Μετά την επανεκλογή του, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν θεωρείται ότι βρίσκεται στον αντίποδα των πεποιθήσεων του γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν. Μπορεί όμως τελικά να συνενώσει τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης;Όταν ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν εκφωνεί ομιλίες χρησιμοποιεί συχνά προκλητικές και βαρύγδουπες εκφράσεις. Για παράδειγμα μετά την επανεκλογή του το 2014 έκανε λόγο για το «τέλος των πολιτικών αντιπαραθέσεων στην Ουγγαρία και διακήρυξε «την εποχή των πράξεων». Το περασμένο καλοκαίρι αποκάλεσε την Κομισιόν «Ιερά Εξέταση» και κάποια άλλη στιγμή δήλωσε πως η Ουγγαρία είναι «προπύργιο των χριστιανικών αξιών».

Ο Βίκτορ Όρμπαν μίλησε την περασμένη εβδομάδα στο κοινοβούλιο με αφορμή την εκλογή του και πάλι στο αξίωμα του πρωθυπουργού ωστόσο η ομιλία του δεν ήταν τόσο προκλητική. Εξήγγειλε ωστόσο ότι η Ουγγαρία μέχρι το 2030 θα ανήκει στα πέντε καλύτερα ευρωπαϊκά κράτη και θα είναι μια «χριστιανική Δημοκρατία».

Όσο για την ιδέα, τα ευρωπαϊκά κράτη να αποτελέσουν τις ΗΠ της Ευρώπης, την θεωρεί «εφιαλτική». Κατά τη γνώμη του η ΕΕ θα πρέπει να είναι μια ένωση «ελεύθερων εθνών».

Το τελευταίο διάστημα ο Βίκτορ Όρμπαν θεωρείται ολοένα και περισσότερο ότι βρίσκεται στον αντίποδα του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Ο Ούγγρος Πρωθυπουργός προσπαθεί εδώ και καιρό να δημιουργήσει έναν πόλο ανατολικών χωρών και να παίξει ένα σημαντικό ρόλο. Το γεγονός ότι η χώρα του δεν διαθέτει την απαιτούμενη οικονομική ευρωστία και το μέγεθος για να παίξει έναν τέτοιο ρόλο το γνωρίζει.

Δεν είναι εύκολος ένας συνασπισμός ανατολικών χωρών απέναντι στις Βρυξέλλες

Ο Βίκτορ Όρμπαν ροσπαθεί πάντως να δημιουργήσει αυτόν τον συνασπισμό επιχειρώντας να πείσει και τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων. Στόχος είναι η δημιουργία μιας «Ευρώπης των Εθνών», η οποία θα λειτουργεί στην πραγματικότητα σαν μια οικονομική συμμαχία και τα θέματα δημοκρατίας και κράτους δικαίου θα αφήνονται στα κράτη μέλη.

Ωστόσο τα διαφορετικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα των χωρών δεν καθιστούν πολύ πιθανή την ιδέα της δημιουργίας μιας κοινής γραμμής εναντίον των Βρυξελλών. Η Πολωνία και η Ρουμανία δεν βλέπουν με καλό μάτι τη φιλορωσική στάση του Όρμπαν. Τσεχία και Βουλγαρία είναι διαιρεμένες σε αυτό το θέμα και υπάρχουν διαφωνίες όσον αφορά την καταδίκη της Ουκρανίας. Ακόμη οι σχέσεις Ουγγαρίας και Κροατίας είναι δύσκολες παρά την ιδεολογική ταύτιση των κυβερνήσεων.

Ο Βίκτορ Όρμπαν είναι όμως ο πολιτικός, ο οποίος διαθέτει την μεγαλύτερη πολιτική ισχύ σε μια ανατολικοευρωπαϊκή χώρα. Δεν δίστασε μάλιστα να πει τις τελευταίες μέρες πως θα κάνει και χρήση του δικαιώματος βέτο που έχει μέσα στην ΕΕ όσον αφορά τη συζήτηση που ξεκίνησε για τον προϋπολογισμό. Στην εβδομαδιαία του ραδιοφωνική συνέντευξη δήλωσε πως «όσο η Ουγγαρία δεν συμφωνεί προϋπολογισμός δεν υπάρχει».

Κένο Βέρσεκ / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ