Οι γονείς 100.000 παιδιών στη Γερμανία βρίσκονται στη φυλακή. Τα παιδιά αυτά ζουν συχνά στο περιθώριο και δεν κατανοούν τι συμβαίνει. Και όμως. Υπάρχουν μικρά βήματα που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους.Η μικρή Λουίζα γνωρίζει τον πατέρα της μόνο πίσω από το γκρίζο μπετόν και το συρματόπλεγμα. ‘Ήταν μόλις ενός χρόνου όταν η αστυνομία ήρθε στο σπίτι και συνέλαβε τον πατέρα της για εμπορία ναρκωτικών . Ήταν ένας τρόπος για να χρηματοδοτεί την εξάρτησή του. Το παράδειγμα αυτό αναφέρει συχνά η Γιουστίνα Τζιένκο από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Μεκλεμβούργο Πομερανίας στην αρχή των διαλέξεων που συνηθίζει να δίνει με θέμα παιδιά και γονείς, συνήθως πατεράδες, που βρίσκονται στη φυλακή. «Για τα παιδιά αυτά τα πράγματα είναι δύσκολα. Συχνά δεν καταλαβαίνουν τι είναι αυτός ο χώρος, στον οποίο μένει ο μπαμπάς και γιατί δεν μπορεί να τον επισκέπτεται συχνότερα».

Η Γιουστίνα Τζιένκο θεωρεί ότι πολλά μπορούν να βελτιωθούν στη Γερμανία. Είναι πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμα και πολύ μικρά πράγματα, όπως για παράδειγμα ένα τραπέζι όπου να μπορεί κάποιος να αλλάξει πάνες ένα μωρό. Πρέπει να γίνουν αλλαγές όμως και σε πιο μεγάλα πράγματα, όπως για παράδειγμα το ωράριο των επισκέψεων. Πολλές φορές το ωράριο είναι τα πρωινά, όταν τα παιδιά πάνε στο σχολείο. Σε κάποιες περιπτώσεις οι φυλακές είναι πολύ μακριά από τον τόπο διαμονής των παιδιών.

Σε όλη τη Γερμανία υπολογίζεται ότι οι γονείς 100.000 παιδιών εκτίουν κάποια ποινή στη φυλακή. Μόνο στο Μεκλεμβούργο Πομερανία είναι περίπου 1.500. Το χειρότερο είναι ότι σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, το ένα τέταρτο των παιδιών αυτών παρουσιάζουν αργότερα παραβατική συμπεριφορά.

Αθλητισμός και μαθήματα

«Τα παιδιά χρειάζονται προστασία» τονίζει και η Κάτι Χοφμάιστερ, υπουργός Δικαιοσύνης του Μεκλεμβούργου Πομερανίας επικαλούμενη τη Χάρτα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Εκτός αυτού το Συμβούλιο της Ευρώπης συνέταξε έναν κατάλογο με 56 σημεία για τον τρόπο που τα παιδιά θα έρχονται σε επαφή με γονείς που βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα.

Πριν από ενάμιση χρόνο η Κάτι Χοφμάιστερ ανέλαβε μια πρωτοβουλία, ώστε να ληφθούν μέτρα που θα διευκολύνουν τη συνάντηση παιδιών και γονιών. Για παράδειγμα, στις φυλακές του Βίτλιχ στη Ρηνανία Παλατινάτο εθελοντές έφτιαξαν ένα χώρο, όπου οι συγγενείς μπορούν να περιμένουν, να φροντίζουν τα παιδιά τους και να μιλάνε. Στο χώρο αυτό φροντίζονται τα παιδιά και όταν για παράδειγμα η μητέρα θα πρέπει να έχει μια προσωπική συνομιλία με τον πατέρα.

Σε φυλακές στη Βαυαρία διοργανώνονται τέσσερεις φορές το χρόνο ημέρες αθλητισμού και παιχνιδιού γονιών και παιδιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και κοινό γεύμα. Στην Έσση διοργανώνονται μαθήματα μαγειρικής για πατεράδες και σε κάποιες φυλακές στο Μεκλεμβούργο Πομερανία γίνονται μαθήματα για τις ανάγκες των παιδιών. Μικρά βήματα που ίσως βοηθήσουν στην ποιότητα της επαφής των παιδιών, των οποίων οι γονείς τους βρίσκονται στη φυλακή.

Ίρις Λάιτχολντ

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ