Οι Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν τα ποσοστά τους σε ελεύθερη πτώση. Τώρα εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις τοπικές εκλογές στην Έσση στις 28 Οκτωβρίου στις οποίες κρίνεται τόσο το δικό τους μέλλον όσο και εκείνο της Α.Μέρκελ.Οι πρόσφατες εκλογές στη Βαυαρία έχουν παραλύσει τους γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες. Μετά το χειρότερο εκλογικό ποσοστό του κόμματος σε περιφερειακές εκλογές με ποσοστό 9,7%, το SPD εναποθέτει τώρα τις ελπίδες του στις επόμενες τοπικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή 28 Οκτωβρίου στην Έσση. Ο υποψήφιος Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ διεκδικεί την πρωθυπουργία από τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Φόλκερ Μπουφιέ «παίζοντας» το κλασικό χαρτί της σοσιαλδημοκρατίας: την κοινωνική δικαιοσύνη. Αν καταφέρει να ξεπεράσει στις εκλογές τους Πράσινους, τότε ίσως να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση από κοινού με τους Πράσινους και την Αριστερά ή τους Φιλελευθέρους.

Από τις εκλογές στην Έσση εξαρτώνται πολλά. Ίσως ακόμα και το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου. Λέγεται ότι σε περίπτωση ήττας του χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού δεν αποκλείεται οι εσωκομματικοί αντίπαλοι της Μέρκελ να εξεγερθούν και να την καταψηφίσουν στις εκλογές για την προεδρία του κόμματος στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών τον Δεκέμβριο. Κρίσιμες θεωρούνται οι εκλογές και για το μέλλον των Σοσιαλδημοκρατών. Σε περίπτωση που το κόμμα έρθει τρίτο στην Έσση, μετά τους Πράσινους, ίσως οι Σοσιαλδημοκράτες να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο, η οποία έχει ζημιώσει το κόμμα, αν κρίνουμε από τα πρόσφατα εκλογικά ποσοστά τους. Και στην πρόθεση ψήφου σε παγγερμανικό επίπεδο οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται πλέον γύρω στο 15%. Ας σημειωθεί ότι μια ενδεχόμενη αποχώρηση του SPD από τη συγκυβέρνηση στο Βερολίνου θα ήταν μοιραία για το πολιτικό μέλλον της Άγκελας Μέρκελ.

Αδυνατεί το SPD να δώσει λύσεις στα προβλήματα

Από την πλευρά του ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών στην Έσση Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ δεν θέλει να μιλά για κρίσιμη αναμέτρηση, στην οποία κρίνονται όλα. Στο μικρόφωνο της DW κάνει λόγο για «υπερβολές» ακόμα κι αν διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Washington Post, του ζητούν πλέον συνεντεύξεις. Υποστηρίζει ότι προσπαθεί να βλέπει τα πάντα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και λέει, πως το μοναδικό του ενδιαφέρον είναι όσα απασχολούν τους περίπου 6 εκατομμύρια κατοίκους του κρατιδίου: «Το κοινωνικό ζήτημα της εποχής μας είναι η διαμονή». Για το λόγο αυτό ζητά για πέντε χρόνια αυξήσεις στα ενοίκια στο επίπεδο του πληθωρισμού, δηλαδή γύρω στο 2%.

Για πολλές δεκαετίες πόλεις όπως το Όφενμπαχ, με ισχυρή βιομηχανία βρίσκονταν σταθερά στα χέρια των Σοσιαλδημοκρατών. Όμως αυτή η εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα το Όφενμπαχ, με περίπου 125.000 κατοίκους, έχει πλέον στραφεί στην παροχή υπηρεσιών. Η πόλη θεωρείται υπόδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής διαρθρωτικών αλλαγών. Σε αντίθεση, οι Σοσιαλδημοκράτες δείχνουν να μην είναι πλέον σε θέση να επιλύσουν τα προβλήματα του κόσμου. Πάντως ο Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να γυρίσει το τιμόνι στην Έσση και όχι μόνο: «Πρέπει να δώσουμε βάρος στα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο. Διαφορετικά δεν έχουμε ως κόμμα λόγω ύπαρξης».

Πέτερ Χίλε / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ