Ο γερμανικός εκπτωτικός κολοσσός διαθέτει 12.000 καταστήματα σε 21 χώρες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 100 δις ευρώ. Η ιστορία επιτυχίας έχει όμως και σκιές.Πάνω στην ώρα για τα 50α γενέθλια των Lidl ο πόλεμος τιμών στα εκπτωτικά σουπερμάρκετ έχει επιστρέψει είτε πρόκειται για βούτυρο, είτε για τυρί, είτε για ζυμαρικά. Ο διαρκής ανταγωνισμός με την αλυσίδα Aldi, που διαρκεί εδώ και δεκαετίες, έχει ενταθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού πληθωρισμού. Οι ειδικοί ωστόσο δεν παρατηρούν μεγάλες μειώσεις τιμών λόγω του ανταγωνισμού επειδή ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Η ιστορία του ομιλίου Schwarz, που περιλαμβάνει τα Lidl και τα Kaufland με έδρα τη πόλη Νεκαρσούλμ, χρονολογείται από το 1930. Εκείνη την εποχή ο Γιόζεφ Σβαρτς είχε μια μικρή επιχείρηση χονδρικής πώλησης τροφίμων με την επωνυμία Lidl & Schwarz KG. Ο γιός του Ντίτερ ανέλαβε αρκετά χρόνια αργότερα την επιχείρηση του πατέρα του και ίδρυσε το πρώτο εκπτωτικό κατάστημα το 1973 στο Λουντβιγκσχάφεν. Ήταν το πρώτο κατάστημα της μετέπειτα τεράστιας αυτοκρατορίας που μετράει σήμερα περίπου 12.000 υποκαταστήματα σε περισσότερες από 30 χώρες. Με τζίρο άνω των 100 δις. ευρώ, τα Lidl ήταν το 2021 το μεγαλύτερο εκπτωτικό σουπερμάρκετ στο κόσμο το 2021.

Ωστόσο δεν ήταν το πρώτο εκπτωτικό κατάστημα. Τα πρωτιά κατέχει η Aldi που άνοιξε τις πόρτες του το 1962, εγκαινιάζοντας την ιδέα των χαμηλών τιμών στα προϊόντα σε ένα λιτό περιβάλλον. «Η συνταγή επιτυχίας των Lidl, όπως και της Aldi ήταν πως είχαν περιορισμένο φάσμα προϊόντων από την αρχή. Όμως τα Lidl διακρίθηκαν από την αρχή καθώς διέθεταν και επώνυμα προϊόντα», λέει ο ειδικός λιανικής Τόμας Ρεμπ από το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών BRSU. Τα Lidl ακολούθησαν αυτό το κόνσεπτ επιθετικά και με συνέπεια, επικεντρωμένα στην επέκταση και συγκρατώντας την ίδια στιγμή τα κόστη τους.

Η ενεργειακή κρίση εκτόξευσε τις τιμές

Σήμερα τα καταστήματα είναι πλέον πολύ πιο ελκυστικά προς τους καταναλωτές και η επιλογή των ειδών έχει αυξηθεί. «Στο τέλος όμως τα πάντα περιστράφονται γύρω από την χαμηλότερη τιμή». Οι καταναλωτές, στην παραδοσιακά ευαίσθητη στις τιμές Γερμανία, είδαν λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους τις τιμές ακόμα και στα προϊόντα των ίδιων των εκπτωτικών σουπερμάρκετ να ανεβαίνουν απότομα, παρατηρεί ο Μάρτιν Φάσναχτ από την Οικονομική Σχολή του Ντίσελντορφ.Οι πρόσφατες μειώσεις σε είδη όπως βούτυρο, τυρί και ζυμαρικά είναι ένα μήνυμα πως τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο για τους καταναλωτές.

«Μπορεί κανείς να ελπίζει πως τα χειρότερα πέρασαν. Αλλά πρέπει να αποχαιρετίσουμε την ελπίδα πως οι τιμές βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα θα επιστρέψουν στο αρχικό τους επίπεδο», επισημαίνει ο Κάι Χούντετς, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Ερευνών Εμπορίου στη Κολωνία. Προς το παρόν η ενέργεια θα παραμείνει ακριβή και προσωπικό όχι μόνο βρίσκεται δύσκολα, αλλά κοστίζει πλέον περισσότερα στην επιχείρηση. Επιπλέον ούτε οι έμποροι, αλλά ούτε οι παραγωγοί θέλουν οι τιμές να αποκρυνθούν από τα σημερινά του επίπεδα. Αναμένεται ότι μέσα στα επόμενα χρόνια τα εκπτωτικά σουπερμάρκετ θα αυξήσουν τις ειδικές προσφορές με προσωρινά χαμηλές τιμές, επομένως η σύγκριση προσφορών θα αξίζει το κόπο.

Οι ειδικοί συγκρίνοντας τα Lidl με τα Aldi, βλέπουν πως τα Lidl βρίσκονται σε θέση ισχύος. «Τα Aldi, βρίσκεται σε μόνιμη κρίση», δηλώνει ο Ρεμπ. Η ψηφιοποίηση της επιχείρησης προχωρά υπερβολικά αργά. «Τα Lidl είναι πιο δυνατά, πιο γρήγορα και πιο ευέλικτα». Η ψηφιακή κάρτα πελάτη που έφεραν τα Lidl συλλέγει επιμελώς δεδομένα για τους καταναλωτές ενώ σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορικής Έρευνας ΕΗΙ, η γερμανική αλυσίδα είναι ένας από τους δέκα κορυφαίους διαδικτυακούς λιανοπωλητές ηλεκτρονικού εμπορίου, παρόλο που δεν προσφέρει σχεδόν καθόλου τρόφιμα. Το Aldi δεν εντάσσεται καν στους πρώτους 100.

Τα σκάνδαλα δεν επηρέασαν τον τζίρο

Ο όμιλος Schwarz έχει επίσης σημαντική παρουσία ως πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών και χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και μια σχολή προγραμματισμού κοντά στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, μέσω του ομώνυμου ιδρύματος που διατηρεί ο Ντίτερ Σβαρτς. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γερμανία θα κάνει ένα ακόμη βήμα στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες επενδύοντας, σε ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο τεχνητής νοημοσύνης στη Χαϊλμπρόν.

Πίσω από την ιστορία των Lidl υπάρχουν όμως και σκάνδαλα. Το 2008, για παράδειγμα, επιβλήθηκε στην επιχείρηση πρόστιμο συνολικού ύψους 1,5 εκ. ευρώ για παρακολούθηση εργαζομένων. Επί του παρόντος η αλυσίδα δέχεται έντονες επικρίσεις από την οργάνωση Γερμανική Οικολογική Βοήθεια με αφορμή διαφημιστική καμπάνια, στην οποία ο γνωστός παρουσιαστής Γκούντερ Γιάουχ παρουσιάζει ένα 100% ανακυκλώσιμο πλαστικό μπουκάλι των Lidl. Οι οικολόγοι κατηγορούν την αλυσίδα ότι αποσιωπά δυσάρεστα δεδομένα και επικαλείται απαρχαιωμένα στοιχεία. Ο Φάσναχτ ωστόσο εκτιμά πως τέτοιες δημόσιες αντιπαραθέσεις δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα Lidl. Τη στιγμή μάλιστα που η αλυσίδα έχει βελτιώσει πολύ, σε αντίθεση με το παρελθόν, την επικοινωνία και την ενημέρωση της κοινής γνώμης όταν προκύπτουν τέτοια ή παρόμοια ζητήματα. Ένας κανόνας παραμένει απαράβατος: Συνεντεύξεις ή φωτογραφίες με τον ιδρυτή της αυτοκρατορίας Ντίτερ Σβαρτς για την 50ή επέτειο δεν θα υπάρξουν.

Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ