-«Τα πιθανά αίτια της απουσίας των μεταναστών αυτών μπορεί να είναι η επιστροφή στην χώρα καταγωγής τους, η συνέχιση του ταξιδιού τους προς άλλη χώρα ή το ότι πέρασαν στην παρανομία», εξηγεί η γερμανική Κυβέρνηση.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η γερμανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι οι Αρχές δεν ξέρουν, πού βρίσκεται το 13% του ενός εκατομμυρίου των μεταναστών, οι οποίοι καταγράφηκαν στην χώρα το 2015, καθώς αυτοί δεν παρουσιάστηκαν στις εστίες, όπου έπρεπε να μεταβούν.
«Τα πιθανά αίτια της απουσίας των μεταναστών αυτών μπορεί να είναι, για παράδειγμα, η επιστροφή στην χώρα καταγωγής τους, η συνέχιση του ταξιδιού τους προς άλλη χώρα ή το ότι πέρασαν στην παρανομία», εξηγεί η γερμανική Κυβέρνηση σε γραπτή απάντησή της προς βουλευτές του αριστερού κόμματος “Die Linke”(Ντι Λίνκε).
Μια άλλη πιθανότητα είναι η ύπαρξη διπλοεγγραφών στην EASY, την Υπηρεσία, που καταμετρά τους μετανάστες, που θέλουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου και στην βάση της οποίας τους προσφέρθηκε εστία σε κάποια από τις γερμανικές περιφέρειες.berlin
Το σύστημα αυτό κατέγραψε 1,09 εκατομμύριο μετανάστες το 2015, ένα ρεκόρ για την Γερμανία και την Ευρώπη.
Αντιμέτωπες με την μεγάλη εισροή, οι Αρχές υιοθέτησαν στα τέλη 2015 και στις αρχές του 2016 σειρά μέτρων ώστε να επισπευσθούν η εξέταση των αιτήσεων ασύλου και οι απελάσεις αλλά και να διαμορφώσουν οι ίδιες μια καλύτερη συνολική εικόνα.
Η Γερμανία πολύ πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο της αρχείο, που περιέχει τις ταυτότητες όλων των μεταναστών, οι οποίοι έχουν καταγραφεί στο έδαφός της και όλοι πρέπει στο εξής να λάβουν μια ταυτότητα, που ονομάζεται «τεκμήριο άφιξης».

Από την γερμανική Κάτω Βουλή ψηφίστηκε νόμος, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οποιοσδήποτε μετανάστης δεν θα παρουσιαστεί στην εστία, που του έχει δοθεί, δεν θα μπορεί να επωφεληθεί από όλα τα κοινωνικά επιδόματα

Εξάλλου, η Κάτω Βουλή του γερμανικού Κοινοβουλίου υιοθέτησε νόμο, που προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι οποιοσδήποτε μετανάστης, που δεν θα παρουσιαστεί στην εστία, που του έχει δοθεί, δεν θα μπορεί να επωφεληθεί από όλα τα κοινωνικά επιδόματα.
«Λάβαμε τα μέτρα για την αντιμετώπιση ακριβώς αυτού του φαινομένου (των μεταναστών, των οποίων οι Αρχές χάνουν τα ίχνη) και μελλοντικά θα συμβάλλουν στον περιορισμό του φαινομένου», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιοχάνες Ντίμροτ σε τακτική συνέντευξη Τύπου. «Είναι ακόμη πολύ νωρίς για αποτίμηση των συνεπειών», υπογράμμισε, καθώς ορισμένα από τα μέτρα αυτά τέθηκαν πολύ πρόσφατα σε ισχύ και άλλα δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί.
Ο εκπρόσωπος απέκλεισε, εξάλλου, το ενδεχόμενο να περιοριστεί η ελευθερία κυκλοφορίας των μεταναστών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Δεν υπάρχουν στην Γερμανία νομικές βάσεις για στέρηση ή περιορισμό της ελευθερίας των αιτούντων άσυλο», επεσήμανε.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δέχεται ολοένα και περισσότερες επικρίσεις από τους συμπατριώτες της, γιατί άνοιξε τις πύλες εισόδου της χώρας στους πρόσφυγες.