Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Την Τρίτη 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ActionAid διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στο Ίδρυμα Θεοχαράκη μια βραδιά αφήγησης με θέμα τα κορίτσια, τις γυναίκες και την εκπαίδευση.

Η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, η Ρένια Λουιζίδου, η Ναταλία Τσαλίκη, ο Περικλής Λιανός, η Έλενα Παπαβασιλείου, ο Ανδρέας Γεωργίου, η μικρή Ιφιγένεια Τζόλα και η εκπαιδευτικός και αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη μαζί με το μουσικό Γιάννη Ψειμάδα διάβασαν ιστορίες γυναικών και κοριτσιών από την Τανζανία, την Ιορδανία, τη Σιέρρα Λεόνε και την Ελλάδα.

Η Ευγενία Χατζηπαύλου, μητέρα 3 παιδιών, εργαζόμενη στο Δήμο Περιστερίου και φοιτήτρια Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου και η Carolyn Atieno από την Κένυα που σπουδάζει στην Αθήνα και είναι μέλος της εθελοντικής ομάδας Activista και της Γενικής Συνέλευσης της ActionAid Ελλάς μοιράστηκαν μαζί μας την προσωπική τους ιστορία και μίλησαν για την διαφορά που έκανε η εκπαίδευση στη ζωή τους.

«Σήμερα είναι η γιορτή της γυναίκας, όπως όλες, έτσι κι εγώ, καλούμαι καθημερινά να παίξω διαφόρους ρόλους ή ιδιότητες, όπως τις λέμε στην κοινωνιολογία. Το θέμα δεν είναι να είμαστε τέλειες σε όλα ούτε να είμαστε πάντα επιτυχημένες. Το θέμα είναι να μην παραιτηθούμε από τα όνειρα μας, τις προσδοκίες μας και κυρίως τη ζωή μας» τόνισε η Ευγενία Χατζηπαύλου.

Ενώ η 20χρονη Carolyn Atieno που γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα πολύ φτωχό χωριό της Κένυας και έχασε τους γονείς της μικρή ανέφερε «δεν έχω ιδέα τι θα ήμουν σήμερα αν δεν τέλειωνα το σχολείο: ίσως μητέρα, παιδί του δρόμου, νεκρή; Σίγουρα, όμως, δεν θα έλεγα την ιστορία μου σε εσάς εδώ σήμερα.» Για να πάει στο Γυμνάσιο η τοπική οργάνωση B.A.M.A. που συνεργάζεται με την ActionAid, κάλυψε τα δίδακτρά της και τα έξοδα του εσωτερικού σχολείου, που ήταν και το μόνο που μπορούσε να πάει.

Ο Γεράσιμος Κουβαράς, Γενικός Διευθυντής της ActionAid Ελλάς πρόσθεσε «στη δική μας κοινωνία είναι πλέον περισσότερα τα κορίτσια από τα αγόρια που τελειώνουν το Λύκειο και φοιτούν στο Πανεπιστήμιο. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στις φτωχές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου τα δύο τρίτα των αναλφάβητων ανθρώπων είναι γυναίκες. Σήμερα, στην 100η επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, μέσα από τις πραγματικές ιστορίες κοριτσιών και γυναικών που αναδεικνύουν τον καταλυτικό ρόλο της εκπαίδευσης στις ζωές τους, θέλουμε να κινητοποιήσουμε όλον τον κόσμο να αναλάβει δράση, ώστε η πρόσβαση σε ποιοτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση να γίνει πραγματικότητα για όλα τα παιδιά του κόσμου, ιδιαίτερα δε για τα κορίτσια.»

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους καλλιτέχνες και αφηγητές που συμμετείχαν στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η ActionAid είναι ένας διεθνής αναπτυξιακός οργανισμός που δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες και συνεργάζεται με τους κατοίκους των φτωχότερων χωρών του κόσμου για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανισότητας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ