Κινητοποίηση σε αρχές ασφαλείας και κυβέρνηση έχει προκαλέσει η αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στον σταθμό Πάρσονς Γκριν στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο. Έκτακτη σύγκλιση της Ομάδας Κρίσεων Κόμπρα από την Τερέζα Μέι.Ο επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, επιβεβαίωσε αυτό που όλοι πίστευαν από την αρχή, πως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Τα γεγονότα έως τώρα έχουν ως εξής: Στις 8.20 το πρωί, την ώρα της μεγάλης κίνησης, ένας πλαστικός κουβάς, με εκρηκτικό υλικό, κρυμμένος σε σακούλα του σουπερμάρκετ Lidl έπιασε φωτιά και μια φλεγόμενη μάζα κύλισε στο διάδρομο του βαγονιού. Αποτέλεσμα ήταν να υποστούν εγκαύματα 20 επιβάτες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο ενώ άλλοι φέρουν μικροεκδορές καθώς προσπάθησαν να βγουν από το τραίνο.

Σύμφωνα με ειδικούς, πρόκειται για αυτοσχέδια βόμβα που δεν εξερράγη λόγω της λαθεμένης αναλογίας των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της. Η γραμμή Distict έχει κλείσει ενώ 50 πυροσβέστες και δεκάδες άνδρες των ειδικών δυνάμεων βρίσκονται στον τόπο της επίθεσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταζητείται ένας άνδρας με μαχαίρι και πως απενεργοποιήθηκε και δεύτερη βόμβα σε άλλο βαγόνι.

Η απάντηση της κυβέρνησης

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται τώρα η κυβέρνηση και οι αρχές ασφαλείας που θα πρέπει να εξηγήσουν πώς μετά από τρείς τρομοκρατικές επιθέσεις ισλαμιστών τους τελευταίους πέντε μήνες σε Λονδίνο και Μάντσεστερ, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, τα μέτρα ασφαλείας στα μέσα μεταφοράς και πολυσύχναστα σημεία της πρωτεύουσας είναι τόσο χαλαρά.

Πώς δεν εντοπίστηκε ένα ασυνόδευτο αντικείμενο από τους ελεγκτές του τραίνου, ώστε να αποφευχθεί έστω κι αυτή η σχετικά ανώδυνη τρομοκρατική επίθεση. Όταν δρούσε ο IRA επί δεκαετίες, το Λονδίνο είχε μετατραπεί σε φρούριο. Τώρα που ο κίνδυνος των τζιχαντιστών απειλεί ζωές πολιτών επιδεικνύεται μια αδικαιολόγητη αδράνεια. Γι' αυτήν θα κληθεί να απαντήσει η κυβέρνηση, μετά την έκτακτη σύγκλιση από την Τερέζα Μέι της Ομάδας Κρίσεων Κόμπρα στις τρεις το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο