Συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο το Eurogroup με κύριο θέμα την πρόβλεψη προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη. Η συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει μετά τις εκλογές.Η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την πρόβλεψη προϋπολογισμού για την Ευρωζώνη, είναι το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης του Εurogroup, στο Λουξεμβούργο, όπου οι υπουργοί οικονομικών θα προετοιμάσουν τις συζητήσεις που θα έχουν για το θέμα αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στις 21 Ιουνίου.

Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίαση που ξεκινάει το μεσημέρι δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα και ειδικότερα η εξέταση της έκθεσης της Κομισιόν για τη τρίτη αξιολόγηση της ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας. Η συζήτηση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, ωστόσο λόγω των εκλογών αποφασίστηκε να γίνει αργότερα όταν θα προκύψει η νέα κυβέρνηση.

Στην έκθεση της Κομισιόν εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για απόκλιση της Ελλάδας από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019 λόγω των πρόσφατων παροχών της κυβέρνησης. Καταγράφονται επίσης καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και σε ιδιωτικοποιήσεις.

Για την Ελλάδα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας

Σημαντικές αναφορές στην ελληνική οικονομία έχει και η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που παρουσίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η έκθεση αναφέρεται στα πεπραγμένα του 2018, όπου γίνεται ευρεία αναφορά στην πετυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο πέρυσι τον Αύγουστο, καθώς και στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι τα δημόσια οικονομικά πρέπει να παραμείνουν σε βιώσιμη πορεία, ενσωματώνοντας παράλληλα πολιτικές προσανατολισμένες περισσότερο στην ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν την υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές της αγοράς εργασίας και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, δηλαδή της μείωσης του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες