Μιλάει σήμερα στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ  ο τρικαλινός διαπρεπής βαθύφωνος Δημήτρης Καβράκος, με λαμπρή διεθνή σταδιοδρομία.

Συνέντευξη στον Αποστόλη Ζώη.

Ανήκει σε εκείνους τους Τρικαλινούς που σε κάθε συναυλία και μεγάλη εκδήλωση κάνει γνωστή στο κοινό την καταγωγή του, και την πόλη μας. Πρόκειται για τον βαθύφωνο Δημήτρη Καβράκο ο οποίος γεννήθηκε στα Τρίκαλα και σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών. Θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς μπάσους του Λυρικού Θεάτρου. Έκανε το ντεμπούτο του στο ρόλο του Ζαχαρία (Ναμπούκο) στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Στην Ιταλία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Ρέκβιεμ του Βέρντι στο Σπολέτο, και το 1976 έκανε το ντεμπούτο του στο Έιβερυ Φίσερ Χολ του Κέντρου Λίνκολν, στην Αμερική, στο έργο του Ρεφίτσε Σικελία.
Το 1979 έκανε το ντεμπούτο του στη Μετροπόλιταν Όπερα ως Μέγας Ιεροεξεταστής στον Ντον Κάρλος και στη συνέχεια ερμήνευσε κεντρικούς ρόλους στις όπερες Αΐντα, Ερνάνης, Τροβατόρε, Σικελικοί Εσπερινοί, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Ντον Τζιοβάννι, Τουραντότ, Λουίζα Μίλλερ, Σίμων Μποκκανέγκρα, Ναμπούκο, Νόρμα, Λουτσία, Δύναμη του Πεπρωμένου και η Εβραία. Την περίοδο 2007-2008 έλαβε μέρος στις παραγωγές Αΐντα, Μάκβεθ και Τουραντότ.  Ως πρωταγωνιστής της Λυρικής Όπερας του Σικάγο, του Σαν Φρανσίσκο, του Χιούστον και του Ντάλλας έχει εμφανιστεί στις όπερες Μπόρις Γκουντούνωφ, Λουίζα Μίλλερ, Δύναμη του Πεπρωμένου, Τζιοκόντα, Αΐντα, Πουριτανοί, Υπνοβάτις και Λακμέ.
Στη Σκάλα του Μιλάνου έχει εμφανιστεί στις όπερες Λουτσία, Ντον Τζιοβάννι, Λα Βεστάλε, Ριγκολέττο και Αλτσίνα. Στην Όπερα του Παρισιού έχει εμφανιστεί στις όπερες Λουτσία, Νόρμα, Πουριτανοί, Ντον Κάρλος, Τουραντότ. Στο Κόβεν Γκάρντεν του Λονδίνου έχει πρωταγωνιστήσει στις όπερες Μπόρις Γκουντούνωφ, Άννα Μπολένα, Γάμοι του Φίγκαρο και Λα Ντόνα ντε Λάγκο .
Ως πρωταγωνιστής έχει συμπράξει με μεγάλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ, όπως του Ζάλτσμπουργκ, του Μπρέγκετς, της Αιξ αν Προβάνς και του Γκλάιντμπορν. Ως συναυλιακός καλλιτέχνης έχει συμπράξει με τις Συμφωνικές Ορχήστρες του Σικάγο, του Κλήβελαντ, της Μινεσσότα, του Πίτσμπουργκ, του Σινσινάττι, του Μόντρεαλ, του Άμστερνταμ και του Παρισιού, υπό τη διεύθυση διάσημων αρχιμουσικών όπως οι Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, Τζέμς Κόνλον, Σαρλ Ντυτουά, Έντο ντε Βάαρτ, Ζούμπιν Μέτα, Μπέρναρντ Χάιτινκ, Τζέιμς Λιβάϊν, Τζουσέππε Πατανέ, Χέλμουτ Ρίλλινγκ, Γκέοργκ Σόλτι και Ρικάρντο Μούτι.
Στις ηχογραφήσεις του περιλαμβάνονται τα έργα: Ντον Τζιοβάννι (ΕΜΙ/ Angel, Μπέρναρντ Χάιτινκ), Οθέλλος ( Decca / London, Γκέοργκ Σόλτι), Δαναΐδες και Μικρή επίσημη λειτουργία του Ροσσίνι (ΕΜΙ), Νόρμα, Λα Βεστάλε και Ριγκολέττο ( SONY, Ρικάρντο Μούτι) και Νόρμα (VARA RADIO, Άμστερνταμ). Επίσης διατίθενται σε video η Αΐντα με τη Μετροπόλιταν Όπερα και ο Ριγκολέττο με τη Σκάλα του Μιλάνου.
Ο Δημήτρης Καβράκος έχει μόνιμη συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή και συχνές εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και το Φεστιβάλ Αθηνών.

Σήμερα μιλά  στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, όπου ανάμεσα σε άλλα τονίζει:

«Πιστεύω πολύ στη δουλειά και μετά στην τύχη, η οποία θα έρθει όταν έχεις υπομονή και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι φυσικά και το ταλέντο που διαθέτει ο καθένας μας».

Συχνά επισκέπτεστε την Ελλάδα, ενώ η μόνιμη κατοικία σας είναι η Νέα Υόρκη… Τι είναι αυτό που κάθε φορά σας χαροποιεί ή σας λυπεί για τη χώρα μας; Πώς βλέπετε τα πράγματα εν μέσω μιας σκληρής οικονομικής κρίσης και αντικοινωνικών μέτρων;

«Αν και η μόνιμη κατοικία μου είναι στην Ν. Υόρκη, αυτό δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι είμαι Έλληνας και η καρδιά μου θα χτυπά πάντα ελληνικά!! Η Νέα Υόρκη είναι μια πολύ όμορφη πόλη, γεμάτη καλλιτεχνικό ενδιαφέρον!!! Μια πόλη που ποτέ δεν κοιμάται και μπορεί να ικανοποιήσει και τα πιο απαιτητικά γούστα σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα.
Όταν όμως έρχομαι στην Ελλάδα, μια γλυκιά θαλπωρή με τυλίγει θυμίζοντάς μου ότι ποτέ δεν μπορώ να την ξεχάσω. Τον τελευταίο καιρό με όλα αυτά τα δυσάρεστα που έχουν συμβεί στη χώρα μας, νιώθω λύπη και απογοήτευση και μακάρι τίποτα από αυτά να μην είχε συμβεί… Δυστυχώς όμως βλέπω πόσο ταλαιπωρείται ο ελληνικός λαός πληρώνοντας πολλά πολιτικά σφάλματα του παρελθόντος . . . Έχω όμως αισιοδοξία (γιατί η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει). Εύχομαι και πιστεύω στο βάθος της καρδιάς μου ότι στο τέλος θα μπορέσουμε να βγούμε νικητές και από αυτόν τον αγώνα”.

-Η δική σας γενιά κατάφερε πολλά πράγματα σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς πολλές διευκολύνσεις και βοήθειες… Που οφείλονται όλες αυτές οι επιτυχίες;

«Γιατί ξεκινήσαμε χωρίς καμία στήριξη. Είχαμε ιδανικά, στόχους και οράματα και headshot1».

-Ποια ήταν η δική σας συνταγή για αυτή την επιτυχία;

“Πιστεύω πολύ στη δουλειά και μετά στην τύχη, η οποία θα έρθει όταν έχεις υπομονή και εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι φυσικά και το ταλέντο που διαθέτει ο καθένας μας”.

-Με τι πρέπει να είναι οπλισμένος κάθε φορά ο άνθρωπος για να πετυχαίνει τους στόχους του;

“Με τις σπουδές και τις βάσεις του, οι οποίες δεν χάνονται ποτέ μέσα στον χρόνο”.

-Πόσο συχνά έρχεστε στα Τρίκαλα; Τι είναι αυτό από την πόλη όπου έχετε γεννηθεί έχει μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη σας;

«Στα Τρίκαλα έρχομαι 1-2 φορές τον χρόνο για να δω τους συγγενείς και φίλους μου και μου δίνει μεγάλη χαρά!!! Αυτό που έχει μείνει χαραγμένο βαθιά στην μνήμη μου, είναι τα παλιά σπίτια (τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχουν πια), με τους όμορφους κήπους τους και τα πολλά λουλούδια, που το άρωμα τους έκανε την καρδιά να σκιρτά στους πρώτους χτύπους αγάπης!!!…….
Ευτυχώς που ο Ληθαίος ακόμα κυλάει ήρεμος μέσα στα χρόνια, βαστώντας στο πέρασμα του ΟΛΑ τα νεανικά μου όνειρα!!!…»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ