Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην «Ελληνική Γνώμη».

Συνέντευξη στον Μάριο Μιχαηλίδη.

«Ασφαλώς και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν κάνει τα λάθη τους. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος. Όμως, ας μην είμαστε μεμψίμοιροι. Αυτά τα 7 χρόνια η Ελλάδα έλαβε τεράστιες δόσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, χαμηλότοκα δάνεια αδιανόητου μεγέθους και η Ευρώπη στάθηκε στο πλάι μας με όλα τα μειονεκτήματα που μπορεί κανείς να της καταλογίσει. Είμαστε κερδισμένοι από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι χαμένοι». Αυτά δηλώνει σήμερα στην «Ελληνική Γνώμη», ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

-Κ. Αντιπρόεδρε, τους τελευταίους μήνες ο κόσμος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας, αλλά και στις γειτονικές μας χώρες, τη Τουρκία και τη Συρία. Θα θέλαμε το σχόλιό σας.

Πράγματι, ζούμε σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη περίοδο όσον αφορά τα εθνικά θέματα και τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας. Τόσο τα γεγονότα στη Συρία όσο και οι επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας που αμφισβητούν τη Συνθήκη της Λωζάνης αλλά και η ενορχηστρωμένη επίθεση του Πρωθυπουργού της Αλβανίας που θέτει αδιανόητα ζητήματα, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα πάρα πολύ επικίνδυνη. Σε συνδυασμό με τα γενικότερα προβλήματα δηλαδή την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ, την αποδυνάμωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την εμπλοκή στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα περιβάλλον πολύ επικίνδυνο και πολύ ασταθές. Σε αυτό το περιβάλλον, η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ψύχραιμη και να παίζει τον ρόλο που έπαιζε πάντοτε. Να αποτελεί δύναμη σταθερότητας, δύναμη ισχύος.

-Πιστεύετε ότι το ζητούμενο για μας είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας;

Το ακριβώς αντίθετο. Δεν πιστεύω σε αυτές τις κυβερνήσεις παρά μόνο υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Οι κυβερνήσεις εθνικής ενότητας στην ουσία σημαίνουν κατάργηση της πολιτικής. Τα κόμματα έχουμε μεταξύ μας πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές. Και ο λαός πρέπει μέσα από τη δημοκρατία να αποφασίζει την κατεύθυνση που θέλει να δίνει λύσεις στα προβλήματά του. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όταν με το καλό ο λαός μας την εκλέξει εκ νέου, με εθνική ευθύνη θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

-Πώς βλέπετε τη στάση των ευρωπαίων εταίρων απέναντι στη χώρα μας; Μπορούμε ως Ελλάδα να τους καταλογίσουμε ευθύνες για τα όσα υποφέρει η πατρίδα μας;

 Ασφαλώς και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν κάνει τα λάθη τους. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας κόσμος αγγελικά πλασμένος. Όμως, ας μην είμαστε μεμψίμοιροι. Αυτά τα 7 χρόνια η Ελλάδα έλαβε τεράστιες δόσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, χαμηλότοκα δάνεια αδιανόητου μεγέθους και η Ευρώπη στάθηκε στο πλάι μας με όλα τα μειονεκτήματα που μπορεί κανείς να της καταλογίσει. Είμαστε κερδισμένοι από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι χαμένοι. Τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας την έχουμε εμείς.

-Τελευταία στο Μόναχο όπου διαβιούν και οι περισσότεροι Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας έχει προκληθεί ένα μείζον ζήτημα σχετικά με την ανέγερση ελληνικού σχολείου. Τελικά, το οικόπεδο που προσέφερε ο Δήμος Μονάχου, επέστρεψε πάλι στο Δήμο. Ακούγεται ότι αυτό οφείλεται σε ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης. Έχετε κάποια εικόνα εσείς;

Δυστυχώς, το ζήτημα του ελληνικού σχολείου Μονάχου είναι ένα τεράστιο ζήτημα. Εγώ επισκέφθηκα ο ίδιος το σχολείο, πριν από μερικούς μήνες. Είναι πολύ κρίμα αυτό που έγινε. Ευθύνεται κατά βάση η παρούσα κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τις ευθύνες τους. Κάτι που έπρεπε να έχει τελειώσει εδώ και πολλά χρόνια έμεινε σε εκκρεμότητα. Η κυβέρνηση Σαμαρά ξέμπλεξε το θέμα, έθεσε ένα χρονοδιάγραμμα, μπήκαν μπρος τα έργα, φάνηκε ότι το θέμα λύνεται. Όταν ήρθε όμως στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας – η κυβέρνησή του ισχυρίζεται ότι την περίοδο της διαπραγμάτευσης δεν μπορούσε να ασχοληθεί με τίποτα άλλο – σταμάτησαν οι εργασίες, βγήκαμε εκ νέου υπερήμεροι και έτσι βρήκαν την ευκαιρία στο δημοτικό συμβούλιο του Μονάχου και με συντριπτική πλειοψηφία να πάρουν το σχολείο πίσω.

Τώρα, ζούμε το απίστευτο. Ένα σχολείο περίπου κατά 50% έτοιμο, ένα τεράστιο σχολείο που θα άλλαζε τελείως τα δεδομένα της εκπαιδευτικής κοινότητας των Ελλήνων στο Μόναχο και σε όλη την Βαυαρία, όχι μόνο το παίρνουν πίσω αλλά θα πληρώσουμε και τα έξοδα της κατεδάφισής του. Είναι μια τραγική εξέλιξη, εύχομαι να βρεθεί λύση έστω την τελευταία στιγμή.

-Ο παροικιακός ελληνισμός στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική βιώνει με πολύ πόνο τα όσα υποφέρει η πατρίδα. Ποια πολιτική θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία όταν κληθεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας για τον απόδημο ελληνισμό και ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε εσείς προσωπικώς στις εκατοντάδες χιλιάδες των συμπατριωτών μας;

Η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει σχέδιο νόμου για την απόδοση του δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες. Υπενθυμίζω, ότι η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή είχε καταθέσει νόμο στη Βουλή, όμως το Σύνταγμα θέλει 200 ψήφους, δυστυχώς, και τότε έλαβε 162 ψήφους. Έκτοτε, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς δεν ήθελαν ποτέ να υποστηρίξουν ένα τέτοιο σχέδιο. Για δικούς τους πολιτικάντικους λόγους, με διάφορα προσχήματα όπως ότι δεν υπάρχουν περιφέρειες εξωτερικού ή ότι δεν υπάρχει δυνατότητα σταυροδοσίας των βουλευτών από τους απόδημους Έλληνες. Επαναλαμβάνω, η ΝΔ έχει καταθέσει σχέδιο νόμου, το υποστηρίζει, πρέπει οι απόδημοι Έλληνες να μπορούν να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα της χώρας αμέσως. Χωρίς να περιμένουμε τη συνταγματική αναθεώρηση και τη θέσπιση ξεχωριστών εκλογικών περιφερειών, κάτι που το υποστηρίζω, αλλά θα θέλει πάρα πολλά χρόνια και δεκαετίες για να γίνει. Η ΝΔ θέλει να φέρει στο επίκεντρο τον απόδημο Έλληνα. Πιστεύουμε ότι η ελπίδα ανάκαμψης του τόπου θα έρθει μέσα από τους απόδημους Έλληνες.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ