Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε ως αριστερή πολιτική εφημερίδα, η taz φιλοξενούσε ήδη από το 1978 μεγάλη ποικιλία θεμάτων. Σήμερα αναζητεί απάντηση στο κλασικό δίλημμα: ψηφιακή ή έντυπη έκδοση;Αριστερή και ριζοσπαστική φιλοδοξούσε να είναι η εφημερίδα Tageszeitung του Βερολίνου όταν κυκλοφορούσε για πρώτη φορά πριν από 40 χρόνια τον Σεπτέμβριο του 1978. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που καθιερώθηκε στον χώρο των γερμανικών μέσων ενημέρωσης ως taz υπήρχε ποικιλία θεμάτων που δεν ήταν οπωσδήποτε όλα αριστερού ενδιαφέροντος ή εναλλακτικά, όπως το τέλος του εμφυλίου στη Νικαράγουα ή η σύλληψη του μέλους της RAF Άστριντ Πολ. Υπήρχε χώρος και για θέματα όπως «Τεμπέλης γιατρός, νεκρό μωρό», «Σε λίγο δεν θα υπάρχουν πια μαίες» και «Γιατί αγαπάμε τον Μπετόβεν».

Η πρώτη έκδοση στις 17 Σεπτεμβρίου του 1978 περιείχε μια έκκληση προς τους αναγνώστες να στηρίξουν οικονομικά στην νέα εφημερίδα. Οι εκδότες έθεσαν ως στόχο τους 20.000 συνδρομητές. Όταν όμως η εφημερίδα άρχισε να κυκλοφορεί σε καθημερινή βάση τον Απρίλιο του 1979 οι συνδρομές αριθμούσαν μόλις 7.000. Ελάχιστοι από τους δημοσιογράφους που δημιούργησαν την taz φαντάζονταν τότε ότι η εφημερίδα θα γιόρταζε κάποτε τα 40 χρόνια κυκλοφορίας της. Από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70 πολλά έχουν ωστόσο αλλάξει. Από το σύνθημα αριστερή και ριζοσπαστική η εφημερίδα έχει προχωρήσει στο «κυρίως αριστερή, αλλά και ψηφιακή».

Αριστερή πολυχρωμία και ζωντάνια εναντίον δεξιού λαϊκισμού

Η γερμανική εφημερίδα αντιμετωπίζει το ίδιο δίλημμα, όπως και πολλές άλλες εφημερίδες ανά τον κόσμο. Τυπωμένη έκδοση ή μόνο ψηφιακή; Ο διευθύνων σύμβουλος και οικονομολόγος Καρλ-Χάιντς Ρουχ, ένας από τους ιδρυτές του φύλλου, προτείνει την κυκλοφορία της taz σε ψηφιακή μορφή από Δευτέρα ως Παρασκευή και μόνο το Σάββατο σε έντυπη. Γεγονός είναι ότι οι συνδρομές έχουν πάρει εδώ και χρόνια την κατιούσα. Την ίδια στιγμή αυξάνεται το κόστος διανομής. Ο Καρλ-Χάιντς Ρουχ φοβάται ότι θα έρθει κάποτε η μέρα όπου το κόστος παραγωγής και διανομής δεν θα καλύπτεται πια από τα έσοδα.

Ο διευθύνων σύμβουλος παρουσίασε πρόσφατα την στρατηγική του για το μέλλον της εφημερίδας υπό τον τίτλο «Σενάριο 2022». Ήδη το 2011 είχε προβλέψει ότι σε δέκα χρόνια δεν θα υπάρχει πια η έντυπη taz. Η τάση είναι σαφής και μη αναστρέψιμη, εκτιμά ο επικεφαλής της εφημερίδας. Γι αυτό και προτείνει την κυκλοφορία μιας αναλυτικής έντυπης έκδοσης μόνο το Σαββατοκύριακο. Η πρότασή του όμως δεν έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό από τους συναδέλφους και τον συνεταιρισμό, στον οποίο ανήκει η εφημερίδα.

Τι απομένει όμως από το σύνθημα της πρώτης στιγμής για μια αριστερή και ριζοσπαστική εφημερίδα; Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Γεοργκ Λετς δηλώνει ότι «σε εμάς θα βρείτε τόσες αριστερές οπτικές γωνίες όσο πουθενά. Αυτή την περίοδο βλέπουμε τη Γερμανία να διολισθαίνει προς τα δεξιά και πολλά γεγονότα να καλύπτονται δημοσιογραφικά από δεξιά σκοπιά σε πρωτόγνωρο ύφος. Σε αυτά εμείς αντιτάσσουμε την αριστερή πολυχρωμία και τη ζωντάνια».

Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ