Το Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ έκλεισε πέρυσι τα 100 χρόνια. Οι εορτασμοί μεταφέρθηκαν λόγω πανδημίας και φέτος. Με μεγάλα ονόματα, όπως ο Θεόδωρος Κουρεντζής.Το ιστορικό Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ έκλεισε πέρυσι τα 100 χρόνια του, μια μεγάλη επέτειος που όμως εορτάστηκε χωρίς κοινό εξαιτίας της πανδημίας. Η πανδημία είναι και φέτος παρούσα, όμως η φετινή διοργάνωση, πλέον με κοινό, συνεχίζει στο ίδιο επετειακό κλίμα (17 Ιουλίου με 31 Αυγούστου). Το Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ είναι ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ θεάτρου, όπερας και κλασικής μουσικής παγκοσμίως.

Ωστόσο και φέτος κάποιες εκδηλώσεις ακυρώθηκαν και όσες πραγματοποιηθούν θα διοργανωθούν με αυστηρά μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε ένα επιτυχημένο φεστιβάλ με το ήδη δοκιμασμένο σχέδιο υγειονομικής προστασίας και με βάση την περσινή εμπειρία μας» αναφέρει η διευθύντρια του Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ Χέλγκα Ραμπλ Στάντλερ. Έτσι για φέτος έχουν προγραμματιστεί 59 εκδηλώσεις σε 24 διαφορετικούς χώρους.

Μια μεγάλη γιορτή της τέχνης για όλους

«Δεν θα αφήσουμε τον κορωνοϊό να χαλάσει την 100ή μας επέτειο» γράφει χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ η Χέλγκα Ραμπλ Στάντλερ, στέλνοντας ένα μήνυμα υπέρ της πολιτιστικής ανάκαμψης μετά από πολλούς μήνες διακοπής της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Το Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ είναι γνωστό άλλωστο για το πλούσιο και πολυσύνθετο πρόγραμμά του, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα παραστατικών τεχνών με παράλληλες πάντα εκδηλώσεις και δράσεις σε όλη την αυστριακή πόλη.

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ ξεκινά με το ανέβασμα του θεατρικού έργου Jedermann (Καθένας) του Ούγκο φον Χόφμανσταλ, σε μια νέα κάθε φορά σκηνοθετική προσέγγιση, φέτος του Μίχαελ Στούρμινγκερ. Το θέμα του είναι μάλλον πιο επίκαιρο από ποτέ, αφού έχει να κάνει με τα ανθρώπινα λάθη και τον θάνατο. Τον Jdermann υποδύεται ο Λαρς Άιντινγκερ, Γερμανός ηθοποιός της Berliner Schaubühne, ο οποίος είναι γνωστός κυρίως για τις ερμηνείες του σε έργα του Σαίξπηρ, όπως ο Ριχάρδος ΙΙΙ και ο Άμλετ.

Ο Μότσαρτ του Θεόδωρου Κουρεντζή

Σταθερή όμως είναι και η παρουσία στο Φεστιβάλ Σάλτσμπουργκ τα τελευταία χρόνια του διάσημου Έλληνα διευθυντή της ρωσικής ορχήστρας MusicAeterna, Θεόδωρου Κουρεντζή. Φέτος παρουσιάζει την όπερα «Ντον Τζοβάνι» του Μότσαρτ σε σκηνοθεσία του Ρομέο Κατσελούτσι. Μια εμβληματική όπερα του Μότσαρτ, η οποία πραγματεύεται επίσης τα θέματα της ζωής, της ζωτικής δύναμης, των ανθρώπινων παθών, της αλαζονείας αλλά και της καταστροφής μέσα από τη γοητευτική φιγούρα του Ντον Τζοβάνι, τον οποίο υποδύεται ο Ντάβιντε Λουτσιάνο.

Σημαντική είναι επίσης φέτος η παρουσία άλλων, σπουδαίων διεθνών μουσικών συνόλων όπως η West-Eastern Divan Orchestra με έδρα τη Σεβίλλη υπό τον Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ και βέβαια η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης υπό τη διεύθυνση των Ρικάρντο Μούτι και Αντρέας Νέλσον. Ιδιαίτερη στιγμή αποτελεί επίσης η παρουσία της Ορχήστρας Νέων Γκούσταβ Μάλερ, η οποία αποτελείται από 91 μουσικούς από 18 χώρες. Στόχος της ορχήστρας αυτής είναι να φέρει κοντά μουσικούς από όλη την Ευρώπη και να μεταφέρει το μήνυμα ότι η μουσική μπορεί να ενώσει τον κόσμο, ειδικά σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που διανύουμε.

Γκάμπι Ρόιχερ

Επιμέλεια: Δήμητρα Κυρανούδη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ