδια υπεκφυγών στα οποία επιδίδετο έως τώρα. Ειδικά δε μετά την διαφαινόμενη αλλαγή στάσης του Τζέρεμι Κόρμπιν στο θέμα του δεύτερου δημοψηφίσματος.

Έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας των βουλευτών του, ο ηγέτης των Εργατικών δήλωσε πως εάν την 12η Μαρτίου καταψηφιστεί για δεύτερη φορά η συμφωνία της κ. Μέι την επομένη 13η Μαρτίου, το κόμμα του θα συνταχθεί με όσους ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα. Αν το εννοεί πραγματικά θα φανεί από το αν θα υποχρεώσει την μικρή ομάδα βουλευτών του που τάσσονται υπέρ του Brexit να τον στηρίξουν.

Συμπέρασμα: μετά τις νέες εξελίξεις για ακόμη μια φορά βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις συμμαχίες στο κοινοβούλιο που φαίνονται να αλλάζουν υπό την υπαρκτή απειλή της άτακτης εξόδου. Πάντως, οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν ότι θα υπάρξει με τον έναν ή άλλον τρόπο συμφωνία εξ ου και η εντυπωσιακή άνοδος της στερλίνας.

Μαρία Καστριασιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ