Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος της Ρωσίας, προς την σερβική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία: “Ελάτε να θέσετε υποψηφιότητα μέλους στην Ευρασιαστική Ένωση”!
-Το Κρεμλίνο προτίθεται να συνδεθεί οικονομικά-στρατιωτικά-πολιτικά με το Βελιγράδι, θέτοντας το υπό την άμεση «πυρηνική» προστασία του!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Μια άκρως δελεαστική προσφορά από τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, που απευθύνεται προσωπικά προς τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό της Σερβίας, ήταν η αιτία της αιφνίδιας επίσκεψης του επικεφαλής ασφαλείας του ρωσικού Εθνικού Συμβουλίου, Νικολάϊ Πατρούσεφ στο Βελιγράδι. european_parliament
“Αφήστε τώρα τις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. και ελάτε να θέσετε υποψηφιότητα μέλους στην Ευρασιαστική Ένωση”, ανέφερε το μήνυμα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που κάλεσε την Σερβία να υπογράψει “σχεδόν αμέσως συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο με την Ευρασιατική Ένωση”, κάτι που ερμηνεύεται από πολλούς αναλυτές, ότι το Κρεμλίνο προτίθεται να συνδεθεί οικονομικά-στρατιωτικά-πολιτικά με το Βελιγράδι, θέτοντας το υπό την άμεση «πυρηνική» προστασία του.
Από την πλευρά του, ο Ρώσος Πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε, ότι πάρα πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την Ευρασιατική Ένωση για το ελεύθερο εμπόριο, συνδέοντας την χώρα αυτή στο «ρωσικό άρμα».

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, δεκάδες Υπουργοί, βουλευτές και το μεγαλύτερο ποσοστό του σερβικού λαού δεν θέλουν να ακούσουν καν για ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε.!

Ειδικοί εμπειρογνώμονες τονίζουν, ότι ή Σερβία θα δεχθεί ενδεχομένως μια ακόμη πιο ισχυρή πολιτική παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή αυτή και κατ’ επέκταση στα Βαλκάνια.
Ωστόσο, ο φιλοδυτικός Υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας και πρώτος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς, διατηρεί τις αμφιβολίες του, ως προς το εάν η υπογραφή της χώρας του σε μια Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρασιατική Ένωση θα ήταν πανάκεια .
«Είναι αδύνατο για την Σερβία να είναι ταυτόχρονα μέλος, τόσο της Ε.Ε., όσο και της Ευρασιατικής Ένωσης. Δεν μπορούμε να είμαστε μέρος της ευρασιατικής συμμαχίας, επειδή δεν ανήκουμε γεωγραφικά στην περιοχή αυτή», δήλωσε ο Ντάτσιτς.
Όμως, ο Πρόεδρος της Σερβίας, δεκάδες Υπουργοί, βουλευτές και το μεγαλύτερο ποσοστό του σερβικού λαού δεν θέλουν να ακούσουν καν για ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε, ιδίως την τελευταία περίοδο, μετά τις απειλές, που δέχθηκε από το ΝΑΤΟ και την Δύση. Άλλωστε, τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ευρωπσϊκής Ένωσης φαίνονται σήμερα από την λιτότητα, την ανεργία και την εισβολή μεταναστών στα κράτη-μέλη της.

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος του κόμματος LDP, Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, δήλωσε, ότι η Σερβία έχει φθάσει σε ένα «σημείο χωρίς επιστροφή» και πρέπει να αποφασίσει, αν θα συνεργαστεί με την Ρωσία ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, οι Ευρωπαίοι και ειδικά οι Γερμανοί, έχουν βάλει από καιρό στην «γωνία» την Σερβία, ζητώντας παράλογες απαιτήσεις στις διαπραγματεύσεις, που “σέρνονται” για χρόνια, όπως την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου, την αναγνώριση των δικαιωμάτων της μειονοτήτων των Αλβανών στο Πρέσεβο, ενώ συγχρόνως απαιτούν να κλείσουν και μεγάλοι τομείς του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, από τον οποίο επιβιώνει η χώρα αυτή. Επίθεση στις διαπραγματεύσεις από την Ε.Ε. έχουν δεχθεί οι Σέρβοι επίσης και στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτισμικό τομέα, ενώ σε περίπτωση, που η χώρα τους γίνει μέλος της
Ε.Ε., πρέπει να ευθυγραμμιστεί η εξωτερική πολιτική της με την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης, αποκηρύσσοντας την Ρωσία και την Κίνα, δύο χώρες, με τις οποίες το Βελιγράδι έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ