Ο Ίγκορ Λέβιτ είναι ένας εξαιρετικός δεξιοτέχνης. Πολεμά δημόσια τον αντισημιτισμό και την ακροδεξιά. Στις απειλές κατά της ζωής του απαντά με έκκληση προς τους πολίτες και τους πολιτικούς να αρθρώσουν λόγο.Περιγράφει τον εαυτό του ως «Πολίτη. Ευρωπαίο. Πιανίστα». Με αυτή τη σειρά. Στον λογαριασμό του στο twitter ο ρωσογερμανός πιανίστας Ίγκορ Λέβιτ προσθέτει στο προφίλ του κάτι ακόμα: Άνθρωπος.

Ο 32χρονος πιανίστας ανήκει ήδη στους γνωστότερους γερμανούς μουσικούς της κλασικής μουσικής. Το γεγονός αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ερμηνεία έργων του Μπετόβεν που βρίσκονται εδώ και μήνες στις κορυφαίες θέσεις πωλήσεων, αλλά και στο ότι διατυπώνει δημόσια πολιτική άποψη σε αντίθεση με την πλειονότητα των καλλιτεχνών στη Γερμανία. Ακούραστα ο ρωσογερμανός πιανίστας στηλιτεύει τον αντισημιτισμό και κάθε μορφή εξτρεμισμού στη γερμανική κοινωνία επιστρατεύοντας για το σκοπό αυτό τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκτός αυτού είναι μέλος των γερμανών Πρασίνων.

«Η Εναλλακτική για τη Γερμανία είναι νεοφασιστικό κόμμα»

Πριν από μερικούς μήνες δέχθηκε απειλές για τη ζωή του και αναγκάστηκε να εμφανιστεί σε μια από τις πολυάριθμες συναυλίες του με σωματοφύλακες. Πρωτάκουστο για τα καλλιτεχνικά δεδομένα της Γερμανίας. Σε συνέντευξή του στην DW ο Ίγκορ Λέβιτ καθιστά ωστόσο σαφές ότι: «Δεν δέχομαι συνεχώς απειλές κατά της ζωής μου. Δέχθηκα μερικές και αυτό μου προκαλεί θυμό για το πνευματικό επίπεδο σε αυτή τη χώρα. Η αδιαφορία και απραξία τόσων μελών της κοινωνίας μας μού προκαλεί οργή. Αντιδρώ διατυπώνοντας δημόσια την άποψή μου».

Πριν από λίγες μέρες ο ρωσογερμανός πιανίστας βραβεύθηκε από την Διεθνή Επιτροπή Άουσβιτς για τον αγώνα του κατά του αντισημιτισμού και τα ακροδεξιό μίσος. Στην αιτιολόγηση σημειώνεται ότι «ο Λέβιτ υπερασπίζεται με θάρρος, δημιουργικότητα και αισιοδοξία τις δημοκρατικές αξίες». Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο πιανίστας επέκρινε ότι «δεν χρειάζονται και πολλά για να καταστρέψεις βιογραφίες, παρά μόνο ένα smartphone. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς πλέον να σπάσεις έναν άνθρωπο».

Σε ερώτημα της DW για τα εντεινόμενα φαινόμενα μίσους στη γερμανική κοινωνία ο ρωσογερμανός πιανίστας απαντά: «Οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται πια ότι νομιμοποιούνται. Διαθέτουν πολιτικά κόμματα και διατυπώνουν δημόσια ανερυθρίαστα νεοφασιστικές ιδέες. Θέλω να πω ότι μπορώ να χαρακτηρίσω την Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD νεοφασιστικό κόμμα. Εκπροσωπείται πλέον στα μεγαλύτερα τοπικά κοινοβούλια της χώρας και τα μέλη της αισθάνονται ότι διαθέτουν πια νομιμότητα. Παρόμοια φαινόμενα παρατηρούμε σε ολόκληρη τη γη».

Γκέρο Σλις

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ