Σε αναθεώρηση προς το χειρότερο των προοπτικών της ευρωπαϊκής οικονομίας για φέτος και το 2021, προχώρησε η Κομισιόν. Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι μεγαλύτερες από εκείνες που είχε προβλέψει αρχές Μαΐου.Στην Ελλάδα η ύφεση θα είναι μικρότερη φέτος σε σχέση με τις προβλέψεις της Κομισιόν του Μαΐου, ωστόσο εκτιμάται ότι και ο ρυθμός ανάπτυξης του χρόνου θα είναι μικρότερος.

Σύμφωνα με τις καλοκαιρινές προβλέψεις της Επιτροπής που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Ιταλός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, η οικονομία της ευρωζώνης θα υποχωρήσει φέτος κατά 8,7%, ενώ το 2021 θα ανακάμψει με ρυθμό 6,1%. Και στις δύο περιπτώσεις, οι προβλέψεις είναι χειρότερες από εκείνες του Μαΐου.

Στην Ελλάδα η ύφεση φέτος θα είναι 9% από 9,7% που προβλέπονταν το Μάιο, ενώ η ανάπτυξη του χρόνου θα είναι της τάξης του 6,0% από 7,9% που προέβλεπαν οι υπηρεσίες της Κομισιόν στην προηγούμενη έκθεση του Μαΐου.

Τζεντιλόνι: Η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε καλά και γρήγορα

Ερωτηθείς σχετικά με την Ελλάδα, ο κ. Τζεντιλόνι ανέφερε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε καλά και γρήγορα στη διάρκεια της κρίσης λαμβάνοντας σειρά μέτρων, ωστόσο, όπως είπε, οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και αυτό οφείλεται στη διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, η οποία εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό και κατά δεύτερο λόγο τη ναυτιλία, δύο κλάδους που πλήττονται σημαντικά από την πανδημία.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, παρότι είναι δύσκολη οποιαδήποτε ακριβής πρόβλεψη για την ευρωπαϊκή οικονομία, οι καθοδικοί κίνδυνοι είναι σαφώς περισσότεροι. Για το λόγο αυτό έκανε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να εγκρίνουν το συντομότερο την πρόταση της Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 500 δισ. ευρώ είναι επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ δάνεια. Σύμφωνα με την ενδεικτική κατανομή της Επιτροπής στην Ελλάδα αναλογούν από το ταμείο ανάκαμψης 32 δισ. ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συνεδριάσουν στις 17 και 18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για το ταμείο ανάκαμψης και τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ