-Τα κράτη-μέλη μπορούν να αρνούνται την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε Κοινοτικό πολίτη, εάν ο αιτών δεν έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τρεις μήνες εργασίας στο έδαφός τους!
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times», αυστηρότερους κανόνες για την παροχή επιδόματος ανεργίας σε Kοινοτικούς μετανάστες ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι νέοι κανόνες, που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ, θα επιτρέπουν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρνούνται την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε Κοινοτικό πολίτη, εάν ο αιτών δεν έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τρεις μήνες εργασίας στο έδαφός τους.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει, ότι Έλληνας, που μεταναστεύει π.χ. στην Γερμανία, έχοντας δέκα έτη ασφάλισης, δεν θα δικαιούται επίδομα ή αναγνώριση της ελληνικής προϋπηρεσίας του από το γερμανικό Δημόσιο, εάν χάσει τη νέα του δουλειά πριν συμπληρώσει τρεις μήνες ασφάλισης.
Αντίθετα, θα δικαιούται να λάβει επίδομα μόνον από το ασφαλιστικό σύστημα, όπου ήταν ασφαλισμένος προηγουμένως, δηλαδή το ελληνικό.

Ωφελημένες από τους νέους Κοινοτικούς κανονισμούς θα είναι χώρες-μέλη της κεντρικής Ευρώπης, που τώρα παραπονιούνται για «επιδοματικό τουρισμό» από Κοινοτικούς μετανάστες, προερχόμενους ειδικά από χώρες-μέλη της Ε.Ε. της νοτιοανατολικής Ευρώπης

Οι αυστηρότεροι κανόνες αναμένεται να ικανοποιήσουν χώρες, όπως είναι η Γερμανία και η Αυστρία, που συχνά παραπονιούνται για «επιδοματικό τουρισμό» από Κοινοτικούς μετανάστες, ειδικά από χώρες-μέλη της Ε.Ε. της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, περισσότερες από το 40% των περιπτώσεων αιτήσεων για χορήγηση επιδόματος ανεργίας, με βάση τα χρόνια ασφάλισης των ενδιαφερομένων στο εξωτερικό, αφορούν πολίτες χωρών-μελών, που δεν έχουν καν συμπληρώσει τρεις μήνες εργασίας στην χώρα-μέλος της Ε.Ε., όπου έχουν μετεγκατασταθεί.
Παράλληλα, οι νέοι κανόνες θα αλλάξουν το σημερινό καθεστώς και για άτομα, που κατοικούν σε μία ευρωπαϊκή χώρα, αλλά εργάζονται σε μία άλλη.
Με βάση τους σημερινούς κανόνες, εάν οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι χάσουν την δουλειά τους, λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα από την χώρα κατοικίας τους, παρά το γεγονός, ότι οι ασφαλιστικές εισφορές τους καταβάλλονταν στην χώρα εργασίας τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ