(c)ellinikignomi

– Οι εξαγωγές μας στο ομόσπονδο αυτό κρατίδιο παρουσίασαν αύξηση κατά 0,9%, σε σχέση με το 2015, ενώ τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δίνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για περαιτέρω αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και κατά το 2017!
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του ομόσπονδου κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, σε αυτό το κρατίδιο κατευθύνθηκε το 18,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς την Γερμανία, που έγιναν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016!
«Τα στατιστικά στοιχεία για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, σχετικά με την εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών προς το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας εντός του 2017», αναφέρει η ετήσια έκθεση για τις διμερείς οικονομικές σχέσεις του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ.
Όπως σημειώνεται, βασει των επίσημων στοιχείων της Στατιστικής Υπηρεσίας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, το 9μηνο του έτους 2016, το 18,5% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς την Γερμανία κατευθύνθηκαν στο κρατίδιο αυτό, καθιστώντας το έναν από τους σημαντικότερους προορισμούς των ελληνικών προϊόντων στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Οι εξαγωγές μας προς το κρατίδιο αυτό κατά το 9μηνο του 2016, σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2015, αυξήθηκαν κατά 0,9%.
Ανά κατηγορίες προϊόντων, οι κυριότερες εξαγωγές της Ελλάδος προς την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αφορούσαν κυρίως βιομηχανικά προϊόντα (65% επί της συνολικής αξίας των εξαγωγών) και είδη διατροφής (24,6%).

Προϊόντα αλουμινίου και χαλκού, φαρμακευτικά προϊόντα και παρασκευάσματα φρούτων βρίσκονται στην κορυφή των εξαχθέντων ελληνικών προϊόντων!

Kατά το 9μηνο του 2016, το πρώτο σε αξία εξαγόμενο προϊόν μας είναι τα ημικατεργασμένα προϊόντα αλουμινίου (34,4 εκατ. Eυρώ), με ανεπαίσθητη πτώση 0,7%, υπερκεράζοντας τα προϊόντα χαλκού και τα κράματα χαλκού (27,1 εκατ. Eυρώ), τα οποία παρουσίασαν μείωση 10,5%. Έπονται τα φαρμακευτικά προϊόντα (18,9 εκατ.Ευρώ), τα οποία εξακολουθούν να παρουσιάζουν αύξηση 0,6%, και ακολουθούν τα παρασκευάσματα φρούτων και τα κονσερβοποιημένα φρούτα (13,9 εκατ. Eυρώ, με μείωση 14,5%) καθώς και τα προϊόντα από πλαστικό ( 12,2 εκατ. Eυρώ, με ελαφρά μείωση 11,8%).
Στα προϊόντα διατροφής αξιόλογη αύξηση σημείωσαν τα προϊόντα αρτοποιίας και άλλα παρασκευάσματα δημητριακών ( 5,6 εκατ. ευρώ -118,4%), προϊόντα εκτύπωσης – printed material ( 2,9 εκατ. Eυρώ – 80,8%), το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (2 εκατ. Eυρώ – 12,9%) εκτός από βούτυρο και τυρί, καθώς επίσης τα φυτικά έλαια και τα λίπη (7 εκατ. Eυρώ – 4,6%).
Από τα βιομηχανικά προϊόντα αξιόλογη αύξηση σημείωσαν, όπως προαναφέρθηκε, οι σωλήνες από σίδηρο ή χάλυβα (4,8 εκατ. Eυρώ -19,7%), συσκευές για την παραγωγή και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας (8,4 εκατ. Ευρώ -39,9%), και τα οχήματα (αξίας 7,5 εκατ. Eυρώ – 6,9%). Αντίθετα, παρατηρήθηκε μείωση 44% στις εξαγωγές πλεκτών ενδυμάτων από υφάσματα από μετάξι ή συνθετικές ίνες (6,8 εκατ. Eυρώ), στις ελληνικές εξαγωγές φρέσκων φρούτων 9% ( 6,3 εκατ. Eυρώ), ενώ στην κατηγορία südfrüchte (μεσογειακά φρούτα – φρούτα, που δεν ευδοκιμούν σε κρύα κλίματα π.χ. αβοκάντο, σύκα κλπ) σημειώθηκε μείωση 34% (1,9 εκατ. Eυρώ).

Πως εξελίχθηκαν οι εξαγωγές της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας προς την Ελλάδα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016

Όσον αφορά τις εξαγωγές από την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία προς την Ελλάδα, στο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016, αυτές παρουσίασαν την εξής εικόνα:
Ως προς τις κατηγορίες προϊόντων, οι κυριότερες εξαγωγές από την Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία προς την Ελλάδα αφορούσαν βιομηχανικά προϊόντα (80,8% επί της συνολικής αξίας των εξαγωγών) και είδη διατροφής (14,4%).
Συγκεκριμένα, το πρώτο σε αξία εξαγόμενο προϊόν του κρατιδίου αυτού προς την χώρα μας κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα, είναι τα φαρμακευτικά προϊόντα (100,6 εκατ. Eυρώ -αύξηση 13,9%), και ακολουθούν με μεγάλη διαφορά τα πλαστικά (39,4 εκατ. Eυρώ – 17,2%. Από τα προϊόντα διατροφής πρώτο σε αξία είναι το κρέας και προϊόντα κρέατος (15,2 εκατ. Eυρώ) με μείωση 5,8%, ακολουθούν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα – εκτός από βούτυρο και τυρί – (15 εκατ. Eυρώ), με αύξηση 56,6% και τα προϊόντα αρτοποιίας και άλλα παρασκευάσματα δημητριακών (8,5 εκατ. Eυρώ), με αύξηση 22%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ