Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ δρόμου της Μελβούρνης, το Ελληνικό Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ, πρόκειται να πλημμυρίσει το κέντρο της πόλης στα ελληνικά χρώματα και ρυθμούς με ένα σαββατοκύριακο γεμάτο από ελληνική μουσική, τρόφιμα, χορό και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Το φετινό Φεστιβάλ θα είναι μεγαλύτερο από ποτέ, καλύπτοντας την οδό Λόνσντεϊλ από την οδό Σουάστον ως την οδό Εξιμπίσιον.  Το φεστιβάλ στην ιστορική ελληνική περιοχή της Μελβούρνης προσφέρει δωρεάνψυχαγωγία από τρεις μεγάλες εξέδρες, πλήθος περιπτέρων με ελληνικά τρόφιμα, μπαρ, επιδείξεις μαγειρικής,  διαγωνισμούς (νέους και παλιούς αγαπημένους), δραστηριότητες για παιδιά και πολλά άλλα.

«Είμαστε πολύ περήφανοι για την εξέλιξη Ελληνικού Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλτης Κοινότητάς μας, κατά τα τελευταία χρόνια,  και παροτρύνουμε όλους τους Μελβουρνιώτες να βιώσουν μερικές από τις καλύτερες ελληνικές δραστηριότητες που ο οργανισμός μας έχει να προσφέρει», λέει ο Βασίλης Παπαστεργιάδης, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Φέτος ο χώρος για τα παιδιά (KidsZone) και αυτός για τις επιδείξεις μαγειρικής (ProcalGreekKitchen) θα είναι μεγαλύτερος και θα βρίσκεται προς την πλευρά της οδού Εξιμπίσιον, ενώ τοFestivalBar, θα βρίσκεται στη γωνία των οδών Λόνσντεϊλ και Ράσελ με άμεση πρόσβαση στις εξέδρεςDelphiBankStage και AAHoldingsStage προς την πλευρά της οδού Σουάστον που θα φιλοξενήσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα μουσικής, χορού και διαγωνισμών, καθώς και εξωτερικές μεταδόσεις από τους ραδιοσταθμούς SBSκαιRythmosDigital.

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, αποκορύφωμα του φεστιβάλ φέτος θα είναι η δωρεάν συναυλία που θα δώσει ο δημοφιλής λαϊκός μουσικός Γιάννης Χαρούλης. Ο Κρητικής καταγωγής Χαρούλης είναι σήμερα ένας από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες στην Ελλάδα. Ο ψυχεδελικός ροκ και λαϊκός μουσικός Κωνσταντής Πιστιώλης (VillagersofIoanninaCity) θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μαζί με τον Χαρούλη, εγγυώμενοι μια παράσταση γεμάτη με ξέφρενη ενέργεια.

Συνεργασίες

Πριν τη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη το Σάββατο το βράδυ, το κοινό θα βιώσει στην κεντρική εξέδρα το έθιμο των Μωμόγερων που θα παρουσιάσει χορευτικό συγκρότημα από την Κοζάνημε χορευτές της Ποντιακής Εστίας. Μια άλλη ποντιακή παράσταση έρχεται με τη μορφή των «Αργοναυτών του Ειρηνικού», που στοχεύει να αποκαλύψει τους πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ του λαού των Μαορίων και των Ελλήνων του Πόντου, μέσω του πλούτου των κοινών ναυτικών ιστοριών τους και θα περιλαμβάνει παράσταση του παραδοσιακού χορού των Μαορίων«Haka», και του ποντιακού πολεμικού χορού «Σέρρα».

Φεστιβάλ τροφίμων

Όταν πρόκειται για φαγητό, οι Έλληνες δεν κάνουν μισά πράγματα. Ξεχάστε την πείνα σας και ελάτε με μια ολυμπιακών διαστάσεων όρεξη στο φεστιβάλ, επειδή η οδός Λόνσντεϊλ θα είναι γεμάτη με μερικούς από τους καλύτερους πωλητές τροφίμων της Μελβούρνης, απολαμβάνονταςαγαπημένα κλασσικάκαι σύγχρονα φαγητά και γλυκά όλο το σαββατοκύριακο. Ορισμένες από τις αγαπημένες εταιρείες τροφίμων στο φεστιβάλ, TheCypriotKitchen,St.Gerrys,IliasTheGreek,GreekTrojanYiros,CypriotStreetGrill,ToNostimoκαιHoneyDeeLoukoumadesθα επιστρέψουν και φέτος με τις καταπληκτικές δημιουργίες τους, καθώς και δεκάδες άλλες ακόμα! Τα ελληνικά καταστήματα της οδού Λόνστεϊλ, Stalactites, TsindosκαιInternationalCakesθα επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο δρόμο, ενώ άλλα καταστήματα που θα συμμετέχουν στηγιορταστική ατμόσφαιρα θα είναι και ταBoilermaker House, το Emerald Peacock και το Pomodoro Sardo.

Το FestivalBar

Το φετινό μπαρ του φεστιβάλ θα λειτουργεί απέναντι από την πλατεία DelphiBank στην οδό Λόνσντεϊλ, και θα προσφέρει ιδανική θέα σε συνδυασμό με ένα μενού νόστιμων λιχουδιών από την ομάδα του Elyros, μαζί μεελληνική μπύρα, κρασί και οινοπνευματώδη ποτά. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το νέο AthenianSpritz με OttosAthens Vermouth, ή μια παγωμένη μπύρα Mythos.

ΕλληνικήΚουζίναProcal

Ότανδενγευόσαστεκάτιαπόένααπόταπολλάπερίπτερατροφίμων, πάρτεθέσηστηνΕλληνικήΚουζίναProcalκαιμάθετεσυνταγέςμαγειρικήςαπόμερικούςαπότουςπιοαγαπημένουςσεφτηςΜελβούρνηςσυμπεριλαμβανομένωντων:KathyTsaples (MySweetGreek) PhilVakos (Bahari + Gringlish), ΆντζελαΝικολέτου (Angela’sKitchen), MaryValle (Mary’sKitchen) καιSpiriTsintziras(MyIkaria,πουκυκλοφορείτονΑπρίλιοκαιAfternoonsinIthaka). Καλωσορίζουμε επίσης και τη νέα στο φεστιβάλEllaMittas από τοGertrudeStreetEnoteca. Ο εξαιρετικός μπάρμαν JackSotti του BoilermakerHouse επιστρέφει στις ελληνικές του ρίζες, δημιουργώντας ορισμένα ειδικά κοκτέιλ, εμπνευσμένα από την Ελλάδα. Μπορείτε επίσης να μάθετε πώς να φτιάχνετε τον τέλειο ελληνικό καφέ από τους φίλους μας στο Oasis, ενώηVikkiMoursellas (MyKitchenRules) επιστρέφει για να παρουσιάσει το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου. Η Eλληνική Κουζίνα παρουσιάζεταιαπό την εταιρείαProcalAuthenticGreekYogurt.

Με το ηλιοβασίλεμα, η Ελληνική Κουζίνα μετατρέπεται σε «ταβέρνα», με πολλά είδη ελληνικής μουσικής και πολύ χορό στο δρόμο ως αργά.

Για τα παιδιά

Τα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν  με ένα πλούσιο πρόγραμμα ψυχαγωγίας και δραστηριοτήτων όλο το Σαββατοκύριακο. Στη KidsZone οι μικροί επισκέπτες μας μπορούν να απολαύσουν ζωγραφική προσώπου, δημιουργικές δραστηριότητες, στρίψιμο μπαλονιών και μαγικές παραστάσεις.

Διαγωνισμοί

Το Ελληνικό Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ έγινε συνώνυμο του διαγωνισμού χορού «Zorba ’tilYouDrop», όπου οι συμμετέχοντες χορεύουν το παραδοσιακό χασαποσέρβικο μέχρι τελικής πτώσης για μια ευκαιρία να κερδίσουν ένα ταξίδι με επιστροφή στην Ελλάδα, προσφορά της εταιρείας TouchdownTours.

Οι υποψήφιοι καλλιτέχνες μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό τραγουδιού MagicMic, που διοργανώνεται στην εξέδραAAHoldings, ενώ φέτος παρουσιάζουμε για πρώτη φορά το διαγωνισμό«MyBaklavaisBetterthanYours», όπου καλείτε το κοινό να εντυπωσιάσει την Επιτροπή με τη συνταγή του μπακλαβά τους. Οι εγγραφές εξακολουθούν να είναι ανοιχτές για όλους τους διαγωνισμούς μέσω τουgreekcentre.com.au

Η μεγαλύτερη προσπάθεια χορού Ζορμπά

Αξιοποιώντας τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που κατακλύζουν την οδό Λόνσντεϊλ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Φεστιβάλ θα διοργανώσει τον μεγαλύτερο χορό Ζορμπά. Στις 4 μ.μ. την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου σε όλες τις εξέδρες θα σταματήσει κάθε δραστηριότητα και καλείται οποιοσδήποτε θέλει να πετύχει ένα παγκόσμιο ρεκόρ στο μεγαλύτερο χορό Ζορμπά. Διασκεδάστε και κάνετε ένα νέο ρεκόρ.

Δείτε και ακούστε

Δεν είναι μυστικό ότι η ελληνική μουσική στη Μελβούρνη έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση νέων συγκροτημάτων σε χώρους διασκέδασης σε όλη την πόλη. Το φετινό Φεστιβάλ είναι το ιδανικό μέρος για να δείτε ποιος είναι ποιος. ΟρισμένοιπαλιοίκαινέοιπουσυμμετέχουνφέτοςστοΦεστιβάλείναικαιοι: TheHabibis, Agapi+ Friends,Anagennisi, AntheasRubies,BeautifulPeopleEventsMelbourne, Catsand theCanary,DioDioandFriends,FamilyDrama,GlendiBand,MagnaGrecia,Melbourne RebetikoEnsemble, ΜικρήΚομπανία/MikriKompania,PascalLatra+ThePhilhellenes, Ravaisi- Ραβαϊσι,SantaTaranta,Stavros Matzeridis &DespinaBastas,FlyingTaxi,TheSilk RoadsCollective,TheTaxithiProjectand Totally Kicking Brass.

Πώς θα πάτε στο Φεστιβάλ;

Δείξτε μας το ποδήλατό σας! Ελάτε στο Φεστιβάλ με ποδήλατο και θα σας προσφέρουμε έναν καφέ. Περάστε από το περίπτερο διαπίστευσης (που θα βρίσκεται στη γωνία των οδών Λόνσντεϊλ και Ράσελ) και θα σας δώσουμε ένα κουπόνι καφέ για χρήση στο Φεστιβάλ.

 

Αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι σας και πάρτε οποιοδήποτε τρένο, τραμ ή λεωφορείο προς το κέντρο της πόλης και ελάτε στηνιστορικήελληνική περιοχή της Μελβούρνης την οδό Λόνσντεϊλ (μεταξύ των οδών Σουάστον και Εξιμπίσιον).

 

Το 31ο Ελληνικό Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ διοργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Φεβρουαρίου 2018. Περισσότερες πληροφορίες: www.lonsdalestfestival.com.au

 

 Greek Community of Melbourne