Θανάσης Μπαταγιάννης, Οικονομολόγος , Εθελοντής στο Ποτάμι.

1] Γιατί την οικονομική κρίση και την φτωχοποίηση των πολιτών μας δεν την έφερε το Ευρώ , αλλά οι αλλοπρόσαλλες πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων : η υπερδιόγκωση του δημόσιου τομέα , το «σπάταλο» κράτος , η κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος , το πελατειακό κράτος , η γραφειοκρατία , η διαφθορά , η φοροδιαφυγή , το λαθρεμπόριο . Πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε και να διορθώσουμε τα λάθη μας και μετά να καταγγείλουμε τους ξένους .mpatsagiannis

2] Γιατί η συντηρητική Ευρώπη των Σόιμπλε – Μέρκελ , που γνωρίσαμε τα τελευταία 10 χρόνια ,δεν θα είναι παντοτινή . Στο παρελθόν υπήρξαν διαφορετικές ηγεσίες και πολιτικές , όπως : η Ευρώπη του Σαρλ Ντε Γκωλ και του Κόνραντ Αντενάουερ ( δεκαετία 60 ) , του Βίλλυ Μπραντ και του Ζισκαρ Ντ’ Εσταίν ( δεκαετία 70 ) , του Φρανσουά Μιττεράν και του Ζακ Ντελόρ ( δεκαετία 80 ) . Η Ευρώπη που έρχεται , μπορεί να αναδείξει νέους ηγέτες και κινήματα πολιτών που , ήδη ,αναδύονται σε πολλές χώρες της , όπως πχ ο 39/χρονος , κεντροαριστερός Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ,το ανερχόμενο κεντρώο κίνημα Πολιτών της Ισπανίας ( Ciudadanos ) , κινήματα οικολογίας . Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να είναι απούσα .

3] Γιατί η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την πρόσφατη οικονομική ύφεση με τη συνδρομή και αλληλεγγύη των Ευρωπαϊκών χωρών διεκδικώντας την αναδιάρθρωση και πιθανό νέο «κούρεμα» του δημοσίου χρέους . Αρκετές άλλες χώρες αντιμετώπισαν ύφεση παρόμοια με την Ελλάδα ( πχ Κύπρος , Πορτογαλία , Ιρλανδία ) ή αναγκάστηκαν να πάρουν πολύ σκληρά μέτρα ( κούρεμα καταθέσεων , μείωση μισθών και συντάξεων ) , όμως , καμία δεν αμφισβήτησε τη συμμετοχή της στην Ευροζώνη ( κι ούτε έκανε δημοψήφισμα ) . Στην Ευρώπη ωριμάζει η ιδέα μιας πιο ισορροπημένης   ανάπτυξης , της αναδιανομής των πόρων , της σύγκλισης των ανισοτήτων κι είναι πιθανό στο μέλλον να υπάρξει Κοινοτικός Προϋπολογισμός κατά το πρότυπο του Ομοσπονδιακού των Η.Π.Α.

4] Γιατί μια χώρα σαν την Ελλάδα είναι δύσκολο να επιβιώσει οικονομικά σ’ ένα περιβάλλον παγκοσμιοποίησης μ’ ένα αδύναμο εθνικό νόμισμα κι ένα τεράστιο δημόσιο χρέος , που θα μας «συνοδεύει» – ακόμη κι αν πάμε στη δραχμή – εκφρασμένο σε σκληρό νόμισμα. Διαθέτουμε μια μικρή εσωτερική αγορά (δέκα εκατομμυρίων κατοίκων) χαμηλής ζήτησης , χρόνια ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο με εισαγωγές ακριβών αγαθών ( πετρέλαιο ,μηχανήματα , τεχνολογία ) και εξαγωγές χαμηλού κόστους προϊόντων ( αγροτικά προϊόντα , τρόφιμα ) , χαμηλή ανταγωνιστικότητα προϊόντων , τα οποία δε θα γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικά μ’ ένα υποτιμημένο εθνικό νόμισμα ( αυτό θα γίνει μόνο στην αρχή αλλά σταδιακά θα χαθεί το αρχικό πλεονέκτημα , όπως συνέβη στην Αργεντινή ) .

5] Γιατί η Ευρώπη διαθέτει το δεύτερο ισχυρότερο νόμισμα στον κόσμο , ένα νόμισμα που προσφέρει διεθνή αξιοπιστία , χαμηλά επιτόκια ,χαμηλό πληθωρισμό , φτηνές εισαγωγές . Η Ελλάδα απώλεσε τη δυνατότητα της αλλαγής συναλλαγματικής ισοτιμίας ( υποτίμηση εθνικού νομίσματος) , ένας παράγοντας , όμως ,που δεν την είχε βοηθήσει στο παρελθόν να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της . Κανείς δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι αν η Ελλάδα είχε μείνει εκτός Ευρώ θα είχε αποφύγει την ύφεση και τις οικονομικές κρίσεις , όπως δεν μπόρεσε να τις αποφύγει όταν είχε σαν νόμισμά της τη δραχμή ( πετρελαϊκή κρίση 1973 ) .

6] Γιατί βρίσκεται γεωγραφικά σε μια ευαίσθητη περιοχή ( Μέση Ανατολή , Βόρεια Αφρική , Ρωσία ) συνορεύοντας με χώρες που έχουν εδαφικές ή άλλες διεκδικήσεις εις βάρος   μας ( Αλβανία , Σκόπια , Τουρκία ) . Τα σύνορα της Ελλάδος είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα , ενώ η Ευρωπαϊκή ένωση , σε βάθος χρόνου , θα αποκτήσει κοινή Άμυνα και Εξωτερική πολιτική θωρακίζοντας την Ελλάδα από επίδοξους διεκδικητές .

7] Γιατί η Ευρώπη είναι μία από τις λίγες περιοχές του πλανήτη μας όπου κυριαρχεί το αντιπροσωπευτικό , δημοκρατικό πολίτευμα . Σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο ( Αφρική , Μέση Ανατολή , Ρωσία , Κίνα ,Λατ. Αμερική ) κυριαρχούν αυταρχικά , μη δημοκρατικά καθεστώτα . Στο χρονικό διάστημα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η Ελλάδα έχει για πρώτη φορά στην ιστορία της πολιτική σταθερότητα .

8] Γιατί στην Ευρώπη ανήκουμε όχι μόνο   γεωγραφικά , πολιτισμικά αλλά και με μια σχέση «συγκοινωνούντων δοχείων» : έχουμε προσφέρει τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό , το όνομά της ( «ευρύς» και «ωψ» = ανοιχτομάτης , με μεγάλα μάτια ) κι έχουμε πάρει από εκείνη την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση   και τον Διαφωτισμό .

9] Γιατί η Ελλάδα μπορεί να απώλεσε ένα μέρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της , όμως , είχε περισσότερα οφέλη από το 1981 που έγινε μέλος : απέκτησε σταθερότητα τιμών , χαμηλό πληθωρισμό , εισέρευσαν τεράστια ποσά κοινοτικών κονδυλίων που βελτίωσαν αισθητά τις υποδομές της χώρας (οδικό δίκτυο , αεροδρόμια, επικοινωνίες ) , τη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος (επιδοτήσεις ,Μεσογειακά προγράμματα ) , την εισοδηματική σύγκλιση με το μέσο όρο της Ευρώπης . Όλοι γνωρίζουμε ότι χωρίς τα Ευρωπαϊκά κονδύλια η Ελλάδα θα ήταν μια βαλκανική χώρα σαν τη Σερβία . Κι ακόμη στη χρηματοδότηση των ελληνικών προγραμμάτων συνέβαλαν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες και δεν είναι ηθικό για τη χώρα μας να διαγράψει μονομερώς τις υποχρεώσεις της απέναντί τους «κερδίζοντας» τη «ρετσινιά» του παγκόσμιου «μπαταχτσή» .

10] Γιατί , ιστορικά , η Ελλάδα προόδευσε όταν βρισκόταν σε συμμαχίες Ευρωπαϊκών κρατών πχ Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στο πλευρό των συμμάχων , Βαλκανικοί πόλεμοι ( συνασπισμός Βαλκανικών λαών εναντίον της Τουρκίας υπό τον Ελευθέριο Βενιζέλο ) , ενώ κατέληξε σε εθνικές τραγωδίες όταν έμεινε μόνη της , χωρίς συμμάχους ( Μικρασιατική   καταστροφή , πρόσφατη τουρκική εισβολή στην Κύπρο ).

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ