Στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα ο κόσμος ξεχύνεται στους δρόμους και τις υπαίθριες αγορές. Επί ποδός οι αρχές ασφαλείας για τυχόν τρομοκρατικές ενέργειες.Για τα φετινά δώρα των Χριστουγέννων, οι Ιταλοί θα ξοδέψουν 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η πρόβλεψη είναι της ιταλικής εμπορικής Ένωσης Confcommercio, η οποία προσθέτει ότι πρόκειται να ανταλλάξουν δώρα, 43 εκατομμύρια Ιταλοί. Φέτος θα διατεθούν, δηλαδή στην Ιταλία, περισσότερα χρήματα: πέρυσι το αντίστοιχο ποσό άγγιξε τα 7 δισεκατομμύρια, εκατό εκατομμύρια ευρώ και το 2021 τα επτά δισεκατομμύρια, οκτακόσια εκατομμύρια ευρώ. Κάθε Ιταλός, σύμφωνα με την Confcommercio, θα ξοδέψει κατά μέσα όρο 186 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν 165 ευρώ.

Η Ιταλία έχει γεμίσει υπαίθριες, μικρές και μεγάλες χριστουγεννιάτικες αγορές. Σε πλατείες και δρόμους των πόλεων, σε χωριά και σε γνωστούς χιονοδρομικούς προορισμούς. Μετά από την υποχρεωτική απομόνωση της πανδημίας, θέλουν όλοι να βγουν και να συναντήσουν κόσμο, να δουν από κοντά, να αγγίξουν και να διαλέξουν τα δώρα, ανάλογα με τα γούστα, με την έμπνευσή τους και φυσικά το πορτοφόλι τους.

Παρούσες ακόμα και οι μυστικές υπηρεσίες

Μια δεύτερη έρευνα, της γεωργικής ένωσης Coldiretti και της δημοσκοπικής εταιρίας Ixe, δείχνει ότι 28 εκατομμύρια Ιταλοί θα προτιμήσουν χειροποίητα αντικείμενα από τις τοπικές παραδόσεις αλλά και από τον γαστρονομικό πλούτο των είκοσι περιφερειών της χώρας. Με κύρια αναφορά σε καλάθια με προϊόντα, όπως τυριά, αμυγδαλωτά, προσιούτο και άλλα αλλαντικά και τον ιταλικό αφρώδη οίνο σπουμάντε. Σύμφωνα με την έρευνα της Coldiretti η δύσκολη διεθνής συγκυρία, με τις τόσες εντάσεις και αβεβαιότητες, έχει ωθήσει τους Ιταλούς προς χρήσιμα, πρακτικά δώρα, χωρίς υπερβολικά έξοδα για είδη πολυτελείας.

Μέσα σε όλα αυτά, βέβαια, διακριτικά αλλά ουσιαστικά, ενισχύονται και τα μέτρα ασφαλείας. Δίπλα στις υπαίθριες αγορές υπάρχει σχεδόν πάντα και αστυνομική παρουσία. Στην Ρώμη, ενόψει των Χριστουγέννων, η δραστηριότητα των αστυνομικών, των καραμπινιέρων, αλλά και των μυστικών υπηρεσιών αυξάνεται με στόχο την πρόληψη τυχόν τρομοκρατικών επιθέσεων. Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι διαβεβαιώνει ότι θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν, για να περάσουν, ντόπιοι και τουρίστες, ήρεμες και ασφαλείς γιορτές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ