(c)ellinikignomi.eu

-Τα Νέα Τμήματα αποτελούνται συνολικά από ανοικτό αυτοκινητόδρομο, συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και σήραγγες συνολικού μήκους 11 περίπου χιλιομέτρων, ενώ θα συντομεύσουν την διαδρομή Ευαγγελισμού-Σκοτίνας κατά 15-20 λεπτά!
Τον Μάρτιο του 2017 αναμένεται να είναι έτοιμες και να δοθούν στην κυκλοφορία οι Σήραγγες των Τεμπών και του Πλαταμώνα, στον κεντρικό εθνικό οδικό άξονα, που συνδέει την Θεσσαλονίκη με την Αθήνα. Αυτό ανακοίνωσε στο οπικό μέσο ενημέρωσης “Larisanew” της Λάρισας η υπεύθυνη της Εταιρικής Επικοινωνίας & ΕΚΕ της εταιρείας “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” Α.Ε., κ. Ειρήνη Ζαβρίδου, που διευκρίνησε, ότι τα λεγόμενα Νέα Τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, που θα παρακάμπτουν τα Τέμπη και τις επικίνδυνες στροφές του Παντελεήμονα, μήκους 25 χιλιομέτρων, θα διαθέτουν τρεις δίδυμες Σήραγγες, συνολικού μήκους 10,7 χιλιομέτρων.
Όπως εξήγησε η ίδια, η “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” Α.Ε. ιδρύθηκε στις 12 Ιουνίου του 2007, με έδρα την Λάρισα και με αποκλειστικό σκοπό την μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του Αυτοκινητόδρομου «Μαλιακός-Κλειδί», δηλαδή του αυτοκινητόδρομου, που ξεκινά από τον κόμβο Ραχών και καταλήγει στον κόμβο Κλειδιού.exagoges
Συγκεκριμένα, η εν λόγω εταιρεία έχει αναλάβει την αναβάθμιση, λειτουργία και συντήρηση του τμήματος οδικού δικτύου «Μαλιακός-Κλειδί» μήκους 230 χιλιομέτρων, καθώς και την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των Νέων Τμημάτων, από τον Ευαγγελισμό Λάρισας έως την Σκοτίνα Πιερίας, μήκους 30 χιλιομέτρων.

Με τρεις δίδυμες Σήραγγες, συνολικού μήκους 11 περίπου χιλιομέτρων, θα παρακάμπτονται τα Τέμπη και οι επικίνδυνες στροφές του Παντελεήμονα

Τα Νέα Τμήματα, που θα παρακάμπτουν τα Τέμπη και τις επικίνδυνες στροφές του Παντελεήμονα, μήκους 25 χιλιομέτρων, θα διαθέτουν τρεις “δίδυμες” Σήραγγες, δηλαδή σήραγγες δύο κλάδων, όπου η κάθε σήραγγα θα διαθέτει ξεχωριστό κλάδο ανά κατεύθυνση. Η πρώτη, μήκους 2 χιλιομέτρων, βρίσκεται στον Ευαγγελισμό Λάρισας, η δεύτερη παρακάμπτει τα Τέμπη και έχει μήκος 6 χιλιόμετρα και η τρίτη, μήκους 2,7 χιλιομέτρων, παρακάμπτει τις στροφές του Παντελεήμονα. Σε κάθε σήραγγα, ο κάθε κλάδος ενώνεται με τον διπλανό του με συνδετήριες σήραγγες, οι οποίες λειτουργούν ως έξοδοι έκτακτης ανάγκης. Οι συνδετήριες αυτές σήραγγες βρίσκονται σε όλο το μήκος των σηράγγων κάθε 300 μέτρα, ενώ κάθε 900 μέτρα οι έξοδοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα διέλευσης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
Όπως ανέφερε η κ. Ζαβρίδου, τα Νέα Τμήματα αποτελούνται συνολικά από ανοιχτό αυτοκινητόδρομο, συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων και σήραγγες συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων περίπου, ενώ μέχρι σήμερα, οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 93%. Ήδη, οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στις σήραγγες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, και το υπολοιπόμενο κομμάτι, που είναι και το δυσκολότερο, είναι το κομμάτι της εγκατάστασης του ηλεκτρονικού εξοπλισμού των σηράγγων, που αφορά τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας(σήμανση,τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, συστήματα πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης, βίντεο κλπ.)

Δεν θα δημιουργηθούν νέοι μετωπικοί σταθμοί διοδίων, αλλά θα αυξηθεί το αντίτιμο διέλευσης στους υπάρχοντες σταθμούς

Σε ότι αφορά στα διόδια, όπως δήλωσε η υπεύθυνη της Εταιρικής Επικοινωνίας & ΕΚΕ της εταιρείας, δεν θα δημιουργηθούν νέοι μετωπικοί σταθμοί. Οι σταθμοί διοδίων, που θα χρεώνουν την διέλευση των οχημάτων μέσω των Νέων Τμήματων, θα είναι οι σταθμοί του Μακρυχωρίου (το αντίτιμο του οποίου για τα ΙΧ αυτοκίνητα, από 1,40 ευρώ θα ανέλθει στα 2,50 ευρώ) και της Λεπτοκαρυάς (το αντίτιμο του οποίου για τα ΙΧ αυτοκίνητα, από 1,90 ευρώ θα ανέλθει στα 3,20 ευρώ). Τα διόδια του Πυργετού θα μεταφερθούν στα Τέμπη, στην παλιά θέση των διοδίων, ενώ το αντίτιμο για τα ΙΧ αυτοκίνητα, από 2 ευρώ, θα διαμορφωθεί στα 1,60 ευρώ. αφορώντας διελεύσεις μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού.
Ωστόσο, όπως υπογράμμισε η ίδια, θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους τα νέα πλευρικά διόδια, στον Ευαγγελισμό (από και προς Θεσσαλονίκη) με αντίτιμο για τα ΙΧ αυτοκίνητα, 0,50 ευρώ και στον Πλαταμώνα (από και προς Θεσσαλονίκη) με αντίτιμο για τα ΙΧ αυτοκίνητα, 0,60 ευρώ.
Διευκρινίστηκε ακόμη, ότι στα πλευρικά διόδια, που ήδη λειτουργούν, αλλά και στα νέα πλευρικά διόδια θα λειτουργούν Μηχανήματα Αυτόματης Πληρωμής.
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα επΐσημα στοιχεία, από το 2011μειώθηκε κατά 60% η κίνηση στον αυτοκινητόδρομο, λόγω της οικονομικής κρίσης, της αύξησης των φόρων των καυσίμων, του φαινομένου «δεν πληρώνω» και άλλων αιτιών.
Πολλοί, μάλιστα, είναι εκείνοι, που έχουν μειώσει τις μετακινήσεις τους από τον αυτοκινητόδρομο, προτιμώντας τους παράδρομους, οι οποίοι, όπως είναι φυσικό, δεν διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τον αυτοκινητόδρομο, ούτε και επιτρέπουν την ίδια οδηγική συμπεριφορά.

Το κέρδος για τον οδηγό στο κομμάτι Ευαγγελισμού-Σκοτίνας, θα είναι η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και του χρόνου διέλευσης κατά 15-20 λεπτά τον χειμώνα και πολύ περισσότερο κατά του καλοκαιρινούς μήνες

Πάντως, με την ολοκλήρωση και την απόδοση στην κυκλοφορία των Νέων Τμημάτων, το κέρδος για τον οδηγό στο κομμάτι Ευαγγελισμού-Σκοτίνας, θα είναι η μείωση του χρόνου διέλευσης κατά 15-20 λεπτά τον χειμώνα και πολύ περισσότερο κατά του καλοκαιρινούς μήνες, οπότε δεν θα υπάρχουν και οι ουρές και οι καθυστερήσεις ωρών για να διασχίσουμε τα Τέμπη.
Με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου, οι ταξιδιώτες θα απολαμβάνουν ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών ή φωτισμού, εξοικονομώντας ταυτόχρονα, εκτός από χρόνο και καύσιμα.
Επιπλέον, αναφέρθηκε, ότι με την απόδοση των Νέων Τμημάτων στην κυκλοφορία θα διακοπεί οριστικά η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων μέσα από την Κοιλάδα των Τεμπών, με αποτέλεσμα να μπορεί να αξιοποιηθεί τουριστικά, αποτελώντας προορισμό ξεκούρασης και ανανέωσης και περιβαλλοντικά αφού θα μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων.
Αξίζει ακόμη να αναφερθεί, ότι το αντικείμενο εργασιών της εταιρείας “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” είναι η ασφάλεια των οδικών μετακινήσεων και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των εργασιών αναβάθμισης του αυτοκινητοδρόμου, των υπηρεσιών πρόληψης συμβάντων, της συστηματικής εκπαίδευσης του προσωπικού και των διαφόρων δράσεων προς το κοινό με θέμα την οδική ασφάλεια.
Σημειώνεται, πάντως, ότι η εταιρεία “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” αντιμετωπίζει περίπου 15.000 συμβάντα ετησίως, δηλαδή περίπου 40-45 συμβάντα ημερησίως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ