Δίκαιη νίκη και πρόκριση επί της Γερμανίας για την Εθνική Αγγλίας. Μελαγχολία, αλλά και ανακούφιση για το τέλος της εποχής Λεβ στη «Νατσιονάλμανσαφτ».Είναι αλήθεια: Αγγλία-Γερμανία 2-0 στο Γουέμπλεϊ. Για πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια η Αγγλία κερδίζει τη Γερμανία σε νοκ-άουτ αγώνα μεγάλης διοργάνωσης. Για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια η Γερμανία αναγκάζεται να αποχαιρετήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πριν φτάσει στα ημιτελικά. Κάτι θυμάται από όλα αυτά ο προπονητής των «Λιονταριών» Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1996 ήταν ο μοιραίος παίκτης, χάνοντας πέναλντι απέναντι στη Γερμανία του Μπέρτι Φογκτς. 25 χρόνια αργότερα γίνεται ο «στρατηγός της νίκης» μέσα στο Γουέμπλεϊ, απέναντι στη Γερμανία του Γιόγκι Λεβ.

«Πάντα παίζαμε με πάθος, με την καρδιά μας, αλλά σήμερα παίξαμε και με μυαλό» δήλωσε ο Σάουθγκεϊτ μετά το παιχνίδι. «Πιέσαμε τη στιγμή που έπρεπε, παίξαμε ένα επιθετικό μαν του μαν, οι wing-back παίκτες κυριάρχησαν στο παιχνίδι». Συνήθως οι Γερμανοί φημίζονται για την αποτελεσματικότητά τους στον αγωνιστικό χώρο: δημιουργούν λίγες ευκαιρίες, αλλά τις αξιοποιούν. Όποιος είδε το χθεσινό παιχνίδι, θα νόμιζε ότι οι Γερμανοί κατεβαίνουν στο γήπεδο με τη φανέλα της …Αγγλίας. Η ομάδα του Σάουθγκεϊτ είχε τέσσερις ευκαιρίες και πέτυχε δύο γκολ. Όσο για τους Γερμανούς …μηδέν εις το πηλίκον. Γιατί όπως σωστά παρατήρησε ο Γιόγκι Λεβ μετά τον αγώνα «ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι θα γίνει ένα παιχνίδι υπομονής. Και οι δύο ομάδες ήθελαν να καλύψουν τα νώτα τους, πάνω απ’ όλα. Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, αλλά όταν προκύψει μία ευκαιρία θα πρέπει να την αξιοποιήσεις κιόλας. Με την πρώτη ευκαιρία η Αγγλία πέτυχε το γκολ, εμείς δεν πετύχαμε γκολ, από κει και πέρα ήταν δύσκολα τα πράγματα…»

«Ήταν μία δίκαιη νίκη…»

Ο Γιόγκι Λεβ παραμένει πιστός στο πνεύμα της «Νατσιονάλμανσαφτ». Μιλάει μόνο για την ομάδα, δεν θέλει να επισημάνει ατομικές ευθύνες, αλλά όλοι ξέρουν ότι έμεινε άναυδος με τη «άχαστη» ευκαιρία του Τόμας Μίλερ, ο οποίος, δέκα λεπτά πριν τη λήξη βγήκε μόνος του τετ-α-τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα, έκανε το πλασέ, αλλά έστειλε τη μπάλα έξω από το δεξί δοκάρι. Το πρωί της Τετάρτης η «Νατσιονάλμανσαφτ» επέστρεψε στη Γερμανία και ο Μίλερ αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει συγγνώμη και να δηλώσει ότι «αυτές οι ευκαιρίες σε κάνουν να χάσεις τον ύπνο σου…». Ο Γιόγκι Λεβ είχε αποχαιρετήσει τους παίκτες του από το βράδυ της Τρίτης. Λέει ότι δεν θέλει να βγει ακόμη στη σύνταξη, αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ένα διάλειμμα για να «επεξεργαστεί» όλα όσα έγιναν τον τελευταίο καιρό.

Σχολιασμός του μεγάλου αγώνα από την απεσταλμένη του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) στο Γουέμπλεϊ, Σβένια Κέλερσον: «Η Αγγλία διατηρεί ανέπαφη την εστία της για τέσσερα παιχνίδια σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η Γερμανία είχε περισσότερη κατοχή της μπάλας, αλλά η νίκη πήγε στην Αγγλία. Και ήταν σίγουρα μία δίκαιη νίκη. Εκπληκτική ατμόσφαιρα εδώ στο Γουέμπλεϊ, 45.000 θεατές που όμως δίνουν την αίσθηση ότι το γήπεδο είναι γεμάτο, που ξεσηκώνονται σε κάθε επίθεση των Άγγλων. Για τη Γερμανία δυστυχώς η εποχή Λεβ τελειώνει με μία απογοήτευση…»

Από τα ψηλά στα χαμηλά ο Γιόγκι Λεβ

«Ευτυχώς, τελείωσε» επιγράφεται το σχόλιο του Μάρκους Μπαρκ στην ARD για το τέλος της εποχής Λεβ. Η εξήγησή του: «Ο Γιόαχιμ Λεβ ήθελε να είναι ένας θεωρητικός του ποδοσφαίρου, ο οποίος συναντάται με την ομάδα μία στο τόσο και μέσα σε δύο εβδομάδες την προετοιμάζει για μία μεγάλη διοργάνωση τόσο καλά, που πείθει με την απόδοσή της. Για μεγάλο χρονικό διάστημα το σύστημα δούλεψε. Στις πέντε πρώτες διοργανώσεις με τον Λεβ στον πάγκο η Γερμανία έφτασε τουλάχιστον στα ημιτελικά, ενώ το 2014 κατέκτησε το παγκόσμιο πρωτάθλημα. Καλύτερα δεν γίνεται».

Τα επιμέρους ερωτήματα είναι πολλά: Ταιριάζει πραγματικά στη Γερμανία το σύστημα 3-4-3; Μήπως ο Λεβ βιάστηκε να απομακρύνει τους Χούμελς και Μίλερ από την ομάδα το 2018, για να τους επαναφέρει βιαστικά λίγο πριν από το φετινό EURO; Μήπως επέμεινε στον νεαρό Γιόζουε Κίμιχ περισσότερο από όσο θα έπρεπε; Αλλά ό,τι κι αν γίνει από δω και πέρα οι γερμανοί φίλαθλοι δεν θα ξεχάσουν ούτε τις επιτυχίες της εποχής Λεβ, ούτε τα παλαιότερα «πέτρινα χρόνια» της Εθνικής.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ