Το μουσείο Πράδο της Μαδρίτης είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης. Διαθέτει πάνω από 8.600 πίνακες και σχέδια καθώς και 700 γλυπτά. Φέτος γιορτάζει τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του.Με καύσωνα ή με χιόνια το μουσείο Πράδο της Μαδρίτης είναι πάντα γεμάτο. Μια επίσκεψη στο διασημότερο μουσείο της χώρας είναι σχεδόν επιβεβλημένη. Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς ορισμένα από τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ευρωπαϊκής τέχνης. Από τον Μποτιτσέλι και τον Μπος μέχρι τον Βελάσκες. Το μουσείο γιορτάζει φέτος τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του και για τους φιλότεχνους είναι σίγουρα μια καλή αφορμή να επισκεφθούν την ισπανική πρωτεύουσα.

«Σε σύγκριση με το Λούβρο στο Παρίσι ή το Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη, το Πράδο είναι μικρότερο, ωστόσο εδώ βρίσκει κανείς την αφρόκρεμα της τέχνης, κυρίως όσον αφορά την περίδο του μπαρόκ» δηλώνει ο Χαβιέ Σαρδόν. Ο Ισπανός αρχιτέκτονας και ιστορικός τέχνης εδώ και τέσσερα χρόνια προσφέρει ξεναγήσεις στο μουσείο στα γερμανικά.

Επιλέγει με προσοχή τα έργα που θα παρουσιάσει και οδηγεί τους επισκέπτες του από το ένα αριστούργημα στο επόμενο. Τι να πει κανείς για τις «Δεσποινίδες» του Ντιέγκο Βελάσκες ή για τον ακόμα και σήμερα μυστηριώδη πίνακα τον «Κήπο των απολαύσεων» του Ολλανδού ζωγράφου Ιερώνυμου Μπος ή τον πίνακα «Τουφεκισμοί στον λόφο του Príncipe Pío» του Φραντσίσκο ντε Γκόγια.

Εκθέσεις σε όλη την Ισπανία

«Στο Πράδο οι αποστάσεις μεταξύ των έργων τέχνης δεν είναι μεγάλες. Μοιάζει σα να έρχονται αυτά σε εμάς» λέει με θαυμασμό ο Χαβιέ Σαρδόν. Οι τοίχοι του μουσείου είναι γεμάτοι αριστουργήματα. Δεν ξέρεις τι να πρωτοθαυμάσεις. Έργα του Τισιανού, του Τιντορέτο, του Ρούμπενς, του Ραφήλ, του Ντύρερ, του Ελ Γκρέκο. Θεότητες, βασιλιάδες, σφαγές και πόλεμοι, έρωτες και πορτρέτα ισχυρών κυρίων, θέματα από την καθημερινή ζωή και νεκρές φύσεις μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης.

Οι αριθμοί των επισκεπτών μιλούν από μόνοι τους. Πέρυσι 2,8 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν το Πράδο. Το 2016 μάλιστα ο αριθμός των επισκεπτών είχε φθάσει τα 3 εκατομμύρια λόγω της μεγάλης έκθεση που είχε διοργανωθεί για τα 500 χρόνια από το θάνατο του Ιερώνυμου Μπος. Ήταν η πιο επιτυχημένη έκθεση που είχε διοργανώσει ποτέ το Πράδο.

Φέτος με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ίδρυσή του, έχουν διοργανωθεί πολλές ειδικές εκθέσεις και σε άλλα μέρη της Ισπανίας. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν μια έκθεση που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο, με 100 σχέδια του Γκόγια και από τον Απρίλιο μια έκθεση αφιερωμένη στον Ελβετό γλύπτη Αλμπέρτο Τζακομέτι.

Καρόλα Φρέντζεν (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ