Παρά τις αρχικές αντιστάσεις και η βρετανική κυβέρνηση προχωρά στη λήψη αυστηρών μέτρων για τον κορωνοϊό στο πρότυπο άλλων χωρών. Κλείνουν καταστήματα και υπηρεσίες και οι πολίτες υποχρεωτικά μένουν στο σπίτι.Μετά από δισταγμούς και αντιστάσεις, η βρετανική κυβέρνηση προχώρησε στην απομόνωση της χώρας επιβάλλοντας αυστηρή καραντίνα και τερματισμό εργασιών κάτους και ιδιωτών με τη χρήση ακόμη και αστυνομικών μέτρων.

Ο Μπόρις Τζόνσον επείσθη από τους υπουργούς του που πίεζαν για τη λήψη αυστηρών μέτρων, ανάλογων των όσων επέβαλαν οι σοβαρά πληττόμενες χώρες της Ευρώπης και προχώρησε στην δια νόμου απαγόρευση κάθε δραστηριότητας καθώς και τον περιορισμό δημοκρατικών ελευθεριών, μια πρωτοφανή ενέργεια στην ιστορία της χώρας τα τελευταία εκατό χρόνια.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν κλείσιμο όλων των υπηρεσιών και καταστημάτων εκτός των σούπερ μάρκετ, ταχυδρομείων και γραφείων τελετών, μειωμένα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς, μετρό και λεωφορείων, απαγόρευση της κυκλοφορίας και υποχρεωτικό εγκλεισμό των πολιτών στα σπίτια τους, με εξαίρεση μόνο έξοδο για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης, τροφίμων και φαρμάκων.

Ριζικές αλλαγές στο παγκοσμοποιημένο οικονομικό μοντέλο

Τα νέα αυστηρά μέτρα θα ισχύσουν καταρχάς για τρεις εβδομάδες. Υπάρχει ωστόσο η πρόβλεψη να επεκταθούν, αν η αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό συνεχιστεί με τον παρόντα ρυθμό.

Η τραγική εμπειρία της θανατηφόρου πανδημίας θα επιφέρει τεκτονικές αλλαγές στο οικονομικό μοντέλο των ανοιχτών συνόρων και της παγκοσμιοποίησης που εφαρμόζεται τα τελευταία τριάντα χρόνια. Σε επίπεδο κοινωνίας θα επιτείνει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό στις χώρες της Δύσης, προειδοποιούν οι ειδικοί.

Το αναπάντητο έως αυτή τη στιγμή ερώτημα είναι αν θα επιστρέψουμε στο μοντέλο του κλειστού κράτους – έθνους και αν η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο θα πεταχθούν στον κάλαθο των αχρήστων. Ή άραγε θα επιμείνουμε στο ίδιο οικονομικό μοντέλο, που μας οδήγησε όμως στο σημείο που βρισκόμαστε;

Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ