Δεύτερη ως χώρα προορισμού για τους Γερμανούς
Σύμφωνα μάλιστα με τα προγνωστικά του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού WTTC η συμβολή του τουρισμού στο ελληνικό ΑΕΠ μέχρι το 2027 θα αυξηθεί κατά 4,6% και θα φτάσει τα 24,6 δις δολάρια. Θα είναι και η μεγαλύτερη από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας. Σε αυτό το επίτευγμα συμβάλλουν αναμφισβήτητα και οι Γερμανοί τουρίστες, που μετά τους Βρετανούς, έχουν ξαναανακαλύψει την αγάπη τους για την Ελλάδα. Σε ανάλυση μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ερευνών αγοράς, της GfK, για την τουριστική συμπεριφορά των Γερμανών, από το 2012, που έπεσε ο τουρισμός λόγω μαζικών διαδηλώσεων, ταραχών και απεργιών, η Ελλάδα μετά τις Βαλεαρίδες Νήσους έρχεται δεύτερη στη γερμανική αγορά.
Και η TUI, ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός τουρ οπερέιτορ, επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα φέτος είναι όσο ποτέ άλλοτε ένας τόσο ελκυστικός προορισμός. Η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι αρχές του χρόνου καταγράφηκαν αύξηση των κρατήσεων κατά 23% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αγαπημένοι προορισμοί είναι η Ρόδος (με αύξηση 26%), η Πελοπόννησος (με αύξηση 32%), ενώ την μεγάλη έκπληξη κάνει η Κως με αύξηση πάνω από 40% σε κρατήσεις.
«Χρυσάφι» από την Κίνα
Αυτό το τουριστικό μπουμ δεν οφείλεται μόνο στη επικίνδυνη κατάσταση ασφαλείας και τις πολιτικές αναταραχές στην Τουρκία. Στέλεχος της γερμανικής TUI ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα, ότι ποτέ άλλοτε στο παρελθόν το ελληνικό τουριστικό προϊόν δεν ήταν τόσο υψηλών προδιαγραφών. Ακόμη και σε σχέση ποιότητας – τιμής η Ελλάδα αντέχει μια χαρά στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Σύμφωνα με την WTTC συγκέντρωσε 4,51 από συνολικά 7 μονάδες και ανάμεσα σε 136 χώρες κατέχει σήμερα την 24η θέση από την 31η που ήταν παλαιότερα.
Όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς και Κινέζους τουρίστες. Πέρυσι, 150.000 Κινέζοι επισκέφτηκαν την Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της Fosun International LTD, της κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την ανάπλαση του Ελληνικού, έχει φιλόδοξα σχέδια και θέλει το επόμενο διάστημα να δεκαπλασιάσει τον αριθμό. Την Ελλάδα έχουν ανακαλύψει κι άλλες κινεζικές επενδυτικές εταιρείες, όπως ο όμιλος Shenzen Airport που σε κοινοπραξία με την Friedmann Pacific Asset Management θέλει να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών και να μετατρέψει το αεροδρόμιο σε αεροπορική γέφυρα ανάμεσα στην Κίνα και την Ευρώπη.
Ειρήνη Αναστασοπούλου