45 χρόνια συμπληρώνονται από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία χώρισε το νησί στα δύο και άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες αγνοούμενους και προσφυγοποίησε 120.000 Ελληνοκύπριους.Όπως κάθε 20η Ιουλίου από το 1974, στις ελεύθερες περιοχές του νησιού, οι σειρήνες ήχησαν στις 5:30 το πρωί, υπενθυμίζοντας την ώρα που ο τουρκικός στρατός αποβιβάστηκε στις ακτές της Κερύνειας. Ήταν η τελική και η πιο τραγική πράξη της κυπριακής τραγωδίας, αφού μέχρι και σήμερα η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το 36,2% του εδάφους του νησιού.

45 χρόνια μετά, η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη αφού οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, δεν έχουν ακόμα αποδώσει καρπούς. Η διαίρεση του νησιού δεν αποτυπώνεται μόνο στο έδαφος, αλλά και στον τρόπο που οι δύο πλευρές διαχειρίζονται την μνήμη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά με εκδηλώσεις μνήμης και καταδίκης της εισβολής θυμάται τον όλεθρο του «Αττίλα».

Ακιντζί: Ανάγκη εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού

Στο ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες της Τουρκικής εισβολής ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μίλησε για τις τραγικές συνέπειες της εισβολής για τις οποίες είπε ότι αποτελούν χειροπιαστές αποδείξεις των ασήκωτων ευθυνών της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, αλλά και έναντι της διεθνούς κοινότητας. 45 μετά τον τραγικό Ιούλιο του 1974, δεν θα υπήρχε καλύτερο μνημόσυνο σε όσους ηρωικά έχασαν τη ζωή τους ή μετράνε ακόμη πληγές από την συνέχιση των προσπαθειών για επανένωση της Κύπρου.

Την ίδια ώρα στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού, η τουρκοκυπριακή ηγεσία διοργανώνει πανηγυρικές εκδηλώσεις. Συγκεκριμένα, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, στα κατεχόμενα πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση στην παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι. Ωστόσο, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί στο διάγγελμά του προς τους Τουρκοκύπριους, απέφυγε τους πανηγυρικούς τόνους, και μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή ως αγώνα για την αποτροπή των στόχων του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974, οι οποίοι περιλάμβαναν την ένωση του νησιού με την Ελλάδα και την μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα.

Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ