Στουτγάρδη, εμπρός Μπετίνα και Κώστας Λαζαρίδης σύζυγοι. Πίσω Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου, Νικολίνα Αργυρού κόρη και μητέρα, ο Ηλιόπουλος ...

Του Ηλία Ηλιοπούλου

Δεν μπορούσα να φανταστώ πως παίρνοντας το αεροπλάνο της AEGEAN για τη Στουτγάρδη στις τρεις το μεσημέρι από την Αθήνα, προσγειώνεται και στη Θεσσαλονίκη, γεμάτο μέχρι τα … μπούνια, ότι κατεβαίνοντας στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μας, σχεδόν θα άδειαζε. Μετά μας έδωσαν εντολή «μην ανοίξετε τα κινητά σας, μέχρι το αεροπλάνο να ανεφοδιασθεί». Οχ, είπα μέσα μου, εμείς οι δέκα θα πάμε Γερμανία, αλλοίμονο στο Βασιλάκη, δεν θα βγάλει ούτε τον ΦΠΑ των καυσίμων.

Αλλά ξαφνικά βλέπω να εισβάλει θορυβωδώς κόσμος και ντουνιάς. «Μέσα, προχώρα μέσα» με διατάζει με άγρια βιασύνη ένας μπάρμπας με τραγιάσκα, «πιάσε το παράθυρο θα κάτσω εγώ στη θέση σου». Κάθεται και η γυναίκα μου, σηκώθηκε να ξεμουδιάζει του σιγολέω. « Να καθίσει στη μπροστινή σειρά, θέση που είναι η δική μου. Αλλά θέλω να καθίσω κοντά με έναν πατριώτη μου που θα καθίσει δίπλα σου, νάτος ήρθε. Αναγκαστικά … ευχαρίστως εκτέλεσα τη διαταγή του. « Ξέρετε, το αεροπλάνο πάει … Γερμανία» του ψέλλισα, διότι δεν μου έμοιαζε και παρατρεχάμενος της Μέρκελ. «Γερμανία πάω κι εγώ. Έχω σαράντα χρόνια που πηγαινόρχομαι και τελειωμό δεν έχω». Με σπρώχνει, πιάνω παράθυρο, ο άλλος καταλαμβάνει και τη θέση προς το διάδρομο, κλείσαμε την τριάδα μας. Ήρθε η γυναίκα μου, της κακοφάνηκε ο … χωρισμός μας, αλλά οι τραγιάσκες μια φορά μιλάγανε, δεν σηκώνανε αντίρρηση, κάθισε μια σειρά μπροστά. Με το που ηρεμήσαμε άρχισαν να μιλάνε οι δυο τους δυνατά. «Καστοριά λοιπόν πατριώτη». «Καστοριά … που λέει ο λόγος. Από χωριό». «Χάσαμε το πρωθυπουργιλίκι με τον πατριώτη μας μέσα από τα χέρια (εννοούσαν τον κ. Πετσάλνικο, πρόεδρο της Βουλής παρά λίγο πρωθυπουργό). «Να όψεται ο Καρατζαφέρης». «Ξαφνικά ήρθε ξαφνικά χάθηκε η ευκαιρία». «Πώς πήγατε σεις με τα φασόλια φέτος». «Τα καστοριανά φασόλια πάνε πάντα καλά. Είναι φημισμένα. Αλλά μας κάνουν αντίπραξη οι Κινέζοι. Φέρνουν κινέζικα και τα πλασάρουν στους χαζούς για καστοριανά». «Φταίνε οι πολιτικοί μας». Πολιτικοφιλοσοφική πλήρως ελληνικού τύπου αξιοπρόσεχτη συνομιλία. Φίσκα το αεροπλάνο. Όλοι Έλληνες της Γερμανίας.

Στουτγάρδη, εμπρός Μπετίνα και Κώστας Λαζαρίδης σύζυγοι. Πίσω Αλεξάνδρα Ηλιοπούλου, Νικολίνα Αργυρού κόρη και μητέρα, ο Ηλιόπουλος

Πήγανε τις δεκαετίες 1960-70, δουλέψανε σκληρά, προκόψανε, άλλοι γυρίσανε, άλλοι μείνανε, περίπου 400.000, άλλοι πηγαινοέρχονται. Μπήκα στη συζήτηση, άναψε η κουβέντα, ακούω από τα μεγάφωνα « προσγειωνόμαστε στη Στουτγάρδη». «Καλά φτάσαμε σε δέκα λεπτά αναφώνησα». «Όχι. Δυο ώρες πέρασαν, αλλά με την πολυλογία σου φίλε Ηλιόπουλε δεν τις κατάλαβες». Ήταν ο πραγματικά αγαπητός φίλος πολυσχιδής και διακεκριμένος δημοσιογράφος Νίκος Γερακάρης. Έχουμε κάνει μαζί πολλές δημοσιογραφικές αποστολές σε πολλές … Ηπείρους. Μου λέει «Πάω για τρεις μέρες καλεσμένος στη Στουτγάρδη, θα τα πούμε στην παραλαβή των αποσκευών». «Και πώς δεν σε είδα βρε Νίκο, ήσουνα στη διακεκριμένη θέση από την Αθήνα»; « Εγώ όχι. Η Παπαρήγα ήταν, αλλά κατέβηκε Θεσσαλονίκη». «Κρίμα και την ήθελα». Και τώρα συναντήσεις στη Γερμανία: Είδα αρκετούς φίλους. Ένας από τους «πιο φανατικούς» πατριώτες ο Κώστας Λαζαρίδης. Πήγε, τον πήγανε, σε ηλικία … δύο μηνών στη Γερμανία οι γονείς του, όχι φτωχομετανάστες, αλλά αυτός από πέντε χρονών ονειρεύεται την Ελλάδα. Κι αφού είναι και «καλοπιασμένος» οικονομικά, διακρινόμενος προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ήρθε κι αγόρασε μια έκταση κι έχτισε κι ένα μεγάλο σπίτι στην Άνδρο. Και το απολαμβάνουν οικογενειακώς, με τη Μπετίνα του και τα τρία παιδιά τους ένα μήνα τον χρόνο. Μας κάλεσαν, με τη σύζυγό μου, την κόρη μου κι εμένα – και φάγαμε μαζί μια Κυριακή μεσημέρι – βγάλαμε και φωτογραφίες. Από μια χρυσή καρδιά και οι δυο τους και χρυσοχέρα η Μπετίνα. Μάθαμε πολλά χρήσιμα πράγματα κοντά τους. Την επομένη ψωνίζω σε σούπερ μάρκετ … τουρκικών συμφερόντων ελληνικά προϊόντα. Να κι ένας «ντόπιος» Έλληνας. Κάποιος του είπε ποιος είμαι. Μου κάνει επίθεση: «Τί τα βάζετε με τη Μέρκελ εσείς εκεί κάτω; Η Μέρκελ είναι δική μας». Το δική μας με οδηγεί αυτομάτως σε τρεις αστραπιαίες σκέψεις. Ή αυτός είναι στέλεχος του κόμματός της ή εκτιμά ότι η Μέρκελ έχει βοηθήσει καίρια την Ελλάδα ή είναι δεδηλωμένη φιλέλλην. Αλλά πριν αρχίσουμε τις διευκρινίσεις η περιδιαβαίνουσα το σούπερ μάρκετ σύζυγός μου, πάντα μια γυναίκα σού αλλάζει το διάβα σου, με πλησιάζει και μου δείχνει το ρολόι. « Μας περιμένουν η Αλεξάνδρα και η φίλη της». Εδώ, στη Γερμανία δεν έχει … καθυστερήσεις σκέφθηκα. Και μάλιστα όταν έχεις να κάνεις με τρεις γυναίκες και … κούκλες. Έτσι δώσαμε ραντεβού με τον κατήγορό μου για την επόμενη συνάντησή μας περί της οποίας θα … γράψω στην επόμενη έκδοση.

* Ο Ηλίας Ηλιόπουλος είναι Ιδρυτής – Ιδιοκτήτης – Διευθυντής του Ομογενειακού Πρακτορείου Ειδήσεων Ελλάδος

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ