Στη σύλληψη ενός 17χρονου Σύρου που φέρεται να σχεδίαζε επίθεση αυτοκτονίας στο Βερολίνο προχώρησαν σήμερα οι γερμανικές αρχές στην επαρχία Ούκερμαρκ που βρίσκεται βορειοανατολικά της γερμανικής πρωτεύουσας.Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου, ο νεαρός ύποπτος φέρεται να αποχαιρέτησε τη μητέρα του μέσω γραπτού μηνύματος στο WhatsApp, λέγοντας ότι φεύγει για τον ιερό πόλεμο, το τζιχάντ. Στο ίδιο μήνυμα κάνει ξεκάθαρα λόγο για σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των γερμανικών αρχών πρόκειται για σχεδιαζόμενη επίθεση αυτοκτονίας, πιθανότατα στη γερμανική πρωτεύουσα, στο Βερολίνο.

Εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπήρχε άμεσος κίνδυνος. Όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών του Βρανδεμβούργου, «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειτο χτύπημα στο άμεσο μέλλον. Οι αρχές αντέδρασαν άμεσα και έγκαιρα για να αποτρέψουν τον κίνδυνο για τους πολίτες», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Διέμενε σε κέντρο ασυνόδευτων προσφύγων

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο οι αρχές έφτασαν στα ίχνη του νεαρού Σύρου έπειτα από σχετικές πληροφορίες των αστυνομικών αρχών της Έσσης και του Βερολίνου. Η σύλληψη καταδεικνύει ότι οι αρχές ασφαλείας σε ομοσπονδιακό και περιφερειακό επίπεδο συνεργάζονται στενά και καλά και όταν απαιτηθεί δρουν αποτελεσματικά και συντονισμένα, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες ο 17χρονος εισήλθε το 2015 παράνομα στη Γερμανία και κατά διαστήματα είχε καταχωρηθεί ως αιτών άσυλο. Από το 2016 διέμενε σε ίδρυμα για ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες όπου έγινε και η σύλληψή του.

Ο ύποπτος ανακρίνεται από τις αρχές.

Κώστας Συμεωνίδης