Η Φράουκε Πέτρι, πρόεδρος του ξενοφοβικού κόμματος AfD ξέρει ότι έχει εξουσία και το εκμεταλλεύεται. Με τη στάση της διαιρεί την παράταξη. Αλλά το πόκερ ανήκει στα παγνίδια εξουσίας.Πραγματικότητα και φαντασία μπορεί καμιά φορά να βρίσκονται πολύ κοντά στην πολιτική. Επιβεβαιώνεται και πάλι στην περίπτωση του ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD. Από την ίδρυσή του το 2013 οι γερμανοί ακροδεξιοί είχαν πολλές φορές την ευκαιρία να βγάλουν στην φόρα τα εν οίκω τους. Το διάστημα λίγο πριν το συνέδριό του στην Κολωνία που ξεκίνησε σήμερα, το κόμμα προσέφερε πολύ υλικό για να γραφτούν δράματα.

Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια

Η Φράουκε Πέτρι, συμπρόεδρος του κόμματος, έβαλε το όπλο στον κρόταφο των συντρόφων της. Ήθελε, τουλάχιστον αυτό κυκλοφόρησε, να γίνει η μοναδική υποψήφια επικεφαλής για τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά το ότι μέλη και προεδρείο τάχθηκαν υπέρ μιας ομάδας από συνυποψήφιους επικεφαλής. Από την άλλη η Πέτρι συνέγραψε μια πρόταση για το μέλλον, με την οποία θα δίνονταν κατεύθυνση για τη μελλοντική στρατηγική του κόμματος. Η πρόταση ωστόσο προκάλεσε κριτική από όλους, διότι η διαίρεση ανάμεσα σε μια ρεαλιστική και μια ριζοσπαστική πτέρυγα που έκανε η Πέτρι κρίθηκε ως τεχνητή. Προκάλεσε μάλιστα απορίες γιατί η συμπρόεδρος θέλησε αυτήν την χρονική περίοδο να προκαλέσει αναταραχή στο κόμμα, που κανονικά θα έπρεπε να οδεύει προς τις εκλογές ενωμένο.

Βέβαια με την πρόταση αυτή η Πέτρι επιχείρησε να πιάσει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Ήθελε να προσδώσει στο AfD την εικόνα ενός καθαρού και λαϊκού κόμματος, για να εμφανιστεί ελκυστικό στα μάτια των ψηφοφόρων. Από την άλλη, επρόκειτο για ένα μετωπικό χτύπημα εναντίον ενός ανδρός, που αποτελεί την προσωποποίηση της ριζοσπαστικοποιημένης αντιπολίτευσης μέσα στο κόμμα, του Μπγέρν Χέκε, επικεφαλής του AfD στη Θουριγγία. Πριν λίγες εβδομάδες η Πέτρι του επέφερε δυνατό χτύπημα, όταν ζήτησε να κινηθεί διαδικασία διαγραφής του από το κόμμα μετά από αμφιλεγόμενη ομιλία του στη Δρέσδη για το ολοκαύτωμα.

Κινήσεις συμβιβασμού

Στο κόμμα έχουν βγει από καιρό τα μαχαίρια, όπως δείχνει άλλη μια περίπτωση. Ο πρώην συνεργάτης της Πέτρι, Μίχαελ Κλονόφσκι σε δημόσια δήλωσή του επέστησε την προσοχή γι αυτήν αλλά κυρίως για τον σύζυγό της, τον Μάρκους Πρέτσελ, πρόεδρο του AfD στη Ρηνανία Βεστφαλία. Ο πρώην δημοσιογράφος τους αποκάλεσε Μπόνι και Κλάιντ της κινηματογραφικής ταινίας και προειδοποίησε ότι με τις αιώνιες ίντριγκές τους απειλούν να καταστρέψουν το κόμμα. Ποιοί κρύβονται όμως πίσω από αυτήν την προσωπική επίθεση; Σε κάθε περίπτωση η Φράουκε Πέτρι αντελήφθη ότι δεν διαθέτει πλέον στο κόμμα πραγματική πλειοψηφία και γι αυτό προτίμησε την τακτική της υποχώρησης λίγο πριν αρχίσει το συνέδριο. Ανακοίνωσε ότι δεν επρόκειτο να είναι επικεφαλής υποψήφια, η είδηση έσκασε σαν βόμβα στα γερμανικά ΜΜΕ. Μέρος της αλήθειας είναι ότι η Πέτρι περιμένει αρχές του καλοκαιριού το 5ο της παιδί και θα χρειάζεται χρόνο. Η έκπληξη πάντως ήταν ολοκληρωτική για όλα τα στελέχη του κόμματος.

Στη σημερινή πρώτη ημέρα των εργασιών το κόμμα θέλει να κλείσει τα θέματα διαφωνίας. Τι θα γίνει με την πρόταση Πέτρι για το μέλλον της παράταξης μένει άγνωστο. Ορισμένοι προτείνουν να μην μπει καθόλου στην ατζέντα για να μην χρειαστεί να ψηφιστεί. Η ίδια, σε βιντεοσκοπημένη δήλωση, εμφανίζεται διαλλακτική και συμβιβαστική. Η στάση αυτή θα μπορούσε να της προσδώσει συμπάθεια από τους 600 συνέδρους. Πρώτα από όλα όμως θα πρέπει να εγκρίνουν το εκλογικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δημοψηφίσματα κατά το πρότυπο της Ελβετίας, κλειστά σύνορα, ελάχιστο όριο απελάσεων, απαγόρευση μαντίλας, κήρυγμα στα γερμανικά στα τζαμιά. Ερώτημα: θα μείνει καιρός έτσι διαιρεμένο που είναι το κόμμα για συζητήσεις ουσίας;

Κάι Αλεξάντερ Σολτς/Ειρήνη Αναστασοπούλου