– Στο τέλος Αυγούστου το συνολικό ύψος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκε στα 133,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ, ειδικά, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα –νοικοκυριών και επιχειρήσεων– ανήλθαν σε 122,6 εκατομμύρια ευρώ!
– Ωστόσο, οι τράπεζες ανησυχούν, ότι όσο αιωρείται ο φόβος για την κατάσταση των τραπεζών και διατηρείται η αβεβαιότητα μέχρι την ολοκλήρωση του stress test, υπάρχει ο κίνδυνος επιδείνωσης του κλίματος, που θα ανακόψει την θετική πορεία των καταθέσεων!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τραπεζών, θετική ήταν η πορεία των καταθέσεων και τον Σεπτέμβριο, καθώς αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν αρνητικά, ούτε από τον «θόρυβο», αναφορικά με το ενδεχόμενο νέων ελέγχων και νέας ανακεφαλαιοποίησης, ούτε από την αύξηση του ορίου ανάληψης!
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των τραπεζών, τον περασμένο μήνα οι καταθέσεις παρουσίασαν αύξηση που πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε συνέχεια της καλής πορείας των προηγούμενων μηνών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,45 δισεκατομμύριο ευρώ τον Αύγουστο, 843 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο, 867 εκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο και 197 εκατομμύρια ευρώ τον Μάϊο.
Η αύξηση των καταθέσεων υπερκάλυψε τις απώλειες, που παρατηρήθηκαν στην περίοδο Ιανουαρίου -Απριλίου, όταν οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και οι φόβοι για νέο εκτροχιασμό του προγράμματος οδήγησαν σε εκροές καταθέσεων ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο τέλος Αυγούστου το συνολικό ύψος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώθηκε στα 133,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ, ειδικά οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα –νοικοκυριών και επιχειρήσεων– ανήλθαν σε 122,6 εκατομμύρια ευρώ.
Η διατήρηση της θετικής πορείας των καταθέσεων τον Σεπτέμβριο ανακούφισε τις τράπεζες, καθώς υπήρχε ανησυχία, ότι όλη αυτή η αρνητική δημοσιότητα για τις τράπεζες από τη διαμάχη ΔΝΤ – ΕΚΤ θα είχε αρνητική επίδραση στην ψυχολογία, ανακόπτοντας την τάση επιστροφής καταθέσεων.

Οι τράπεζες ανησυχούν, ότι όσο αιωρείται ο φόβος για την κατάσταση των τραπεζών και διατηρείται η αβεβαιότητα μέχρι την ολοκλήρωση του stress test, η επιδείνωση του κλίματος θα μεταδοθεί και ευρύτερα, ανακόπτοντας την θετική πορεία των καταθέσεων!

Επίσης, δεν υπήρξε επίπτωση στο επίπεδο ρευστότητας, από την χαλάρωση των capital controls τον Σεπτέμβριο, μέσω της δυνατότητας σωρευτικής ανάληψης 1.800 ευρώ ανά μήνα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα “Καθημερινή”, οι τράπεζες ανησυχούν, ότι η δυνατότητα «με την μία», ανάληψης όλου του μηνιαίου ορίου, θα μπορούσε να προκαλέσει πιέσεις ειδικά σε συγκυρίες ευρύτερης ανησυχίας, όπως αυτής, που επικράτησε, και εν πολλοίς εξακολουθεί να επικρατεί, για τις τράπεζες το τελευταίο διάστημα.
Στελέχη τραπεζών σημειώνουν, ότι η ένταση των τελευταίων εβδομάδων μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει την ρευστότητα, αλλά προειδοποιούν, ότι αυτό είναι πολύ πιθανό, αν δεν επανέλθει η ηρεμία. Ο συμβιβασμός μεταξύ ΔΝΤ – ΕΚΤ, όπου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν πιο νωρίς τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά χωρίς να πραγματοποιηθεί έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (AQR) που ζητούσε το ΔΝΤ, δεν φαίνεται να έχει εκτονώσει τις ανησυχίες. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στο δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου ο δείκτης των τραπεζών κατέγραψε απώλειες της τάξης του 28%, ενώ στις πρώτες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου και παρά τον συμβιβασμό ΕΚΤ – ΔΝΤ, ο δείκτης των τραπεζών καταγράφει νέες απώλειες της τάξης του 5,5%.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαινει η εφημερίδα  “Καθημερινή”, οι τράπεζες ανησυχούν, ότι όσο αιωρείται ο φόβος για την κατάσταση των τραπεζών και διατηρείται η αβεβαιότητα μέχρι την ολοκλήρωση του stress test την Άνοιξη του 2018, η επιδείνωση του κλίματος θα μεταδοθεί και ευρύτερα, ανακόπτοντας την θετική πορεία των καταθέσεων και κάνοντας πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επίτευξη των στόχων μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο SSM ασκεί επιπλέον πιέσεις στις διοικήσεις των τραπεζών για αποφασιστικότερη δράση στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων!

Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους, που έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους οι τράπεζες και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM), τα υπόλοιπα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) πρέπει να μειωθούν από 72,8 δισεκατομμύρια ευρώ, που ήταν τον Ιούνιο του 2017, στα 65,9 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του έτους, στα 53 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2018 και στα 40,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2019. Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) πρέπει να μειωθούν από 101,8 δισεκατομμύρια σήμερα, στα 98,2 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, στα 83,3 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2018 και στα 66,7 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2019.
Ωστόσο, η ΕΚΤ διευκρίνισε, ότι η απαίτηση για την διενέργεια πρόσθετων προβλέψεων ίσων με την αξία ενός “κόκκινου δανείου” (χωρίς εξασφαλίσεις) θα αφορά τα νέα, όσα σχηματιστούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2018, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και όχι το υφιστάμενο απόθεμα κόκκινων δανείων. Όμως, τραπεζικές πηγές σημειώνουν, ότι η ΕΚΤ δεν αφήνει εντελώς εκτός λογαριασμού και το υφιστάμενο απόθεμα, το οποίο θα εξεταστεί στο πρώτο τρίμηνο για να κριθεί, αν απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις. «Μέχρι το τέλος του α΄ τριμήνου η ΕΚΤ θα παρουσιάσει τις σκέψεις της για περαιτέρω πολιτικές με σκοπό την αντιμετώπιση του υφιστάμενου αποθέματος των ΜΕΔ», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, με τον τρόπο αυτό ο επόπτης ασκεί επιπλέον πιέσεις στις διοικήσεις των τραπεζών για αποφασιστικότερη δράση στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ