Ο αντικαγκελάριος της Αυστρίας Στράχε παραιτείται και αφήνει αιχμές κατά των δημοσιογράφων. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση βίντεο στο οποίο εμφανίζεται να “μοιράζει δουλειές” σε δήθεν επιχειρηματία.Η είδηση έσκασε σαν βόμβα στην Βιέννη: ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς καλεί εκτάκτως τον Χάιντς Κρίστιαν Στράχε, αντικαγκελάριο και αρχηγό του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων (FPÖ) στο Μέγαρο της Καγκελαρίας. Όλα δείχνουν ότι θα του ζητήσει να παραιτηθεί. Και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου ο Στράχε, εμφανώς οργισμένος, δηλώνει ότι θα υποβάλει την παραίτησή του, έτσι ώστε οι πολιτικοί του αντίπαλοι “να μην διαθέτουν προσχήματα για να ρίξουν την κυβέρνηση”. Επιμένει ωστόσο ότι δεν έχει υποπέσει σε αξιόποινες πράξεις. Τέλος εποχής για την Αυστρία: ο Στράχε, επί 14 συναπτά έτη επικεφαλής του FPÖ, ήταν ο μακροβιότερος αρχηγός πολιτικού κόμματος στη χώρα και στήριγμα του συντηρητικού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς στον κυβερνητικό συνασπισμό που προέκυψε μετά τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές του 2017.

Τί ακριβώς προκάλεσε την παραίτηση Στράχε; Την Παρασκευή το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και το αυστριακό περιοδικό Der Falter δημοσιοποίησαν ένα βίντεο, που είχε μαγνητοσκοπηθεί με κρυφή κάμερα το 2017 σε εξοχική κατοικία στην Ίμπιζα της Ισπανίας και δείχνει τον (πρώην, πλέον) αντικαγκελάριο να συνομιλεί με μία δήθεν επιχειρηματία από τη Λετονία. Μαζί τους ήταν ο συνεργάτης του Στράχε και σημερινός επικεφαλής της Κ.Ο. του FPÖ Γιόχαν Γκουντένους (ο οποίος επίσης υπέβαλε την παραίτησή του το απόγευμα του Σαββάτου). Στη διάρκεια της συζήτησης με την “επιχειρηματία” ο Στράχε υπόσχεται χαριστικές συμβάσεις και άλλες εξυπηρετήσεις σε αντάλλαγμα για προεκλογική χρηματοδότηση, η οποία μάλιστα δεν θα πρέπει να εμφανίζεται στα έγγραφα του κόμματος που αποστέλλονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο της Αυστρίας. Επίσης της προτείνει να αποκτήσει μερίδιο στην εφημερίδα Kronen Zeitung, προκειμένου να υποστηριχθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο το FPÖ. Δηλώνει μάλιστα ότι στόχος των Ελευθέρων στην Αυστρία είναι ένα μιντιακό τοπίο παρόμοιο με εκείνο που έχει “δημιουργήσει” ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία.

Μετανοημένος, αλλά εξοργισμένος

Το μεσημέρι του Σαββάτου ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε αναφέρθηκε διεξοδικά σε όλα αυτά. Από τη μία πλευρά παραδέχθηκε ότι αυτό που έγινε ήταν “λάθος” και “ανόητο”, ότι ο ίδιος παρασύρθηκε σε “επιπόλαιες συμπεριφορές” για τις οποίες ζητεί συγγνώμη. Μετά από αρκετή κατανάλωση αλκοόλ, δήλωσε χωρίς περιστροφές ο πρώην αντικαγκελάριος, μάλλον ήθελε να εντυπωσιάσει την “ελκυστική οικοδέσποινα” και άρχισε να καυχιέται “σαν έφηβος”. Για όλα αυτά ο Χάιντς Κρίστιαν Στράχε ζήτησε συγγνώμη μπροστά στις κάμερες και από τη σύζυγό του.

Στη συνέχεια ωστόσο ο μέχρι σήμερα ηγέτης του FPÖ πέρασε στην αντεπίθεση, λέγοντας ότι δεν έχει υποπέσει σε αξιόποινες πράξεις και η μοναδική αξιόποινη πράξη σε αυτή την υπόθεση ήταν η κρυφή βιντεοσκόπηση της συνάντησης με την υποτιθέμενη επιχειρηματία. Η λήψη και η δημοσιοποίηση, τονίζει, παραβιάζει όχι μόνο πολυάριθμες διατάξεις του ποινικού δικαίου, αλλά και κάθε κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας, καθώς έχει ενορχηστρωθεί “με μεθόδους μυστικών υπηρεσιών”. Σύμφωνα με τον Στράχε “ήταν μία απόπειρα στοχευμένης πολιτικής δολοφονίας”, για την οποία επιφυλάσσεται να προσφύγει στα δικαστήρια και μάλιστα έχει ήδη “κάποιες ενδείξεις” ως προς τους πιθανούς δράστες. Την ηγεσία του FPÖ και πιθανώς το αξίωμα του αντικαγκελάριου αναλαμβάνει ο σημερινός αντιπρόεδρος του κόμματος Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος το 2016 είχε χάσει με οριακή διαφορά τις προεδρικές εκλογές απέναντι στον υποψήφιο των Πρασίνων Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν. Η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση καλεί τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς να λάβει θέση στην υπόθεση Στράχε, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επιμένει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Συνεχίζεται η “βεντέτα” με τους δημοσιογράφους

Δεν είναι η πρώτη φορά που ηγετικά στελέχη του FPÖ τα βάζουν με τα μέσα ενημέρωσης. Προ ημερών ο Άρμιν Βολφ, από τους κορυφαίους δημοσιογράφους της αυστριακής δημόσιας τηλεόρασης ORF, είχε δεχθεί πρωτοφανή επίθεση “στον αέρα” από τον γραμματέα του FPÖ και υποψήφιο για τις ευρωεκλογές Χάραλντ Βιλίμσκι, ο οποίος δυσανασχετούσε με τις αυστηρές ερωτήσεις και τον προειδοποίησε ότι αυτή η συμπεριφορά “θα έχει συνέπειες”. Στη συνέχεια στέλεχος της δημόσιας τηλεόρασης με κομματικό βιβλιάριο FPÖ κατηγόρησε με τη σειρά του τον Βολφ για “ανακριτικό ύφος” και του συνέστησε να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, κάτι που δεν συνέβη. Αλλά και “δεν πρόκειται να συμβεί”, όπως λέει ο ίδιος ο δημοσιογράφος.

DPA, ORF, tagesschau.de, Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ