Η γιορτή του ΝΟΣΤΟΥ 2011

Στό τριήμερο 2/4 Σεπτεμβρίου 2011, στην Ελληνική Καργκέζε της Κορσικής ξαναντάμωσαν για πρώτη φορά μετά 338 χρόνια οι Μανιάτες.

Η γιορτή του ΝΟΣΤΟΥ 2011 ευόδωσε αυτό το ιστορικό αντάμωμα.

338 χρόνια ξεριζωμού και χωρισμού δεν κατάφεραν να σβήσουν την μνήμη του αίματος και των ριζών.

Αντάμωσαν και πάλι οι Μανιάτες της Μάνης, οι Μανιάτες της Σαρδηνίας και οι Μανιάτες της Κορσικής. Τρεις κλάδοι μιας φαμίλιας ξαναβρήκαν την οικογενειακή τους συνοχή στο χωριό του Καργκέζε.

Όσοι είχαν την τύχη να είναι στην Κορσική εκείνο το τριήμερο έζησαν μια ιστορική συγκυρία που θα μείνει ζωντανή στη μνήμη όλων.

Από τη Μάνη ξανάκαναν αεροπορικώς το ταξίδι του ΄Σωτήρα΄ ο αντιδήμαρχος Νικόλας Μαυροειδόγγονας, ο Πέτρος και ο Ηλίας Κατσιβέλης, η Ελένη Κούβαρη και η Μαρία Καβούρη.

Από τη Σαρδηνία προσόρμισαν στον φιλόξενο όρμο της Καργκέζε τα αδέλφια των Μανιατών της Κορσικής. Αρχηγός της αποστολής ο δήμαρχος της Μοντρέστας, Antonio Zedda, πρωτοστάτης του ΝΟΣΤΟΥ, μαζί με τον αντιδήμαρχο Cosimo και το δημοτικό σύμβουλο Pasqualino και κατοίκους της Ελληνικής Μοντρέστας. Μαζί τους πάντα ο Gianmario Marica, η ψυχή του οικείου εκπολιτιστικού συλλόγου και πρώτιστος συνοδοιπόρος στα μονοπάτια του ΝΟΣΤΟΥ.

Στην Καργκέζε τους υποδέχτηκαν και τους φίλεψαν με όλα τα καλά της περιοχής οι Μανιάτες της Κορσικής, με επικεφαλής το δήμαρχο François Garidacci, τη Michele, τη Lilou, την Alexia, την Constance, τον Jerome και όλους τους φιλόξενους κατοίκους της Cargèse la Grecque, που διατηρούν τα οικογενειακά τους μανιάτικα επίθετα.

Στις εκδηλώσεις του ΝΟΣΤΟΥ 2011 συμμετείχε ενεργά και η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Οι τρείς εκπρόσωποι των τριων δήμων που προωθούν τους στόχους του ΝΟΣΤΟΥ, François Garidacci, Antonio Zedda και Νικόλας Μαυροειδόγγονας ανανέωσαν το σύμφωνο τριμερούς πολιτιστικής συνεργασίας που είχαν συνυπογράψει στη Μοντρέστα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του ΝΟΣΤΟΥ 2010.

Ο πνευματικός ταγός της Καργκέζε τα τελευταία πενήντα χρόνια, πατήρ Αθανάσιος, συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία του φετινού ΝΟΣΤΟΥ.

Η σύναξη στον ελληνικό ναό της Καργκέζε ήταν μια αληθινή μυστηριακή κοινωνία που αγκάλιαζε τους τρεις κλάδους αυτής της διασποράς των Μανιατών. Η μνημόνευση των ονομάτων του Πάπα και του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως στη Θεία Λειτουργία έδωσε το οικουμενικό χριστιανικό στίγμα αυτής της σύναξης. Η εκκλησία ήταν κατάμεστη και ο ιερουργών εφημέριος ζέστανε τις συγκινημένες και παλλόμενες καρδιές όλων των παρευρισκομένων Ελλήνων, Γάλλων και Ιταλών Μανιατών.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η επίσκεψη στην Παόμια, που ήταν ο πρώτος οικισμός των Μανιατών της Κορσικής από το 1676 και για περίπου εξήντα χρόνια. Είχαμε έτσι τη ζηλευτή ευκαιρία να επισκεφτούμε τη μικρή εκκλησούλα της και να σημάνουμε πάλι την καμπάνα της κατά τη διάρκεια του προσκυνήματός μας στα μνήματα των Μανιατών στο γειτονικό και εγκαταλειμμένο κοιμητήριο.

Αιωνία νά ΄ναι η μνήμη τους!

Φωτογραφίες: kellianos.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ