Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο πολλούς Βρετανούς ενώ οι πιέσεις προς την κυβέρνηση Τζόνσον για δραστικές λύσεις διαρκώς αυξάνονται.Ο Μπόρις Τζόνσον και η κυβέρνηση του εδώ και μήνες ζητούν να ξεχαστεί η υπόθεση Partygate και να «πάμε παρακάτω» με τα ουσιαστικά πράγματα που ενδιαφέρουν και προβληματίζουν το βρετανικό λαό.

Όμως ακόμα και το «παρακάτω» αυτής της κυβέρνησης δεν είναι δρόμος με στρωμένα ροδοπέταλα… Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής και οι λογαριασμοί ενέργειας που έχουν φτάσει στα ύψη, έχουν οδηγήσει πολλούς Βρετανούς στο ερώτημα «ζέστη ή φαγητό;» με πολλούς να κατακρίνουν την κυβέρνηση ότι κάνει πολύ λίγα για να λύσει το πρόβλημα.

Τώρα όμως και μετά από πολλές εκκλήσεις, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε μια «σπουδαία βοήθεια», όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος, της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων λιρών στα νοικοκυριά.

Τι περιλαμβάνει το πακέτο ελάφρυνσης;

Εντός του βρετανικού κοινοβουλίου, ο Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι θα δοθούν σε κάθε νοικοκυριό του Ηνωμένου Βασιλείου 400 λίρες μέσω εκπτώσεων στους λογαριασμούς ενέργειας από τον Οκτώβριο. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είχε πολλά περιθώρια να μην το κάνει. Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Ofgem μόλις πριν δύο ημέρες είχε ανακοινώσει ότι οι λογαριασμοί ενέργειας από τον Οκτώβριο (που είναι η επόμενη αναθεώρηση του ανώτατου ορίου) μπορεί να αγγίξουν τις 2.800 λίρες το χρόνο, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την κρίση του κόστους ζωής. Υπενθυμίζεται ότι το ανώτατο όριο τιμής στην ενέργεια έχει κάνει τεράστιο ράλι μόλις μέσα σε λίγους μήνες, από 1.277 λίρες τον χρόνο, να εκτινάσσεται τον Απρίλιο στις 1.971 λίρες τον χρόνο.

Επιπρόσθετα το πακέτο προβλέπει βοήθεια 650 λίρων, σε 8 εκατομμύρια νοικοκυριά χαμηλότερου εισοδήματος, 300 λίρων σε 8 εκατομμύρια νοικοκυριά συνταξιούχων και έκτακτο επίδομα 150 λιρών σε άτομα με αναπηρία.

Ο φόρος στους κολοσσούς ενέργειας και οι αντιδράσεις

Η χρηματοδότηση του πακέτου ελάφρυνσης θα οδηγήσει όμως προφανώς και στην ανάγκη δανεισμού της χώρας. Τα 10 δισεκατομμύρια λοιπόν, από τα 15 που είναι συνολικά, θα αντληθούν από τις ομολογιακές αγορές όμως παραμένουν 5 δισεκατομμύρια τα οποία θα καλυφθούν από μια απόφαση που θεωρήθηκε τεράστιο «U-turn» της κυβέρνησης Τζόνσον: έκτακτος φόρος στους κολοσσούς ενέργειας.

Λίγες εβδομάδες πέρασαν από τη στιγμή που εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου όπως η BP και η Shell ανακοίνωσαν τεράστια κέρδη που ξεπέρασαν τα 6 και τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Τότε και μέχρι χθες η κυβέρνηση Τζόνσον υποστήριζε ότι η επιβολή φόρου στις εταιρείες αυτές θα έδιωχνε μακριά τις επενδύσεις. Τώρα όμως και μετά από πιέσεις, ο Ρίσι Σούνακ έκανε «κολοτούμπα» και αποφάσισε να επιβάλλει φόρο στους κολοσσούς ενέργειας της τάξης του 25% επί των κερδών τους με στόχο να συγκεντρώσει 5 δισεκατομμύρια λίρες.

Η σκιώδης υπουργός Οικονομικών Ρέιτσελ Ρίβς δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «επιτέλους ήρθε ο κύριος Σούνακ στα λογικά του με μία πρόταση που πριν από καιρό είχε καταθέσει το κόμμα των Εργατικών». Όμως η δεξιά πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος έσπευσε να επικρίνει τον έκτακτο φόρο ως «σοσιαλιστική κίνηση» που δεν αρμόζει στο Συντηρητικό κόμμα ενώ και η BP σήμερα έκανε λόγο για «επιδρομή» στην κερδοφορία της.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ