????????????????????????????????????

Με πολύ μεγάλη επιτυχία έκλεισε, με μία συγκινητική τελετή λήξης, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας (AIDFF). Μία ακόμη διοργάνωση έφτασε στο τέλος της. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πούμε ότι ένας κόσμος καλλιτεχνικά παραγωγικός είναι το κίνητρο και η αφορμή για κάθε τέτοια διοργάνωση, διότι η τέχνη και οι λειτουργοί της αποτελούν ανυπέρβλητη αξία για τον πολιτισμό, πραγματική γιορτή για τον Νέο Κινηματογράφο.

Το  8ο  Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας (AIDFF) διεξήχθη 11 με 17 Απριλίου στον ιστορικό κινηματογράφο Studio New Star Art Cinema. Στο επίσημο πρόγραμμα  του διαγωνίστηκαν ογδόντα ταινίες από όλες τις κατηγορίες του Νέου Σινεμά, προερχόμενες από τριάντα χώρες, ενώ πολλοί σκηνοθέτες επέλεξαν και φέτος αυτό το Φεστιβάλ για να κάνουν διεθνή πρεμιέρα της ταινίας τους. Το Φεστιβάλ, προωθώντας την ιδέα του ψηφιακού κινηματογράφου, προσδιόρισε και προώθησε την έννοια του Νέου Κινηματογράφου και αποτελεί το μοναδικό φεστιβάλ στην Ελλάδα και ένα από τα λίγα στην Ευρώπη που αγκάλιασε όλα τα είδη της κινηματογραφικής τέχνης. Με λεπτομερή σχεδιασμό της ταυτότητας του από τον σκηνοθέτη Χρήστο Ν. Καρακάση, που υπηρετεί τη διοργάνωση από τη θέση του καλλιτεχνικού Διευθυντή, το Φεστιβάλ κατάφερε σε αυτά τα οχτώ χρόνια να γίνει αγαπημένος προορισμός των απανταχού κινηματογραφιστών. Μέσα, λοιπόν, από αυτήν τη συνθήκη δημιουργείται σταθερά μία νέα γενιά δημιουργών με ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς διαχωριστικές γραμμές.

Ο σκηνοθέτης Θανάσης Παπαθανασίου
(Μαρούσα Μαραβέλια,φωτογράφος)

Κατά τη διάρκεια του 8ου  AIDFF οι φίλοι του κινηματογράφου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα Αφιέρωμα με θέμα την «Ισότητα των δύο φύλων, δομές υποστήριξης γυναικών». Πρόκειται για θέμα με αυξανόμενη σημασία στις μέρες μας, καθώς η εκτεταμένη μετανάστευση διασταυρώνει διαφορετικές συνήθειες και πολιτισμικές αντιλήψεις. Το φεστιβάλ εξασφάλισε ταινίες προερχόμενες από μια νοητή γεωγραφική βεντάλια, πετυχαίνοντας μια πολυφωνία και δίνοντας στους θεατές τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις αποχρώσεις του γυναικείου ψυχισμού σε διαφορετικά τοπία, πολιτιστικές αναφορές και απομακρυσμένες μεταξύ τους κουλτούρες. Οι προβολές του Αφιερώματος περιλάμβαναν ταινίες πρώτης προβολής, από διαφορετικές χώρες όπως: Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Γαλλία Ελλάδα, Ιράκ, Νεπάλ, και Ιράν ενώ στο πάνελ συζήτησης συμμετείχαν  ο Θανάσης Πάνου (κοινωνιολόγος, μουσικός, βίντεο-άρτιστ), η εκπρόσωπος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) Αλίκη Κοσυφολόγου (διδάκτορας πολιτικής επιστήμης και κοινωνιολογίας), ο Χρήστος Ν. Καρακάσης (παραγωγός, σκηνοθέτης, συγγραφέας, /καλλιτεχνικός Διευθυντής του AIDFF), η Βασιλική Κάππα (συγγραφέας, σκηνοθέτις-εικαστικός /Παραγωγός του AIDFF). Επιπλέον τον χαιρετισμό της στο Αφιέρωμα απηύθυνε και η πρόεδρος του ΚΕΘΙ Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Το Αφιέρωμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Είχε διάρκεια δύο ημερών, ενώ στις ξενόγλωσσες ταινίες είχαν προστεθεί ελληνικοί υπότιτλοι. Η προβολή των ταινιών του Αφιερώματος ήταν δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίστηκε η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Αφιέρωμα, επίσης, πραγματοποιήθηκε, στα πλαίσια του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας, στη Σχολή Πολυμέσων του Σικάγο που χάρισε στο κοινό μια εξαιρετικά φρέσκια δουλειά με άξονα τα πολυμέσα. Παρακολουθήσαμε τα Edge Hill Films 2019, καθώς για μια ακόμη φορά οι φοιτητές του Edge Hill University δημιούργησαν ταινίες με αφορμή και προορισμό το Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας.

Ιδιαίτερη στιγμή στην Τελετή λήξης αποτέλεσε η τιμητική Βράβευση του Ποιητή Νάνου Βαλαωρίτη. Το Φεστιβάλ, συμπεριλαμβάνει σταθερά στο πρόγραμμα του θεματικά αλλά και προσωποκεντρικά αφιερώματα. Έχοντας καθιερωθεί ως πολιτιστική κίνηση προωθεί και αναδεικνύει ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών με ιδιαίτερη προσφορά στην ελληνική και διεθνή πραγματικότητα. Για την περίσταση είχε δημιουργηθεί ένα Βίντεο-Αρτ Διάρκειας εννέα λεπτών από το Φεστιβάλ, προωθώντας έναν διαφορετικό τρόπο βράβευσης και αναγνώρισης ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού. Την τιμητική πλακέτα έδωσε από την πλευρά του φεστιβάλ ο θεατράνθρωπος Γιώργος Μεσσάλας, ενώ την παρέλαβε ο εκπρόσωπος του Νάνου Βαλαωρίτη Νίκος Νέζος, ο οποίος μετέφερε στους θεατές τον χαιρετισμό του ποιητή μας, όπου τονιζόταν η μεγάλη αγάπη του στην τέχνη του κινηματογράφου.

Στην Τελετή παραβρέθηκαν ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού ο Γιώργος Σταυρόπουλος (Δ/νση Παραστατικών τεχνών και κινημ/φου, τμήμα κινημ/φιας και οπτικοακουστικών μέσων), η Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, προϊσταμένη Δ/νσης Παραστατικών Τεχνών και κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού, η ηθοποιός Λαρίσα Βέργου ως εκπρόσωπος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, ο θεατράνθρωπος Γιώργος Μεσσάλας, ο Βαγγέλης Φάμπας, συνθέτης, ο σκηνοθέτης Θανάσης Παπαθανασίου, ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεσίσογλου και πλήθος σκηνοθετών, ηθοποιών και κοινού που αγάπησε τις ταινίες που προβλήθηκαν κατά την διάρκεια του φεστιβάλ. Την βραδιά παρουσίασε η ηθοποιός Δήμητρα Μιχαηλίδου.

To Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας απέκτησε πιστοποίηση EFFE label 2019-2020, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία των Φεστιβάλ Τέχνης (EFA). H πιστοποίηση EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe), υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Ευρωκοινoβούλιο.

Το Φεστιβάλ κάθε χρόνο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και έχει την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων

 ΒΡΑΒΕΙΑ

Νέοι Σκηνοθέτες 

Τιμητικές διακρίσεις

Στην ταινία  ΧΡΥΣΟΨΑΡΟ του Γιώργου  Αγγελόπουλου

Στην ταινία  Θα τα καταφέρω Σκηνοθέτης – Director  Μιλτιάδης Γρέκος 2ο Σ.Δ.Ε. Λάρισας

Στην ταινία ΣΟΣΙΑΛ  Σκηνοθέτης – Director  ΚΑΡΑΝ ΠΡΑΣΣΕΡ-KARAN PRASHAR

 

Τιμητική Διάκριση Ευγενίας Χατζίκου Στην ταινία  Live  Σκηνοθέτης – Director   Βασίλης Σταυρόπουλος

 

 

Βραβεία Νέοι Σκηνοθέτες

 

Η Άγκυρα  Σκηνοθέτης – Director    Μιχάλης Γαλανόπουλος

 

ΠΟΛΥΕΛΑΙΟΣ  Σκηνοθέτης – Director  ANTONIS GLAROS – ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΛΑΡΟΣ

 

 

Τιμητικές διακρίσεις  Διεθνές Διαγωνιστικό Μυθοπλασίας

 

Τιμητική διάκριση Υποκριτικής  στην Margot Dean

Για την ταινία  Tutu & Pointes

 

Τιμητική Διάκριση στον Παύλο Τριποδάκη για την ταινία Εξόριστος Ποιητής

 

 

Βραβεία Διεθνές Διαγωνιστικό Μυθοπλασίας

 

Βραβείο Σκηνογραφίας στον Στράτο Σαραντίδη για την ταινία Newstria

 

Βραβείο Φωτογραφίας στην Κάρμεν Ζωγράφου για την ταινία Tutu & Pointes

 

Βραβείο α’ γυναικείας ερμηνείας στην Λένα Κιτσοπούλου για την ταινία  fake news

 

Βραβείο α’ ανδρικού ρόλου στον Τάσο Χαλκιά  για την ταινία η συνάντηση

 

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον The Sea swells  Σκηνοθέτης – Director

Amir Gholami από το Ιράν

 

 

Βραβεία Ντοκιμαντέρ

Βραβείο ταινίας ντοκιμαντέρ μικρού μήκους  στην ταινία Τέταρτος Τοίχος Σκηνοθέτης – Director  Gkotsis Dimitris – Γκότσης Δημήτρης

Βραβείο ταινίας Ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους στην ταινία The Lone Wolf Odyssey

Σκηνοθέτης – Director  Lee Anduze

 

 

Στο διεθνές διαγωνιστικό Βραβεύονται οι ταινίες

 

1ο   Βραβείο ταινίας μυθοπλασίας The Cornfield Σκηνοθέτης – Director

Michaël Guerraz παραγωγή  France / Belgium

 

2ο   Βραβείο ταινίας μυθοπλασίας Le Graffiti Σκηνοθέτης – Director

Aurélien Laplace france/Γαλλία

 

 

Τιμητικές Διακρίσεις  Μυθοπλασίας

 

Difference  Σκηνοθέτης – Director   Ali Asadollahi από το Ιράν

 

Τιμητική διάκριση  Πειραματικής ταινίας  στο Awakening Σκηνοθέτης – Director

Valerii Vachegin  από την Ρωσία

 

Τιμητική διάκριση animation –Κινούμενο σχέδιο στο Lonely monster goes out Σκηνοθέτης – Director   Ivan Maximov από την Ρωσία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διοργάνωση Πολιτιστικός Οργανισμός ΚΟΥΙΝΤΑ

σε συνεργασία με την  TICKETS TICKETS

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ