Από την Τρίτη θα συμμετέχουν και οι οικογενειακοί γιατροί στην εκστρατεία εμβολιασμού. Σταϊνμάιερ εμβολιάστηκε με AstraZeneca, ενώ ο Ζεεχόφερ αρνείται.Προκειμένου να αυξηθούν οι ρυθμοί στους εμβολιασμούς θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Τρίτη, μια ημέρα μετά τις γιορτές του γερμανικού Πάσχα, οι εμβολιασμοί στα ιατρεία. Η Βαυαρία θα ξεκινήσουν ήδη από αυτό το Σάββατο. Σε μια πρώτη φάση θα συμμετέχουν 35.000 ιατρεία οικογενειακών γιατρών ανακοίνωσε ο Υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο. Σταδιακά θα συμπεριληφθούν και οι ειδικευμένοι γιατροί. Την ερχόμενη εβδομάδα θα διατεθούν 940.000 δόσεις, δηλαδή 20 για κάθε ιατρείο. Την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη ο αριθμός τους θα ξεπεράσει τα 3 εκ.

Έναρξη με Pfizer-BionTech

Η έναρξη των εμβολιασμών στα ιατρεία «δεν θα είναι ένα μεγάλο βήμα, αλλά ένα σημαντικό», τόνισε ο γερμανός Υπουργός Υγείας. Κατά αυτό τον τρόπο δημιουργούνται οι δομές για γρήγορους και περισσότερους εμβολιασμούς τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι στιγμής οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται στα 430 κέντρα εμβολιασμού, τα οποία θα συνεχίσουν να λειτουργούν, τουλάχιστον για μισό χρόνο ακόμη. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί στη Γερμανία με την πρώτη δόση 9,6 εκ. άτομα και 4,2 εκ. και με τις δύο δόσεις.

Την ερχόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα διατεθούν στα ιατρεία παρασκευάσματα μόνο της Pfizer-BionTech, αργότερα και της AstraZeneca. Το εμβόλιο αυτής της εταιρείας παραδίδεται στη Γερμανία ανεπιφύλακτα για άτομα άνω των 60 ετών. Οι νεότερες ηλικίες θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους. Ο λόγος: Σε πάνω από 30 άτομα κάτω των 60 εμφανίστηκαν φλεβικές θρομβώσεις στον εγκέφαλο. Πάντως, ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος των Συμβεβλημένων με Ασφαλιστικά Ταμεία Ιατρών (KBV) συνιστά στα μέλη του, να μην εμβολιάζουν άτομα κάτω των 60 ετών με AstraZeneca. Αιτία της σύστασης είναι ό,τι απαιτείται αρκετός χρόνος για την παροχή συμβουλών. Το ζητούμενο τώρα είναι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου, Στέφαν Χόφμαϊστερ, να πραγματοποιούνται γρήγορα οι εμβολιασμοί.

Ο Σταϊνμάιερ εμβολιάζεται με AstraZeneca

Σε μια προσπάθεια να κάμψει τους ενδοιασμούς για την AstraZeneca ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εμβολιάστηκε σήμερα σε στρατιωτικό νοσοκομείο της γερμανικής πρωτεύουσας με παρασκεύασμα αυτής της εταιρείας. Όπως ενδεικτικά δήλωσε o 65χρονος, «εμπιστεύομαι τα εμβόλια που κυκλοφορούν στη Γερμανία. Οι εμβολιασμοί είναι το αποφασιστικό βήμα στο δρόμο για την έξοδο από την πανδημία.» Απευθυνόμενος στους πολίτες, τους κάλεσε να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που παρέχονται για να εμβολιαστούν. Παρόμοιες δηλώσεις σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca έχουν κάνει και άλλοι πολιτικοί, για παράδειγμα η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και ο υπουργός Υγείας Σπαν.

Μοναδική εξαίρεση είναι ο υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος δηλώνει, πως προς το παρόν δεν πρόκειται να εμβολιαστεί με AstraZeneca. Δεν δέχεται να τον «πατρονάρουν» με ποιο παρασκεύασμα θα εμβολιαστεί, τονίζει στην Bild. Όπως διευκρινίζει η εφημερίδα, η άρνηση του 71χρονου Ζεεχόφερ δεν αφορά τόσο το εμβόλιο της AstraZeneca καθ΄ αυτό, όσο την έκκληση του Γενς Σπαν προς τους πολιτικούς άνω των 60 να δίνουν το καλό παράδειγμα και να εμβολιάζονται με αυτό το παρασκεύασμα.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο